Foarte multe persoane pot avea simptome de arsuri la stomac sau de reflux mai ales cand se exagereaza cu mancarea, dar daca aceasta se intampla de mai mult de doua ori pe saptamana, inseamna ca ai boala de reflux gastro-esofagian (BRGE) si acest lucru trebuie corectat.
Boala de reflux gastro-esofagian este o afectiune pe termen lung in care continutul stomacului urca in esofag si asta din cauza unui sfincter esofagian care nu functioneaza cum trebuie. Cand acest sfincter este slabit, permite acidului sa urce in esofag declansand ca raspuns – o inflamatie, esofagul neavand peretii grosi ca ai stomacului. Si chiar daca acesta este un lucru comun intalnit la multe persoane, el trebuie corectat, deoarece poate duce la complicatii mai grave.
Exista anumite lucruri care contribuie la dezvoltarea acestei stari, alimentatia avand o contributie majora, anumite alimente influentand mai mult, altele mai putin. Dupa alimentatie, vine si stresul – care are si un un rol major in functionarea sistemului digestiv.
Sfincterul esofagian devine mai slabit din multe alte motive, cum ar fi excesul de greutate, o alimentatie bogata in alimente grase, stomacul avand nevoie de mai mult timp pentru a le digera. Tutunul, alcoolul, cafeaua, ciocolata, relaxeaza si ele sfincterul, precum si ingurgitarea unor medicamente antiinflamatoare (aspirina, ibuprofen) care dauneaza mucoasei stomacului.
Si exista anumite tratamente care pot reduce inflamatia, dar pe termen lung, pot agrava problema. Sfincterul esofagian functioneaza corect cand stomacul este sanatos. Absorbtia unor nutrienti critici ca vitamina B12 si magneziul poate fi redusa de asemenea ca urmare a actiunii unor medicamente. Boala de reflux gastro-esofagian trebuie corectata cu o alimentatie specifica si trebuiesc facute modificari ale stilului de viata pentru imbunatatirea sistemului digestiv, repararea membranei si intarirea sfincterului esofagian. Si acesta este un lucru de departe mult mai important comparativ cu reducerea simptomelor.
Dintre masurile importante pe care le poti lua, mancatul mai des dar in portii mai mici este foarte indicat si nu trebuie mancat cu cel putin trei ore inainte de culcare. In acelasi timp sunt de evitat alimentele grase, alcoolul, cafeaua, ciocolata, dulciurile in general, dar si alimentele pe baza de lactate si grau. Toate acestea contribuie la reflux si arsuri la stomac.
Sunt recomandate vegetalele care pot imbunatati integritatea membranei mucoase a tractului digestiv, mai ales ca pot avea si efect antiinflamator. Pentru calmarea si repararea captuselii esofagului, se poate adauga in rutina alimentara pudra de ulm alunecos si gel de aloe vera, atat dimineata cat si seara, deoarece anumite simptome se pot manifesta foarte mult pe timpul noptii.
Radacina de lemn dulce deglicirrizinata este indicata atunci cand ai astfel de simptome, radacina de lemn dulce fiind foarte buna in repararea membranei, fiind antiinflamatoare si gestionand bine stresul prin intermediul functiei renale. Formula deglicirrizinata nu perturba nivelul de potasiu, la fel ca ceaiul din lemn dulce folosit pe termen lung.
Una din problemele majore ale refluxului este aceea ca are capacitatea redusa de a digera proteinele necesare pentru repararea si existenta nutrientilor, de aceea sunt indicate enzime care digera proteinele ce contin clorhidrat de betaina. Te poti bucura de o usurare a simptomelor aproape imediata si ai parte de imbunatatiri vizibile in ceea ce priveste balonarea si simptomele digestive generale.
Daca ai grija ce mananci si folosesti anumite prescriptii din cele mentionate – dar doar cu acordul unei medic sau specialist in domeniu, poti scapa de tot ce inseamna arsuri la stomac si alte astfel de probleme dificile, si mai mult decat atat, elimini si kilogramele in plus, devii mai sanatoasa si mai energica.