Schimbarile Specifice Adolescentei Ne Pun Probleme! Cum Le Depasim?(I))

Sanatate

Schimbarile Specifice Adolescentei Ne Pun Probleme! Cum Le Depasim?(I))

23

Ai o varsta frageda si simti ca incepi sa devii femeie, chiar daca iti doresti acest lucru sau ai vrea sa amani momentul! Cele mai “palpabile” semne sunt cele de ordin fizic, multe dintre schimbari punandu-ne in ipostaze care nu ne plac. Toate aceste schimbari – bune sau rele, ne aduc un pic de stres.
Cu toate astea, trebuie sa tinem cont ca aceste modificari sunt perfect normale si se intampla oricui – indiferent de ce afiseaza, iar la un moment dat, vor lua sfarsit – chiar daca par ca nu se mai termina. Tineti cont ca toate femeile adulte (pe care poate le admirati) au trecut prin aceeasi perioada si au avut aceleasi nelamuriri!
1. Perioada menstruala este una din cele mai importante preocupari ale acestei varste, multe fete intrebandu-se cand vor avea prima sangerare, apar scenarii jenante – gen sunt in fata clasei, sangerez si sunt vazuta de toata lumea! Intrebari si curiozitati justificate si care in timp vor deveni banale. Intre timp, va puteti  informa si pregati pentru a nu fi surprinse in mod neplacut.
Nu se poate prezice cand va avea loc prima menstruatie, in schimb exista un “instrument” de masura – numita scara Tanner, care analizeaza cat par pubian ai si in ce masura ti-au crescut sanii. Daca nu exista inca par pubian sau e doar un puf, iar sanii sunt in mare parte plati, atunci esti departe de momentul primei sangerari. In schimb, daca sanii sunt un pic dezvoltati iar parul pubian este vizibil, inseamna ca te apropii de aceasta perioada.
Si cum “paza buna, trece primejdia rea”, este indicat sa aveti tot timpul la voi in poseta un servetel sanitar, sa purtati un pantalon inchis de culoare, sa nu va speriati crezand ca va curge un suvoi. Puteti folosi in acest caz, protej-slip (pantyliners – in engleza). Iar daca sunteti in timpul orelor si aveti crampe cauzate de menstruatie, cereti voie profesorului afara spunandu-i ca aveti o durere de cap; nu trebuie sa-ti cunoasca colegii problema.
2. Sanii reprezinta de asemenea o parte importanta din perioada de pubertate, orice fata slaba dezvoltandu-se mai mult sa mai putin. Retineti ca fiecare isi are perioada ei, mai devreme, mai tarziu, mai rapida sau mai inceata! Nu trebuie sa va stresati ca sanii vostri cresc mai incet comparativ cu al prietenelor si trebuie stiut ca orice ati face nu-i puteti face sa creasca mai repede, asta in ciuda tuturor zvonurile false auzite.
Acceptati faptul ca nu puteti interveni in modul vostru de dezvoltare fizica, si chiar daca imaginea corpului vostru nu va incanta, sa fiti sigure ca in final totul se va armoniza, fiecare dintre voi avand propriul orar de dezvoltare!
3. Parul facial si de pe corp reprezinta o parte intr-adevar jenanta daca exista in exces in partile nedorite. In aceasta perioada parul creste pe maini, deasupra buzei superioare, pe picioare, la subrat. Solutiile pentru zonele “la vedere” sunt epilarea cu ceara, depilarea cu ajutorul instrumentelor specifice, albirea; in zona inghinala, zona axilar, pe picioare va puteti rade.
Daca aveti in schimb foarte mult par nedorit, perioadele de menstruatie sunt neregulate, aveti acnee, va luptati cu greutatea, exista posibilitea sa aveti o anumita afectiune (Ex: sindromul ovarului polichistic). Nu va alarmati, consultati medicul de specialitate care in urma consultului, o sa va prescrie medicamente pentru tratarea acesteia.

In partea a II-a vom vorbi despre acnee si mirosul corpului

Comments are off this post!