Arderea grasimilor post antrenament. Afterburn

Arderea grasimilor post antrenament cunoscut si ca afterburn este un proces care va permite sa ardeti calorii si dupa antrenament, cea mai ridicata valoare fiind imediat dupa consumarea acestuia.

Arderea grasimilor post antrenament cunoscut si ca afterburn (Excess post-exercise oxygen consumption – epoc) este un proces care va permite sa ardeti calorii si dupa antrenament, cea mai ridicata valoare fiind imediat dupa consumarea acestuia. Cu toate acestea, trebuie sa tinem cont de multi factori, modalitati, stil de viata, care sa eficientizeze acest lucru.

masa musculara

Cresterea masei musculare este una dintre cele mai eficiente metode de a amplifica arderea grasimilor in afara intervalului de timp destinat antrenamentului. Cu cat ai mai multi muschi, cu atat metabolismul are mai mult de luptat, avand scopul de a furniza oxigen, tesuturilor musculare extra. Si cum sustinerea muschilor necesita mai multe calorii decat stocarea grasimilor, acest lucru inseamna ca vei arde grasimile mult mai eficient.

importanta nutritiei

Nu trece cu vederea impactul nutritiei post exercitiilor dupa arderea caloriilor. Pentru a adauga ‘combustibil’ pana la urmatorul antrenament si a suplini necesarul, ar trebui sa incercati o masa hranitoare cam la doua ore dupa terminarea sesiunii. Concentrati-va atentia pe carbohidrati, proteine si grasimi de inalta calitate. Condimente si ierburi, cum ar fi ghimbirul, usturoiul si ardeiul iute va pot tine in modul de ardere a grasimilor pentru mai mult timp.

tempo ridicat

O alta modalitate de a stimula EPOC-ul este tempo-ul de la antrenament si la fel ca si in cazul HIIT, trebuie sa te asiguri de o intensitate de 70 pana la 80 de procente din maximul ritmului cardiac. Iar aceasta trebuie sa dureze aproximativ 30 de minute. Cu cat vei mentine mai mult acest nivel al intensitatii cardio, cu atat vei arde mai multa energie post antrenament.

marirea intensitatii

Adaugarea a doua sau trei sesiuni saptamanale de antrenamente HIIT, va avea drept consecinta, arderea caloriilor pana la 48 de ore dupa ce antrenamentul a fost facut! Trebuie doar sa te asiguri ca faci antrenamente la 80% din maximul ritmului cardiac pentru a obtine cel mai mare efect afterburn.

necesitatea somnului

Pe langa munca, trebuie sa te asiguri ca ai asigurate pe noapte 7 pana la 8 ore de somn, pentru a-i permite corpului sa performeze la capacitate maxima exercitiile de intensitate mare. Iar acelasi numar de ore, trebuiesc asigurate si in noaptea post antrenamentului.

recuperarea

Majoritatea subestimam necesitatea odihnei si a recuperarii, pentru ca in acest interval de timp, corpul transforma eforturile fizice de fitness in schimbari fizice. Yoga, masajul sportiv, odihna propriu zisa, stimuleaza procesul de recuperare si se asigura ca antrenamentele isi arata beneficiile.

hidratarea

Hidrateaza-te foarte bine cu o zi inainte de antrenament, in ziua antrenamentului si dupa antrenament! Exercitiile de intensitate mare permite corpului tau sa lucreze la maxim si sa valorifice toate beneficiile EPOC. Retineti de asemenea, ca deshidratarea incetineste corpul, ceea ce inseamna ca nu vei performa la maxim in timpul exercitiilor si dupa ele.