Media

HomeMediaInterviu Aurelia Grosu
Interviu Aurelia Grosu

Interviu Aurelia Grosu

A avea initiativa, a avea curajul sa iei decizii impotriva curentelor, a cadea si a te ridica, pentru ca apoi sa asterni pe hartie si sa impartasesti oamenilor din experienta ta, descriu, intai de toate, un om puternic si cu o vointa de fier. A interpreta ceea ce simti si ai trait, a da viata a ceea ce gandesti transpunandu-le in cuvinte pentru ca acestea sa ajute si sa dea incredere celor din jur, sa-i insufleteasca pentru a infrunta viata – indiferent de obstacole, acestea descriu sensibilitate si inteligenta.

Cuvintele noastre din pacate nu o pot descrie in totalitate pe doamna Aurelia Grosu, astfel ca, va invitam in continuare sa cititi un interviu frumos, interesant, in care, dumneaei, ne va impartasi gandurile sale din experienta, intelepciune si emotii.

FAMOST: Spuneti-ne cate ceva despre dumneavoastra!
AURELIA GROSU: Nu as vrea sa ma laud, ci as vrea sa va citez din spusele editorului meu, dupa aparitia primei cartii „E S T I  M A I  P U T E R N I C  D E C AT  C R E Z I ”: „Aurelia Grosu are o experienta didactica de peste 30 de ani in invatamantul primar si ajuta copiii cu dizabilitati. Insa aceasta identitate profesionala spune prea putin despre un om care si-a construit o remarcabila filosofie a vietii, in urma confruntarii cu situatii limita care de multe ori pareau insurmontabile. Cu o tenacitate si o perseverenta iesite din comun, Scriitoarea ne face martori la un veritabil exercitiu de credinta, prin care avem ocazia sa ne reintalnim cu propriul nostru potential nevalorificat. Ceea ce ne va surprinde si, in acelasi timp, ne va inspira de fiecare data este munca asidua si angajamentul mereu reinnoit care i-au permis autoarei sa faca pasul de la o experienta personala spre o atitudine cu adevarat luminoasa in fata vietii”. Aceasta este o parte din mine si din viata mea. Un om se poate cunoaste si intelege doar comunicand cu el.

FAMOST: Ce reprezinta scrisul pentru dumneavoastra?
AURELIA GROSU: Scrisul e ceva care vine din interiorul meu, o eliberare si un mod in care ma pot face auzita, fiindca am o experienta care imi ofera subiecte vaste pe care le pot despacheta si din care putem invata lectii pretioase de viata! Sunt omul care ma pun la dispozitia celorlalti, pentru a-i invata si a-i indruma in mod corect, sa nu repete greselile generatiilor trecute si cred cu toata inima ca noi, romanii, avem nevoie de o resetare majora in modul de a gandi si in dezvoltarea personala a fiecarui cetatean din tara noastra. Sper sa fiti de acord ca este o reala nevoie de schimbare, de o educatie aleasa cu grija, caci devenim ceea ce gandim si traim dupa convingerile pe care le avem din educatia primita acasa si la scoala!

FAMOST: Deoarece va intereseaza educatia si sunteti un om de catedra de multi ani, pentru ca ati luat pulsul invatamantului inca din 1977, cand ati devenit invatator-maistru in Galati, cum puteti caracteriza generatia de astazi? Cateva detalii,va rog!
AURELIA GROSU: Generatia aceasta este diferita de celelalte. Copiii invata altfel si au o energie care e mai puternica decat cea specifica anilor copilariei mele. Au o sensibilitate care depaseste emotiile pe care le poate trai un adult. De aceea, prapastia intre generatii este uriasa. Personalitatea copiilor actuali se formeaza mai repede si incep sa transforme mult mai rapid mediul in care traiesc. Ei sunt cei care schimba parintii, mai mult decat ii putem schimba noi pe ei. Ne conving sa gandim ca ei, pentru ca inteligenta lor innascuta vine dintr-o legatura intima cu tot ceea ce ii inconjoara. Sunt capabili, sunt frumosi, dar au nevoie de parinti cu un set de convingeri moral-crestine de valoare.
Privindu-i din umbra vom constata ca au:
– inteligenta intuitiva,
– sensibilitate,
– emotii intense,etc.
La caracterizarea aceasta, as mai completa:
– capacitate extraordinara de adaptare,
– deschidere catre lumea din jur,
– putere de convingere, etc.
Aceasta este o parere personala formata de-a lungul multor etape de schimbare a generatiilor de copii cu care am lucrat.

interviu-aurelia-grosu-educa-ma-cu-viziune-002

FAMOST: „Deja, de doi ani am renuntat total la emisiunile TV, fiindca nu pot invata din exemple  negative sau din cancanul national care se deruleaza zilnic, obsedant, amenintator!”. Asa ati declarat in interviul luat de publicatia „Presa Galati” si vrem sa stim cum ati ajuns la aceasta decizie radicala?
AURELIA GROSU: Daca privesc canalele de televiziune, vad deseori stiri sau oameni care nu ma motiveaza si nu imi ofera stabilitatea psihica si emotionala de care am nevoie pentru creatia mea. Consider ca a deschide un televizor este un moment de decizie proprie a pierderii unui timp pretios in care pot sa ma documentez pentru scrierea cartilor mele sau pentru activitatea de la scoala etc. In noua mea carte despre educatie, care va urma sa fie publicata in anul 2016, voi vorbi despre dependentele care ucid valorile, printre care si dependenta de televizor si internet si nu numai, cat si despre consecintele grave asupra progresului personal si social. De altfel, daca ne uitam in jurul nostru, vom vedea ca lucrurile nu merg spre bine, deci voi atinge acest subiect demn de luat in seama!

FAMOST: Valorile morale ale unui popor se definesc prin suma tuturor valorilor invatate in familie si in mediul socio-economic inconjurator”. „Fiecare roman este responsabil pentru setul sau de valori, pentru fiecare vorba si fapta, pentru viata primita in dar”. Aceste afirmatii sunt filtrate cu adevarat de fiecare atunci cand ne izbim de situatii ce contravin valorilor noastre. Cum facem sa ramanem fideli principiilor noastre, atunci cand ne simtim dezamagiti si poate depasiti uneori de directiile in care merg alte persoane apropiate, din familie sau din cercul de prieteni?
AURELIA GROSU: Totul depinde de Vis, de Destinatie, de capacitatea antrenata de a tria oamenii cu care lucrezi, in mod onest, fara a-i eticheta si a accepta ca nu toti suntem la fel, de a intelege ca doar fiecaruia din noi ii ramane sarcina de a fi fidel scopurilor personale. Fiecare vorba rostita conteaza, fiindca ea darama sau ridica, fiecare valoare morala conteaza, fiindca ea compune caracterul personal! Fiecare da socoteala in dreptul sau, fiecare isi face autoevaluarea, nu ii evalueaza pe altii. Si atunci conteaza sa lucrezi la persoana ta, iar pe ceilalti sa ii accepti, mergand mereu mai departe, lasandu-i sa isi decida viata lor si eventual sa ii motivezi prin exemplul tau! Decizi sa ramai fidel, orice ar fi! Am fost intrebata dupa lansarea celei de a treia creatii a proiectului national si cartii ”EDUCA-MA CU VIZIUNE” ce simt dupa acest eveniment care a avut loc pe 14 octombrie 2014, la Biblioteca V.A.Urechia, Galati. Simt ca inca nu am putere sa implementez nevoia de educatie in Romania, dar in ciuda tuturor provocarilor voi merge inainte, fiindca aceasta face parte din misiunea mea, de a invata pe altii sa nu repete greselile parintilor lor cu proprii copii, ci sa ii creasca cu … viziune. Detalii in carte! Caut oameni deschisi la acest subiect, educatia! Caut doar pe cei care cauta, care se framanta, care au nevoie de solutii!

interviu-aurelia-grosu-educa-ma-cu-viziune-001

FAMOST: Care credeti ca este formula succesului unui om care a stat in depresie si singuratate ani intregi ? Cum v-ati ridicat si pe ce v-ati bazat ?
AURELIA GROSU: „Succesul este inaltimea la care ricosezi dupa ce te izbesti de podea.” spunea George S. Patton. Acesta este un citat potrivit pentru mine. M-a ridicat Dumnezeu prin bunatatea Sa. Eu doar m-am rugat ca sa fiu un om intreg si am muncit mult. Am citit continuu, am avut marea sansa sa fac ore de coaching si am studiat Scriptura ani intregi. Am gasit lucruri care nu mi-au fost predate nici in familie, nici la scoala si am aplicat ceea ce am aflat din carti pe pielea mea. A fost un proces lung, de autoformare, un drum in care am avut de infruntat practic „uriasii mei” . Drumul sau procesul, continua zi de zi.

FAMOST: Am inteles de la cei care au participat la lansarea cartii „EDUCA-MA CU VIZIUNE” ca in timpul citirii recenziei de catre recenzorul Bibliotecii V.A.Urechia din Galati, vi s-au umplut ochii de lacrimi si ati simtit emotii uriase! Ne puteti spune de ce atata sensibilitate? Ce v-a atins inima asa de tare?
AURELIA GROSU: Va las sa cititi aceasta recenzie emotionanta si veti intelege ca un om care a fost bolnav peste zece ani de depresie, cand se afla intr-un public ales, la a treia lansare de carte in mai putin de doi ani, este clar ca se simte binecuvantat si emotiile vin din „minunea vindecarii”. RECENZIE CARTE de recenzor Leonica Roman: Grosu, Aurelia. Educa-ma cu viziune. Bucuresti : Self Publishing, 2015 „Cunoscuta drept cadru didactic cu o vechime considerabila, doamna invatatoare Aurelia Grosu, ne dezvaluie o alta latura a domniei sale – aceea de scriitoare de carti motivationale. Viata nu i-a fost usoara, insa experientele acumulate de-a lungul timpului i-au slefuit sufletul sensibil si au  facut-o mai puternica. Dupa o copilarie nefericita si o viata de adult cu multe dezamagiri, a invatat lectia iubirii – a invatat sa il iubeasca pe Dumnezeu si pe semeni. Acest lucru ni-l arata in prima sa carte, aparuta in anul 2013, cu titlul „Esti mai puternic decat crezi – Daca am putut eu, poti si tu”. In anul 2014, publica cea de a doua carte, intitulata „Picaturi de suflet in contul intelepciunii tale”, o culegere de articole scrisa in colaborare cu douazeci si patru de persoane din Romania. Este un volum despre iubire si iertare, aratand ca iertarea este cea care aduce fericirea, o carte de bucate ale  intelepciunii, muncita din greu pret de 8 luni, avand ca deviza: „unitate in diversitate”. Anul acesta, a aparut de sub lumina tiparului cea de-a treia lucrare a doamnei Aurelia Grosu, intitulata „EDUCA-MA CU VIZIUNE”. Lucrarea a fost scrisa impreuna cu paisprezece colaboratori care activeaza in diverse domenii de activitate. Aceasta antologie de articole motivationale se doreste a fi utila pentru a putea face posibila „deschiderea ochilor sa vada, a urechilor sa auda si a inimilor sa simta”, dupa cum afirma insasi autoarea. Articolele descriu crampeie de viata impletite cu sfaturi despre formare si dezvoltare – despre o educatie in viziune crestina. Uneori sfaturile sunt descrise prin prisma unui specialist, fie el psiholog, cadru didactic sau coach (dezvoltare personal), fie din postura de parinte. O cunoastem pe doamna in fel de fel de ipostaze,ceea ce imprima incredere in pregatirea sa. Fiecare articol prezinta o tema, o situatie, avand un titlu reprezentativ, precedat fiind de un motto sugestiv. Lucrarea ”Educa-ma cu viziune” a fost creata „ca un indrumar pentru generatiile actuale si viitoare ale parintilor”, deoarece singura speranta pentru viitorul copiilor sunt parintii.” Dati-mi voie sa va adresez felicitari, stimata doamna Aurelia Grosu pentru cea de-a treia lucrare lansata in cadrul acestei editii speciale a Salonului  literar „Axis Libri” si urari de putere creativa literara in continuare, iar pe dumneavoastra, auditoriul, va invit la lectura! ” Acesta este un portret al scriitoarei Aurelia Grosu, cat si a omului care lucreaza cu copiii de o viata !”. Cred ca nu se mai pot adauga multe lucruri dupa aceasta caracterizare.

FAMOST: Ce va determina sa mergeti mai departe si atat de rapid pe acest nou drum pe care v-ati incadrat la varsta de 56 ani?
AURELIA GROSU: ARISTOTEL spunea: „Curajul este cea mai importanta calitate umana, pentru ca ea face ca toate celelalte sa fie posibile.” Aceasta este valoarea pe care am capatat-o de cand cred in Dumnezeu si de cand am decis sa imi antrenez curajul. Sunt intrebata mereu: „De unde am atata curaj sa scriu, sa ma expun public, sa fac atatea evenimente, lansari, emisiuni ad-hoc, fara pregatiri prealabile, sa merg si la scoala unde ma ocup de copiii cu cerinte speciale, etc.?” Raspunsul este: Singura imi propun sa ies din zona de confort ca sa ma dezvolt, ca sa pot lua decizii rapide, sa stiu cand este o oportunitate si ce trebuie sa fac ca sa o pot valorifica, eu sunt „calaul” si tot eu ma iubesc, dialoghez mult cu mine si cu Dumnezeu, asa imi alimentez motivatia care ma ajuta sa imi indeplinesc obiectivele pana la implinirea visului meu, care ramane personal. Tot ce pot sa va ofer ca informatie sunt cartile si aparitiile mele! Sunt un om simplu si vreau sa fiu tratata ca atare. Curajul de a spune lucrurilor pe nume vine din faptul ca sunt implinita cu ce am realizat si cu munca tenace pe care am depus-o! Consider ca la aceasta varsta nu imi mai este frica de parerea oamenilor.

interviu-aurelia-grosu-educa-ma-cu-viziune-003

FAMOST: Cum puteti caracteriza drumul unei carti de la stadiul de idee la publicarea ei?
AURELIA GROSU: Ideile vin in urma revelatiei divine. Este strict cazul meu si mi-l asum. Apoi, ideea prinde contur cand incep sa gandesc intens la subiect, cand adun toata documentatia si imi pun mintea la munca. Scriu, rescriu, corectez, ansamblez, tehnoredactez si termin cartea in word. De aici, incep discutiile cu editorul, care ma calauzeste pana la publicarea cartii. La cele trei carti scrise de mine, editorul a schimbat titluri, a intervenit in crearea copertei, etc. El are rolul unui profesionist si eu il ascult. Filozofia mea de viata este sa dau intaietate specialistului, fiindca nu sunt pregatita in domeniu ca el. Platesc toate serviciile si primesc cartile acasa. Cartea „Esti mai puternic decat crezi” se gaseste de vanzare pe Amazon in toate tarile lumii in limba romana! Indrumata corect, am alte sanse decat daca as face singura treaba aceasta! Drumul este plin de stres si surprize, de situatii neprevazute, dar cea mai dificila mi se pare ansamblarea pe capitole si corectarea cartii ! Ajungi efectiv sa nu mai poti sa recitesti textul. In continuare urmeaza promovarea, lansarea oficiala si evenimentele pe care le organizez in mediul social. Un scriitor, este un om de actiune. El creeaza o literatura vie, nu una „de sertar”.

FAMOST: Care va sunt planurile de viitor?
AURELIA GROSU: La varsta mea e bine sa fii ponderat in planuri. Insa, cat timp va mai avea nevoie Dumnezeu de mine pe Pamant ma pun la dispozitia Lui si in folosul oamenilor. Misiunea mea este sa aduc valoare celor din jur ”sa ii incurajez,sa ii sfatuiesc daca pot si cu cat am in bagajul experientei mele.
Voi continua sa scriu, voi continua sa organizez evenimentul meu „Seara cu Suflet”, care are loc o data pe luna la Galati, voi face ateliere de lucru cu parintii, voi accepta orice colaborare in domeniul educatiei, etc. Sunt implinita! In ciuda tuturor anilor de suferinta, cred ca sunt binecuvantata!

 

Interviu INTEGRAL preluat din Revista Famost – Editia Noiembrie 2015, GRATUITA Apasand acest Link!

Tags:

Leave a comment


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Famost, Romania

office@famost.ro

Famost.Ro © Toate drepturile rezervate, in conformitate cu Legea nr. 84/1998, rep. 2010, privind marcile si indicatiile geografice, si Legea 129/1992, rep. 2002, privind protectia desenelor si modelelor industriale (OSIM)
»