Sabotii in moda actuala

Accesorii

Sabotii in moda actuala

ofera inaltimii un impuls fara durerea si disconfortul tocurilor inalte.
463

Sabotii – in trecut avand rol utilitar, astazi in tendinte – se regasesc din ce in ce mai des pe catwalk, mai ales acolo unde se doreste un stil vestimentar in care primeaza confortul si practicitatea. Iar nume ca Sarah Jessica Parker sau Gillian Jacobs – iubitoare ale sabotilor, vin sa intareasca ascensiunea din ultimul timp a acestor accesorii comode. Cu tocurile joase si partea din fata rotunda, sabotii vin si relaxeaza moda, oferind inaltimii un impuls fara durerea si disconfortul tocurilor inalte. Actualmente, sabotii se situeaza la limita intre avangardismul modei si renuntarea la tendinte, ceea ce ii exclude oarecum din prim planul modei.

Cu toate acestea, tendintele sezonului 2018 2019 ne-au adus multe “aproximari” ale sabotilor in prezentarile unor nume ca Dior, Loewe, Simone Rocha, fiecare cu particularitatile si cu viziunea proprie. In privinta acestora , nu toate marile nume din moda ii acepta, Christian Louboutin – maestrul stiletto, a declarat la un moment dat:

Urasc intreg conceptul sabotilor. Imi imaginez o femeie care se simte rau, cu o sticla mare de alcool si destul de plinuta. Este intr-adevar deprimant, dar ei ii place viata pe care o duce, pentru ca se simte comoda in saboti.

Interesant este faptul ca sabotii nu au fost niciodata in tendinte sau in afara lor, dar ei se potrivesc din ce in ce mai bine tendintelor actuale de wellness.

Acest tip de incaltaminte este realizat partial sau total din lemn si chiar daca pot varia ca forma in functie de cultura, forma a ramas neschimbata de sute de ani. Sabotii traditionali sunt folositi ca incaltaminte de protectie in agricultura si in cateva fabrici si mine.
Ei sunt folositi de asemenea in cateva stiluri de dans!

In anii ’70 si ’80, sabotii suedezi au devenit accesorii populare in moda pentru ambele sexe si erau purtati fara sosete; erau considerati potriviti pentru barbatul avangardist.

In anii ’90 in mod deosebit, sabotii suedezi au revenit in moda – pentru femei, sub forma de paltforme si sandale, avand o inaltime cuprinsa intre 15 si 20 cm. Materialele folosite erau pluta, materialul plastic, cauciucul.

In 2007, Viktor & Rolf a introdus sabotii olandezi inalti in colectia toamna iarna 2007-2008, in timp ce sabotii suedezi au revenit pe scena in sezonul primavara vara 2010, fiind promovati de nume ca Chanel, Louis Vuitton.

Comments are off this post!