Cosuri pe fata (puncte negre, pete, sub piele) – majoritatea avem si toate sunt clasificate ca acnee, iar leziuni cauzate de acestea sunt des intalnite, indiferent ca sunt forme mai usoare sau mai accentuate.
Ce este acneea? Acneea poate fi impartita in 5 categorii, de la eruptii usoare la inflamatii severe, acnee chistica, iar din punct de vedere tehnic, un singur cos reprezinta o leziune cauzata de acnee. Cu toate acestea, acneea face de obicei referire la multiple leziuni acneice pe pielea cuiva, cum ar fi pete, chisturi, cosuri negre.
Care sunt tipurile de acnee?
- Acneea juvenila
- Acneea adulta
- Acneea cosmetica
- Acneea infantila
- Acneea prin frictiune
Care sunt cauzele aparitiei acneei?
Un simplu cosulet este format din piele moarta si sebum, care, impreuna blocheaza un folicul. Cand nu exista aer, bacteriile din folicul pot creste si se pot multiplica, fiind un teren propice pentru digestia glicerinei in sebumul uman. Dupa cum se inmultesc, acestea provoaca iritatii si umflaturi (pustule rosii). Apoi, cu atat de multe bacterii si presiune, acestea sparg mucoasa folicolului si infectia se raspandeste in jur, dand nastere unui loc umplut cu puroi.
Dezechilibrul hormonilor din pubertate la fel ca si menstruatia, stresul si chiar sindromul ovarelor polichistice, sunt alte cauze ale acneei la fetele tinere. De multe ori, produsele de machiaj si ingrijire contin ingrediente comedogenice (ingredienet care provoaca aparitia acneei) pot avea un impact nedorit asupra pielii.
Cum se poate trata? Modul in care vei trata acneea, depinde foarte mult de tipul de acnee pe care il ai. In cazul in care eruptiile sunt neregulate si nu severe, ar trebui in mod normal sa le poti trata cu ajutorul produselor de ingrijire a pielii anti inflamatorii. In schimb, daca forma este severa, tratamentele profesionale pot reprezenta cea mai eficienta solutie, existand nevoia unor medicamente prescrise. In aceste cazuri (acneea chistica de exemplu), tratamentul cel mai bun este reprezentat de anumite medicamente, cum ar fi Accutane.
Accutane este o forma a vitaminei A, care, ingerata, ajuta la scaderea productiei de ulei care poate provoca acneea. Este incetinit procesul de infundare al porilor, avand drept rezultat acnneea ulterioara. Accutane are de asemenea, proprietati anti inflamatorii care ajuta la reducerea umflaturilor si cicatrizare. Exista posibilitatea ca anumite medicamente sa aiba si alte efecte, de aceea, este mai mult decat necesara o consultatie cu un medic specialist care va decide care medicamente sunt cele mai potrivite pentru tine.
Am sa nu acnee?
In cazul in care nu esti sigura daca ai acnee sau sunt doar cateva cosulete razlete, raspunde urmatoarelor intrebari:
- Am parte de eruptii pe fata in mod constant si tot tinde sa se extinda a/f
- Cosurile pe care le am sunt foarte rosii, inflamate, umflate, ca niste chisturi a/f
- Pot simti multe umflaturi mici si noduli sub piele, pe obraji, barbie si in zona T a/f
Daca raspunsurile sunt a – firmative in mare parte, cu siguranta trebuie sa-ti faci timp sa vezi un specialist!