Suferi de o circulatie sangvina slaba? Iata cum o poti remedia

Cateva activitati si exercitii fizice va pot ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale si problemelor circulatorii. Hipertensiunea arteriala este de multe ori o boala ereditara. Atunci cand un parinte este diagnosticat cu hipertensiunea arteriala, riscul de a se dezvolta boala se dubleaza in randul copiilor. Un studiu american a aratat ca practicarea activitatii fizice in mod regulat, poate ajuta controlarea si prevenirea hipertensiunii arteriale.
Expertii recomanda o serie de exercitii usoare care permit imbunatatirea considerabila a circulatiei sangelui si controlul hipertensiunii arteriale, practicarea inotului, mersului pe jos, alergarea, aerobica sau chiar antranamentul cu greutati previne hipertensiunea.

Incercati sa practicati exercitiile urmatoare care nu va iau mai mult de 15-20 min din timpul liber.

STRETCHINGUL
Stretchingul este primul lucru care trebuie facut dimineata, inainte de a te ridica din pat. Pur si simplu intinde usor mainele si picioarele si ai grija sa eviti sa intinzi un muschi lezat sau ranit. Stretchingul ajuta la prevenirea tensiunii arteriale prin optimizarea fluxului sangvin; in plus, acesta ajuta la favorizarea lubrefierii articulare si la ameliorarea respiratiei.

MERSUL PE CALCAI
Stand in picioare, ridica degetele si mergi pe calcai. Asigura-te ca toti muschii sunt contractati si repeta acest exercitiu de cel putin 10 ori. RETINE! Mersul pe calcai ajuta la intinderea si consolidarea muschilor gambelor si la extensiunea picioarelor.

INTINDEREA GATULUI
Acest exercitiu ajuta la imbunatatirea circulatiei sangvine, dar si pentru a preveni hipertensiunea. Intoarce capul maxim la dreapta si la stanga, pentru a relaxa muschii gatului. Lasa cate 10 secunde pentru fiecare parte. Apoi, fa o miscare circulara cu capul si incearca sa atingi cu barbia pieptul.
Nu-ti face griji daca auzi sunete sau pocnituri, acest lucru indica faptul ca efectuezi exercitiul in mod corect si faptul ca se intind cu succes ligamentele gatului!

RIDICA DEGETELE DE LA PICIOARE
Stai cu genunchii pe sol si creeaza un unghi de 90 de grade. Ridica degetele si mentine aceasta pozitie timp de 10 secunde. Incepe acest exercitiu cu un picior, apoi incearca cu ambele picioare. Termina cu balansarea calcaielor si degetelor.

ROTATIA PICIOARELOR
Stai pe un scaun si roteste piciorul in directia acelor ceasornicului si repeta de 10 ori. Acest exercitiu ajuta la imbunatatirea flexibilitatii picioarelor si previne hipertensiunea arteriala, prin fluxul sangvin adecvat.

EXERCITIU PENTRU MAINI
Exercitiile pentru maini ajuta la ameliorarea circulatiei sangelui si pentru a preveni crampele. Strange degetele in pumn si mentine-le in aceasta pozitie timp de cateva secunde. Apoi, relaxeaza mana si fa miscari circulare timp de 1 minut. Asigura-te ca aceste miscari stimuleaza muschii umarului!

MERSUL PE JOS
Mersul pe jos este cel mai bun exercitiu pentru o circulatie buna. Acesta intareste muschii picioarelor, stimuleaza circulatia sangelui si ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale. Poti face plimbari scurte, de 2-3 ori pe saptamana.

INOT
Inotul este un exercitiu care implica toti muschii corpului. Stimuleaza fluxul de oxigen la plamani si inima. Mai mult decat atat, inotul este recomandat in special persoanelor care sufera de dureri articulare si musculare. Aceste sport reglementeaza respiratia si previne hipertensiunea. Indiferent de varsta, inotul este cea mai buna activitate fizica pentru toti.

YOGA
Yoga se bazeaza pe o tehnica de control a respiratiei, care stimuleaza circulatia sangelui in muschi si creste concentratia de oxigen in sange.

CICLISMUL SI DANSUL
Ciclismul este un alt exercitiu excelent pentru a imbunatati circulatia sangelui, in special in partea inferioara a corpului. De alta parte, dansul poate fi de un mare ajutor pentru a controla tensiunea arteriala.

… Cristina Nica