Tipuri de exercitii care ti se potrivesc

Sanatate

Tipuri de exercitii care ti se potrivesc

165

Pentru a nu simti miscarea ca pe ceva epuizant, trebuie sa stim ce tipuri de exercitii ni se potrivesc, mai ales ca astazi, majoritatea femeilor isi doresc sa aiba mai mult timp pentru exercitiile fizice. Dar, pana la urma, de ce isi doresc acest lucru?

Conform specialistilor, aceasta dorinta vine de la identitatea noastra atletica, fiecare formandu-si atitudini si convingeri despre rolul sau in societate ca partener de viata, angajat, prieten. Iar aceste ganduri despre tine ca atlet, incep inca din copilarie si au legatura cu modul in care crezi tu ca te vad ceilalti. Exista de asemenea oameni, care nu se vad ca “sportivi”, ceea ce se defineste ca o blocare a identitatii. Cu toate acestea, identitatea atletica poate fi provocata si schimbata, chiar si la varste inaintate. Avem impresia ca abilitatile si trasaturile noastre sunt oarecum fixe, adica suntem buni la ceva si atat; si din pacate, aceasta mentalitate gresita ne opreste sa ne dezvoltam, sa insistam in anumite privinte si sa evoluam cu adevarat. Toti putem fi buni la sport si chiar putem gasi o astfel de activitate care sa ne faca placere chiar daca nu putem fi performeri; acest lucru ne va face sa intelegem mai bine.
Psihologii considera ca fiecare om are cinci mari trasaturi de personalitate. Intelegandu-le pe fiecare in parte, te poate ajuta sa le gasesti punctele forte ale fiecareia si sa adaptezi exercitiile fizice potrivite. Un prim pas, ar fi acela de a urmari cele scrise mai jos, bazate pe cele 5 tipuri – extraversiune, agreabilitate, constiinciozitate, neuroticism, deschidere spre experienta, pentru a evidentia activitatile pe care probabil le iubesti cel mai mult.

Nu mergi la acelasi restaurant de doua ori

Daca gandesti asa, esti pe cai mari si asta deoarece esti o persoana curioasa, deschisa noilor idei si aventuri si iti plac noile experiente. Esti o persoana fericita atunci cand de exemplu ajungi la o clasa unde se fac anumite tipuri de exercitii fizice, pe care, cel mai probabil, nu le-ai incercat niciodata. Sunt mari sanse sa ai o imaginatie bogata si vie, multe interese si sa fii o persoana creativa; nu te-ar deranja alergare sau ciclism montan, alpinism, surfing, canotaj sau orice astfel de provocari. Ti-ar placea probabil in fiecare saptamana sa fii in locuri diferite si sa incerci activitati cat mai diverse.

Alegi mereu “ca de obicei” din meniu

Deschiderea nu este punctul tau forte, esti o persoana foarte prudenta, traditionalista si care nu prea se schimba. Cel mai probabil ai practica un sport doar daca te implica altcineva, iar mediile de sustinere sunt probabil cele mai bune pentru tine. Ti s-ar potrivi inotul, badmintonul, trasul cu arcul, tenisul, sau ceva distractiv: zumba, aerobic, ridicare greutati sau spinning. Te poti bucura in acelasi timp si de anumite activitati fizice care implica artele martiale, judo, taekwondo, karate, jiu-jitsu, numarandu-se printre solutii.

Ai o lista

Daca esti o persoana care iti planifici eficient zilele, te speli foarte bine dupa masa, esti o persoana constincioasa. Esti o persoana de incredere, organizata si eficienta, o astfel de personaliate fiind potrivita activitatilor fizice mai clasice. Alergatul, exercitiile cu greutati, ciclismul, sunt tipuri de exercitii, activitati, in care poti contoriza progresul. De asemenea, ar fi potrivite sporturile ca baschetul sau boxul, daca esti concentrata pe proiecte in care orele trec foarte repede.

Nu iti plac termenele limita

Sunt mari sanse sa ai un nivel scazut al constinciozitatii, asa ca, esti mai mult impulsiva si nu esti o mare iubitoare al orarelor; chiar poti fi o persoana dezordonata si care amana. Un stil de viata sportiv ti s-ar potrivi, activitati ca mersul pe jos, alergatul ciclismul, putandu-se integra bine in rutina. Poti beneficia de asemenea de un partener, un antrenor personal sau o activitate in grup, in care sa ti se spuna ce sa faci, sau sa fii incurajata in ceea ce faci; putina presiune nu ti-ar strica si poate cel mai bun motivator.

Iti place sa dansezi

Esti o persoana care vorbeste mult, sociabila, si fiind in astfel de medii sociale, iti ofera cea mai mare energie. Te bucuri de atentie, te bucuri cand intalnesti noi oameni si exista sanse mari sa ai un cerc extins de prieteni si cunostinte. Iti plac exercitiile distractive – salsa sau swing, sau activitati mai putin obisnuite, cum ar fi inotul sincronizat. Extrovertitii tind sa se simta in mediul lor cand sunt implicati in sporturi de echipa, activitati sportive ca baseball-ul, softball-ul, cricket-ul, fiind cele mai potrivite.

Apelurile telefonice

Cand vezi ca te apeleza cineva la telefon, ti-a trecut prin cap sa-l lasi sa sune? Daca consideri ca ai parte de mult zgomot in viata ta deja, probabil esti o persoana introvertita. Consideri ca activitatile sociale presupun efort si acestea solicita singuratate si linisite pentru “reincarcare”. Ar fi potrivit in astfel de situatii, ceva care are legatura cu cardiovascularul, cum ar fi inotul, ciclismul sau calaritul, sau poate fi o activitate mai linistita ca yoga, Pilates sau mersul pe jos. Ai putea fi la fel de bine atrasa de activitati de anduranta, ca maraton intreg sau pe jumatate, triatlon, ciclism pe distante mari, alpinism.

Esti cel care tine pacea in casa

Daca esti persoana cu diplomatia in casa, punctezi mult la agreabilitate, fiind optimista, cooperatoare, te intereseaza cu adevarat de altii si de ingrijirea lor. Daca tendinta ta este in general aceea de a media anumite conflicte, dezacorduri intre membrii familiei, colegi, inseamna ca una din cele mai bune calitati este comunicarea. Implicit, dintre cele mai importante tipuri de exercitii care ti se potrivesc, cele de echipa pot fi exact ce iti trebuie, schimbul de informatii si de experienta fiind crucial; ai putea merge pe forbal, handbal, rugby sau orice altceva formeaza o echipa.

Nu iti place sa pierzi la Scrabble

Daca te irita sau te enervezi cand cineva castiga sau obtine mai multe puncte in defavoarea ta, agreabilitatea nu este punctul tau forte, dimpotriva. Nu este nimic rau in acest caz, doar ca ai nevoie de competitivitate, iar aceasta dorinta a ta de a fi cel mai bun este ideala in sport si in exercitii fizice. Ai putea incerca sa alergi prin parc urmarindu-ti evolutia si progresul saptamanal. Daca iti place concurenta sanatoasa, incearca tenis, ciclism, alergat, orice sport in care exista concurenti.

Te simti stresata mereu

Daca ai aceasta senzatie si asa esti mereu, te indrepti catre neuroticism, ceea ce se traduce ca ai tendinta sa te simti nervos si anxios cand esti pus sub presiune. Natura poate fi de bun ajutor, plimbatul si alergatul fiind ideale in acest caz. Ai putea gasi alternative pentru a fi ajutata in aceasta situatie, prin intermediul unor sporturi ca artele martiale, kickboxing sau anumite stiluri de dans, baletul fiind o optiune. Ca tipuri de exercitii, ai putea la fel de bine incerca yoga si tai chi.

Esti o persoana calma si in general, vesela

Daca esti probabil acea persoana calma care se detaseaza de ceilalti cand sunt stresati, inseamna ca, emotional, esti stabila, rareori te simti trista, nu iti faci multe griji si esti relaxata. Atitudinea ta normala, te poate indrepta spre o abordare mixata a lucrurilor; pot fi circuite organizate, antrenamente normale de 2-3 ori pe saptamana, sau chiar rezerva intr-un joc de echipa cu scopul de a accelara atunci cand este necesar. Daca iti place entuziasmul competitional, badmintonul poate fi ceea ce cauti.

Comments are off this post!