Esti intotdeauna ingrijorata pentru greutatea ta, iti calculezi orice calorie din mancare si cauti sa-ti imbunatatesti regimul alimentar. Vrei sa ai greutatea ideala si urmezi o dieta dificila, plictisitoare… de cate ori nu ti-a fost foame si nu iti venea sa intri cu totul in frigider? O dieta perfecta nu exista, fiecare organism reactioneaza in mod diferit cand este pus fata in fata cu o astfel de “provocare”; peste 90% din aceste ‘retete’ pentru slabit nu reusesc.
Sa nu mai amintim de anumite consecinte grave de sanatate care se pot intoarce impotriva noastra, de faptul ca nu mai simtim acea placere de a manca, ca nu ne mai simtim satule niciodata. Mai adaugati starile de nervozitate, durerile de cap si stomac – consecinte ale foamei, dar si inesteticul “marait” al stomacului. Incercati sa vedeti daca se merita intr-adevar si luati in considerare faptul ca dupa ce dieta se incheie, puteti reveni la greutatea de la care ati plecat.
Organismul nostru are nevoie de energie, alimentatia fiind foarte importanta, iar necesarul zilnic de vitamine ar trebui trecut pe lista prioritatilor. O alimentatie variata alunga monotonia meselor zilnice si poate asigura ceea ce organismul nostru are nevoie. Din pacate, nu tinem cont de semnalele transmise de corpul nostru si rau facem, pentru ca acest lucru ne poate ajuta in pastrarea unui echilibru atat mental cat si fizic.
Senzatia de foame. Daca va este foame, atunci intr-adevar trebuie sa mancati! Nu faceti exces si nu mancati din plictiseala, singuratate sau daca sunteti stresat! Interpretati corect semnalele emise de organism si actionati adecvat!
Suficienta. Mananca atat cat iti trebuie! Nu depasi limita, acorda – ti un timp de 20 – 30 minute pentru fiecare masa, mesteca incet, bucura-te de estetica ei, de gust si de miros! Nu este o idee prea buna sa te supraglomerezi, incearca (asa cum tot ai auzit!) sa ai 5 – 6 mese echilibrate pe zi, in loc de 3 mese mari.
Moderatia. Majoritatea au impresia ca pot manca orice, oricand; evident, nimeni nu ii poate opri, dar pe langa chipsuri si alte “chestii nesanatoase” nu ar fi rau sa introduceti in alimentatie mai multe fructe sau legume! Daca aveti o alimentatie variata si sanatoasa, in momentul in care vi se face pofta de ceva, ar trebui sa tineti cont de acest lucru si sa va conformati, deoarece, acesta este un semnal al corpului ca are “nevoie” de acel aliment, de substantele nutritive existente.
In concluzie, mananca atunci cand iti este cu adevarat foame, opreste-te cand te simti satula si consuma ceea ce iti “cere” organismul! Evita tulburarile de alimentatie provocate de dietele necorespunzatoare, alimentele nesanatoase si dezordinea dintre mese!