Scoate sunete care cateodata ne pun in situatii stanjenitoare fata de ceilalti, galgaie si cateodata ne mai si doare. Invata sa intelegi si sa rezolvi aceste mistere, pentru un stomac fericit!
- Daca auzi un fel de marait, acela este sunetul muschilor stomacului, miscandu-se in jurul unei camere goale, acesta fiind un semn ca trebuie sa mananci. Simpla vedere sau mirosul de mancare, elibereaza acizii si enzimele in stomac, pregatindu-se pentru digestie.
- In timp ce mancarea se indreapta jos spre esofag, o “poarta de intrare” in forma de inel numita sfincter esofagian, permite mancarii sa intre in stomac.
- Straturile muschilor stomacului se relaxeaza pentru a face loc mancarii, apoi se agita pana cand mancarea devine ca un smoothie. In continuare, acizii si enzimele continua sa lucreze mai departe.
- Muschii stomacului imping acest amestec – numit chim in jos, unde acesta ajunge in bucati mici in intestinul subtire prin intermediul unui al doilea sfincter.
Stomacul in cifre
- 2-3 secunde ii trebuie mancarii sa ajunga in stomac dupa ce ai inghitit o bucata!
- 2 ore ii ia in mod normal mancarii sa iasa complet din stomac dupa fiecare masa.
- 4 litri maxim de mancare poate tine stomacul nostru, dar cei mai multi dintre noi, se simt plini dupa ce consuma jumatate din aceasta cantitate.
Mituri despre stomac
#mit 1
Mestecati mult: daca mananci mai putin, vei fi capabil sa iti micsorezi stomacul! Atat timp cat nu ai parte de interventie chirugicala, stomacul are aceeasi marime, din moment ce ai ajuns la maturitatea fizica.
#mit 2
Stomacul nu poate digera guma de mestecat, astfel ca ea va ramane in stomac sau lipita de stomac ani de zile in cazul in care o inghiti! Intr-adevar, stomacul nu poate digera in intregime guma de mestecat, dar aceasta nici nu se va lipi de stomac si nici nu va ramane ani de zile acolo! Ea poate ramane intr-o oarecare masura intacta, dar, urmeaza calea tuturor alimentelor …
#mit 3
Daca mananci foarte picant, acest lucru duce la ulcer! Astfel de alimente pot afecta intr-o oarecare masura un ulcer deja existent, dar, cercetarile au demonstrat ca ele nu pot provoca unul. O bacterie numita H. pylori este de vina, alaturi de suprasolicitarea cu medicamentele anti-inflamatorii (Ex: ibuprofenul).