Atinge-ti scopul, dar inainte de toate, trebuie sa fii pregatita sa-l atingi! Cum poti prelungi acest moment, in asa fel incat sa fii pregatita oricand de altele?
Motivatia nu este un joc mental. Cercetarile au aratat ca ceea ce mananci, cat dormi si cum o faci, alaturi de alti factori, pot avea un impact direct asupra ceea ce faci. Aceste influente fizice afecteaza ceea ce este cunoscut ca perceptie a efortului sau cat de mult crezi ca o anumita actiune va dura, ceea ce va determina cat de mult efort vei pune in ceea ce faci.
Creierul evalueaza dificultatea unei sarcini sau a unui obiectiv, bazandu-se pe starea ta fizica. Foloseste semnale care arata cat de infometat esti sau cat de obosit, pentru a determina daca activitatea fizica merita efortul cerut. De exemplu, daca esti epuizat, creierul poate evalua ca a merge la sala cere mai multa energie decat ai avea parte dupa un ciclu complet de 8 ore de somn; in consecinta, iti va fi mult mai greu sa te convingi sa mergi la sala.
Iar pentru a-ti pastra motivatia ridicata, ai nevoie ca perceptia efortului sa fie scazuta. Care ar fi strategiile pentru acest lucru, pentru ca tu sa iti atingi scopurile?
Cafea sau ceai negru
O ceasca de cafea sau ceai negru nu doar ca te poate revigora, dar te poate ajuta in gestionarea sarcinilor. Cafeina reduce nivelul adenozinei din creier, un emitator neuro care iti da stare de somnolenta. Cum oboseala mentala este usurata, sarcinile vor parea mai putin dificile, anumite bauturi zaharoase putand avea acelasi efect. Adultii care au consumat 25 grame glucoza cu 10 minute inainte de un test de memorie, au fost mult mai concentrati, comparativ cu cei care au baut ceva fara zahar. Cercetatorii nu cunosc faptul ca alte forme de zahar, ca zaharoza din zaharul de masa, fructoza din fructe, ofera aceleasi rezultate.
Fa-ti antrenamentele care te provoaca!
Atinge-ti scopul exersand regulat, mai ales cand iti place ceea ce faci! Conform oamenilor de stiinta, 30 de minute de sarcini cognitive care i-au extenuat mental pe multi, nu au avut niciun astfel de efect asupra unor ciclisti de elita. Si acest lucru se pare ca se datoreaza faptului ca atunci cand iti antrenezi fizic corpul, iti antrenezi si creierul, devenind mai rezistent la oboseala mentala si mult mai conectat la sarcinile care necesita mai mult efort. Orice activitate fizica, va avea acest efect si va reduce perceptia despre efort. Tu trebuie doar sa continui sa faci aceste exercitii fizice, sa ridici mai greu, sa alergi mai repede, totul pentru a fi – inainte de toate – un performer mental.
Strategii pentru somn
A nu avea aparte de suficient somn, poate face ca totul sa par mai greu, chiar daca in realitate, nu este. Pentru o zi, acest lucru nu e nicio problema; dormi in noaptea urmatoare cat trebuie si iti revii. Dar cercetarile au aratat ca, daca esti inconstanta in privinta somnului, mai ales cand in ziua imediat urmatoare ai un eveniment care necesita efort, ai mari sanse sa te fi sabotat singura.
Atinge-ti scopul si cu ajutorul somnului, lipsa acestuia putand avea un impact real asupra concentrarii; mai mult decat atat, este redusa furnizarea energiei catre creier. Rezistenta mentala si efortul scad, ceea ce reduce performanta. Ceea ce este bun si simplu, este faptul ca, daca tu constientizezi faptul ca lipsa somnului iti afecteaza performantele si iti intarzie atingerea scopurilor, acest lucru te va ajuta sa sa iti incarci din nou bateriile, punand in prim plan: odihna.
Mananca carbohidrati cand trebuie!
A fi doar putin infometat este ce iti trebuie, acesta fiind un semn fizic catre creier ca trebuie alimentatie inainte de a merge mai departe. Pe de alta parte, sentimentul de satietate, pune corpul in repaus. Pentru a-ti satisface apetitul si a-ti stimula starea de spirit, mergi pe alimente bogate in carbohidrati, ca painea si pastele. Ele elibereaza glucoza foarte repede, ceea ce iti da energie intr-un timp foarte scurt. Alimentele bogate in grasimi ca avocado, au nevoie de mai multa energie pentru a digera, ceea ce poate directiona energia departe de creier si duce la o perceptie mai mare a efortului. Trebuiesc evitate mancarurile grase inainte de o activitate ce necesita efort si productivitate. In cazuri de urgenta – daca te situezi la o linie sensibila in privinta sentimentului de foame, o banana este perfecta.