Automotivatia este reprezentata de acele momente exceptionale, care te-au facut sa te simti bine, sa te simti o persoana implinita si fericita si, evident, sa iti mai doresti astfel de experiente. In momentul in care te gandesti la motivatie, rememorezi anumite momente cand ai fost extrem de motivat, ai avut o multitudine de emotii, toate declansand acel „DA” care te-a facut sa iei anumite decizii, sa faci anumite lucruri, totul pentru a-ti atinge obiectivele.
Doar ca, din nefericire, pentru majoritatea dintre noi, astfel de momente in care automotivatia este la cote inalte sunt rare si de multe ori, tot asteptam acele momente pentru a ne simti extrem de motivati si a lua deciziile potrivite care sa ne apropie tot mai mult de ceea ce ne dorim. Momentele respective, motivatia si elementele declansatoare ale respectivei stari, nu pica de nicaieri si nu trebuie sa stai sa le astepti! Ele trebuiesc constientizate si alimentate, tu trebuie sa afli ce anume te motiveaza si cum anume sa pui bazele actiunilor care te vor aduce mai aproape de punctul in care vrei sa ajungi. Si totul are legatura cu informatiile la care ai acces si pentru care depui eforturi in a le obtine, perceptia ta vizavi de realitate, mediul inconjurator si toti factorii care te pot ajuta intr-un fel sau altul.
In primul rand, ar trebui sa-ti
Modifici perceptia.
Trebuie sa constientizezi faptul ca nu te poti astepta sa ai o motivatie ascendenta sau cel putin liniara, tu fiind o forta de neoprit! Sansele ca tu sa te trezesti in fiecare dimineata extrem de motivat, gata de actiune, cu automotivatia la maxim sunt destul de reduse. Tocmai de aceea este necesar sa gasesti elementele care te motiveaza mereu si te fac sa fii o persoana responsabila.
Este important sa constientizezi legatura dintre minte si corp, pentru a realiza cine conduce actiunea. Modul nostru de a gandi si a fi, ne spune ca mergem mai departe si cucerim lumea cu ajutorul mintii, doar ca, uneori, trebuie sa ne ascultam si corpul. Daca ai nu ai chef de mers la sala – asa cum iti spune mintea, lasa-ti mintea sa gandeasca asa … in timp ce iti pui in rucsac ce ai nevoie pentru antrenament, apoi pur si simplu iesi din casa! Mintea nu poate simti acest lucru, dar din moment ce esti in drum spre sala, in drum spre ceea ce te face sa te simti bine, mintea ta va impartasi aceleasi „sentimente” cu corpul tau.
Responsabilitatea inseamna in primul rand, organizarea unui
mediu mai bun
pentru a fi tu insuti. Cum arata mediul in care stai si ce anume te motiveaza pe tine? Este culoarea? Poate fi o muzica ambientala? Poate cateva citate motivationale pe post-it -uri puse pe monitor? Alarma la telefon care sa te motiveze in anumite momente? Motivatia este o relatie derivata din actiune, asa ca, ajuta-te singur prin crearea uneia! Fa schimbarea de care ai nevoie!
Propria retea
Exista cineva din apropierea ta, cercul de prieteni, familie, colegi, partener, care te poate ajuta pentru ca automotivatia ta sa se indrepte spre apogeu? Ai pe cineva pe care tu insuti sa il poti motiva? Cunosti persoane care se afla in pozitia in care ti-ai dori tu? Un prim pas ar fi sa vezi ce au facut ei de sunt acolo. Vezi ce trebuie sa faci in viata ta, ce modificari trebuiesc facute, pentru a ajunge si tu in punctul dorit. Gaseste pe cineva care are aceleasi interese si mergeti sa cuceriti lumea impreuna!
Ia in calcul social media … pe cine urmaresti? Te motiveaza prin ceea ce fac si spun acest lucru astfel incat tu sa fii cea mai mai buna versiune a ta? Daca ei nu te motiveaza, atunci cine/ ce o face?
Cand nu esti in apele tale sau nu ti-a iesit ce voiai, la cine ai putea apela pentru a te replasa pe drumul tau? In astfel de situatii ne aflam toti si avem nevoie unii de altii pentru a ne continua drumul si a merge mai departe, chiar daca noi nu simtim asa.