Banii cheltuiti eficient reprezinta una din cele mai bune moduri de a-ti organiza viata si a gasi un echilibru in stransa legatura cu absolut tot ceea ce faci. In momentul in care intrebi pe cineva ce este mai important pentru el in viata, cu siguranta majoritatea iti vor raspunde ca sanatatea; apoi ar urma – nu neaparat in aceasta ordine, dragostea, un loc de munca satisfacator si evident, banii. Stresul dat de grija banilor difera de la persoana la persoana, de la tara la tara in functie de nivelul de trai, prioritatile in a-i cheltui depinzand iarasi de nivelul economic. Sa lucrezi cu banii nu este usor, dar relatia cu ei nu trebuie sa fie – daca gasesti caile adecvate in a-i gestiona. Iar daca e sa fim realisti, aceasta situatie este aplicabila atunci cand ai ce gestiona!
In principiu, banii cheltuiti eficient si cele mai usoare schimbari in modul in care ii gestionezi, poate avea un impact semnificativ, existand specialisti care afirma ca ai putea aplica tehnici de mindfulness, exact ca la yoga. Este vorba de a fi prezent si constient atunci cand cheltui banii, pentru a obtine maximul. Acest lucru te va ajuta, dupa ce ai invatat sa economisesti si sa fii constienta de valorea lui, sa incepi sa construiesti ceva cu ei.
A fi bogat nu inseamna bani in banca, reprezinta un bilet al libertatii, oricum ar arata pentru tine, de aceea poti incepe sa iti pui urmatoarele intrebari:
- Ce inseamna bogatia pentru mine?
- Ce vreau sa obtin din punct de vedere financiar?
- De care obiceiuri ar trebui sa scap?
- Ce vreau sa-mi aduca viitorul?
Fa-ti inventarul!
Fa-ti timp sa-ti evaluezi situatia finaciara! Scrie pe o bucata de hartie si vezi ce trebuie schimbat! Daca ai anumite datorii, stabileste-ti un scop din a le achita! Vezi ce este de facut in toate partile fie ca sunt lucruri mari sau mici, pentru a ajunge unde trebuie din punct de vedere financiar.
Seteaza-ti limitele bugetului!
A-ti seta limitele bugetul este un bun inceput, esential se poate spune, dar acest lucru nu trebuie sa te stramtoreze in vreun fel. Este vorba de a fi constienta unde iti cheltui banii, unde trebuiesc stabilesc granitele sanatoase ale cheltuielilor. Daca ai anumit buget pentru imbracaminte, mai poti scade din el daca vrei sa economisesti. Aceasta este o modalitate corecta si normal, in schimb nu este normal sa spui: „Nu, nu voi mai cheltui bani pe haine!”
Impartirea banilor in cateva directii cheie, te poate ajuta sa-ti gestionezi bine banii
- Banii de zi cu zi
sunt destinati platilor de intretinere, fie ca vorbim de mancare, telefon, chirie. - Banii pentru a simti ca traiesti
sunt banii pastrati pentru o vacanta, cateodata mai „cuminte” sau poate mai „exotica” din punct de vedere financiar. Ce se incadreaza in „timp pentru tine” nu trebuie sa fie insotit de regrete. - Banii pentru investitii
fie ca vorbim de achizitionarea unei case sau pentru o investitie. - Bani pentru situatii speciale
pentru cheltuieli neasteptate, fie ca e vorba de o urgenta in casa (reparatii, schimbari), sanatate sau de ce nu, imprumutul catre un prieten.
Banii cheltuiti eficient si cand trebuie sa te opresti!
Cu siguranta te-ai aflat in situatia in care te-ai intrebat unde a disparut salariul dupa o saptamana. De aceea este foarte important sa fii atenta cum cheltui banii, pentru ca acest lucru aduce valoare in viata ta. Inainte de a cumpara un lucru, gandeste-te daca acel lucru aduce valoare, utilitate, bucurie in viata ta! Facand acest lucru, pe langa faptul ca poti scuti o anumita suma de bani – dupa caz, vei aduce in viata ta mai mult respect de sine, pentru prezent si pentru viitor.
Gandeste mic, castiga mult! Daca te gandesti ca a economisi e ceva foarte anevoios, e posibil sa o faci gresit. Nu iti mai seta sume mari de economisit, ci mai mici si cu recompense! Dupa ce urmaresti si monitorizezi acest proces, dupa ce ai bifat anumite etape, stabileste-ti noi obiective; te vei simti mandra de tine, valorificata si te si bucuri de bani, in timp ce economiile iti cresc.