Banii in 2021 reprezinta pentru multi un subiect destul de delicat, avand in vederea situatia actuala si o reintoarcere timida spre normalitate. Evident ca au existat multe momente de panica, paranoia si teama de-a lungul perioadei pandemice, exista si acum, dar se pare ca s-au mai linistit si de multe ori a parut ca suntem unii alaturi de ceilalti, dar, asa cum se intampla, banii impart oamenii. Foarte multi au avut de suferit – fie ca si-au pierdut locurile de munca sau li s-au redus salariile, altii au reusit sa economiseasca datorita faptului ca nu au mai iesit si nu au mai plecat mai nicaieri, iar anumite categorii au castigat foarte mult.
Cum ai putea sa economisesti banii in 2021 si cum sa iti eficientizezi cheltuielile, totul adaptat situatiei actuale?
1 Inainte de toate, trebuie sa intelegi unde se duc banii tai si daca intr-adevar acest lucru se potriveste cu ceea ce vrei tu de fapt. Trebuie facuta o distinctie clara intre ceea ce vrei tu si influenta exercitata de anumite persoane asupra ta, ce te determina intr-un mod sau altul sa cheltui pe ceea ce de fapt, tu nu prea esti dispusa sa dai. Foloseste aceasta perioada in care nu exista viata sociala pentru a constientiza ce anume nu iti trebuie din ceea ce cumperi in mod obisnuit si ceea ce folosesti si apreciezi mai mult. Scrie-ti activitatile, lucrurile care iti fac placere si care costa, fa-ti un top si elimina-le pe cele care nu sunt cu adevarat necesare.
2 A-ti crea un buget clar in functie de veniturile lunare reprezinta un pas important in economisire, o strategie deloc dificila, dar pe care trebuie sa o constientizezi. Poti urma regula 50/ 30 / 20, in care 50% sunt necesitatile tale elementare, 30% sunt dorintele, iar 20% sunt banii economisiti. Si este usor in aceasta perioada sa fii o persoana ambitioasa, incepand cu obiective mici, realiste, mai ales in lipsa marilor tentatii. Gandeste-te cat de mult poti economisi, cat ai nevoie pentru a te simti sigura si ce scopuri ai pe viitor in acest sens? Vezi ce cheltuieli sunt inevitabile (facturi), cat consumi pe mancare si alte lucruri esentiale traiului si ia o decizie realista asupra bugetului pe care il vrei economisit lunar, imediat ce esti platita.
3 Nu toate datoriile sunt egale, anumite imprumuturi pentru lucruri mari nu iti ofera mult stres ca atunci cand o faci pentru o masina sau locuinta. In cazul in care ai imprumuturi, vezi exact ce dobanzi lunare ai si cauta diverse instrumente financiare cat mai avantajoase pentru tine! Cu siguranta poti gasi dobanzi mai mici, eventual sa strangi o perioada o anumita suma pe care sa o returnezi, in asa fel incat rata lunara sa nu mai fie atat de apasatoare. In acelsi timp, un foarte bun lucru este acela de a-ti verifica istoricul a tot ceea ce a implicat finante, pentru a nu te trezi intr-un anumit moment cu „surprize” financiare de care nu ai auzit niciodata.
4 De asemenea, trebuie sa iei in calcul si ceea ce vei face in viitor si sa te gandesti la un buget pe care sa il pui deoparte pentru a avea la pensie cel putin un minim. Este destul de dificil atunci cand esti tanar sa te gandesti la acest lucru, dar veniturile mai mari si oportunitatile cam in aceasta perioada le poti avea, cel putin teoretic.
5 Exista multe oferte, diverse reduceri la absolut tot, de la anumite produse pe care le poti cumpara, la anumite lucruri fara de care nu poti trai, pana la oferte ale necesitatilor care intra in plata facturilor lunare. Poti gasi un alt furnizor de energie, gaze naturale, care iti pot oferi reduceri daca devii client al lor. Fa-ti un calcul, vezi daca se merita si daca este mai ieftin, de ce sa nu platesti mai putin pe aceeasi calitate? In timp, aceste lucruri se simt. Fii o persoana informata, implica-te in toate aceste aspecte si obtine maximul din tot!