Calatorind printre blogurile din Romania, am intalnit-o pe Xaara Novack, o bloggerita care a aniversat in 2019, 10 ani de cand si-a inceput activitatea! Este o performanta destul de rar intalnita in mediul online romanesc, tocmai de aceea, acesti performeri merita adusi in prim plan si „luati la intrebari”.
Acest lucru l-am facut noi acum si, in spatele acestui pseudonim, am intalnit o persoana deschisa, sincera, indragostita de blogging, de citit si arta. Si chiar daca avem perceptia ca, in general, artistii sunt mai visatori – probabil avem dreptate, insa Flori (aka Xaara Novack) este o persoana ancorata in realitate, care stie exact despre ce este vorba intr-un blog. Si chiar daca a avut o evolutie lenta dupa cum afirma ea, asta nu inseamna ca nu discerne lucrurile intr-un mod real. Dimpotriva, o face foarte bine, nu se lasa prinsa in mrejele fotografiilor sau a citatelor din mediul online care prezinta perfectiunea la care ar trebui sa aspiram cu totii si isi exprima gandurile, opiniile in scris, asa cum simte ea mai bine.
Nu este straina nici de vlogging – pe care intentioneaza sa il dezvolte, este destul de activa in domeniul artei in zona in care isi desfasoara activitatea … Multe si diverse activitati, iubite toate in mod egal.
Despre toate acestea, despre modul cum si-a inceput calatoria in mediul online, ne va vorbi chiar Xaara Novack in urmatorul dialog si pe care va invitam sa il cititi in continuare!
Bine ai venit in revista Famost, Xaara Novack! Anul acesta aniversezi 10 ani de blogging. Ce simti cand te gandesti cat timp a trecut?
Bine v-am gasit. Multumesc, uneori este foarte fain sa iti reaminteasca cineva de aceste momente. Intotdeauna mentionez cu placere si nostalgie de inceputurile mele ca blogger. Pe atunci, scriam povesti scurte sau poezii pe blog; nu ma gandeam ca voi alege o nisa anume. Dar mi-a placut bloggingul si am invatat cu “ce se mananca” aceasta activitate, pe masura ce am scris din ce in ce mai mult.
De ce necesitatea acestui pseudonim-Xaara Novack? Ne poti dezvalui, cel putin un nume al tau?
Am un nume care poate fi legat usor de anumiti politicieni. Inca din scoala generala, dar mai des mi se intampla la liceu sau facultate, sa fiu intrebata de profesori daca am legatura cu domnul Manda. Si da, Manda este numele meu de familie. Si nu, nu am absolut nici o legatura cu politicienii respectivi.
Strabunicii mei din partea familiei Manda au locuit in Bulgaria, in Kaliakra. Provin dintr-o familie de agricultori, de oameni simpli cu un trai modest. Au fost deportati in Romania, urcati in tren cu tot cu copii si oi, dupa ce Cadrilaterul a fost cedat Bulgariei. Ei au ajuns in zona de sud o Olteniei dupa o perioada in care au locuit inclusiv in Timisoara. Am o familie frumoasa, cu un trecut cultural si istoric. Unchiul meu a fost o persoana importanta in viata culturala o orasului.
Cu toate astea, nu am vrut sa ma folosesc de numele familiei mele pentru a avea anumite avantaje sau pentru a ma descurca mai usor. In special aici, in Craiova.
Insa vreau sa subliniez ca nimeni nu reuseste in viata doar datorita eforturilor proprii. Este nevoie de munca, da, insa si de oameni care sa ne ajute si sa ne sustina. Plus un gram de noroc.
Flori este prenumele. A fost dorinta familiei sa-mi puna numele de botez dupa strabunica mea. Eu am dorit un pseudonim. Pe acela am avut libertatea de a mi-l alege chiar eu. Si imi este foarte drag. Este un nume diferit, o combinatie dintre cartierul in care locuiam in trecut si un nume frumos.
Cum te-ai apucat de blog, mai ales ca in 2009, nici internetul si nici blogging-ul nu luasera o asa mare amploare, cel putin in Romania? Ce te-a determinat sa faci acest pas?
Imi place sa scriu. Scriam poezii la inceput, inca am foile cu poezii, pe care le tin intr-un sertar si le mai rasfoiesc din cand in cand. Apoi am scris si ceva proza scurta. Insa nimic nu s-a concretizat in sensul acesta. Apoi am inceput sa descopar alti bloggeri, de nisa. Si mi-am dat seama ca ar fi ceva ce mi s-ar potrivi.
Blogul tau, xaaranovack.com, este unul destul de divers – de la moda, beauty, lifestyle, pana la branduri si recomandari personale de filme, carti, etc. Ai avut aceasta perspectiva de la inceput sau ti-ai conturat-o pe parcurs?
S-a conturat pe parcurs. Am inceput sa citesc bloguri si sa imi doresc sa abordez subiecte despre produsele pe care le folosesc. Sa scriu despre cartile pe care le citesc, despre animalutele mele, sau filmele si serialele pe care le privesc. A fost o evolutie destul de lenta, dar frumoasa. Pentru mine cel putin.
Cu siguranta iti place tot ce faci pe blog … cu toate acestea, ai rubrici care sunt printre preferatele tale?
Imi plac recenziile de carte, imi place foarte mult sa citesc. Mi se intampla sa nu am la dispozitie timp, dar cel putin cinci pagini pe zi, tot reusesc sa citesc. De asemenea, imi place sa fac recenzie la produsele pentru ingrijirea pielii sau a tenului. Chiar daca mai am foarte multe de invatat despre ingredientele din aceste produse, incerc sa ofer toate informatiile pe care le cunosc la ora actuala, pentru ca cititorii si cititoarele sa isi formeze o idee cat de cat clara despre un produs anume. De asemenea, incerc sa fiu obiectiva. Ce nu mi s-a potrivit mie, poate fi un produs foarte bun si sa i se potriveasca unei alte persoane.
Cum percepe acum Xaara Novack, aceasta evolutie galopanta a retelelor de socializare, a blogurilor, vlogurilor, comparativ cu acum 10 ani? Este de bine, e rau?
Depinde. Pentru ca da, retelele de socializare au evoluat enorm, avem realitatea augumentata care este in dezvoltare pe zi ce trece. Avem si foarte multe aplicatii care ne ajuta sa comunicam mai usor.
Folosite intr-un mod util, fara a face exagerari, cred ca aceste aplicatii ne ajuta. Informatia circula foarte repede. Dar poate fi si trunchiata. Putem vedea lansari de produse noi, inainte ca acestea sa ajunga in magazine si putem face o precomanda a lor. Insa exista si reversul medaliei.
O viata care pare a fi perfecta, pline de poze foarte editate si “filtrate”. O viata in care unele persoane nu se regasesc pentru ca nu au un ten perfect, o casa minunata si curata si poate nici puterea financiara de a calatori la fel de des precum unii “influenceri”. De aceea, este ideal sa alegem cu atentie pe cine anume urmarim, atat pe Instagram, cat si pe restul retelelor de socializare. Sa pastram o doza de realism in viata noastra.
Adesea, majoritatea dintre noi aveam asteptari nerealiste datorita retelelor de socializare. Ne este indusa ideea ca trebuie sa fim cumva perfecti, sa bifam anumite chestii in viata. Sa avem o cariera buna, sa avem bani multi sau o masina noua. Sau ni se induce ideea ca nu putem fi cu adevarat fericiti daca nu avem X obiect sau nu facem Y lucru. Ar fi bine sa trecem totul printr-o sita si sa fim atenti la ceea ce avem nevoie cu adevarat in viata noastra si nu la ceea ce vedem peste tot.
Unde ti-ai dori sa ajungi cu blogul? Ai un anumit scop?
Da, inca lucrez la blog. Tocmai de aceea imi place. Este un proces de invatare si de imbunatatire constanta. Momentan, doresc sa am toate articolele optimizate foarte bine. Inainte le lucram cu jumatate de masura sau in graba, ca sa zic asa. Acum vreau sa fie totul foarte bine pentru Google, pentru motoarele de cautare. Si sa scriu – daca nu zilnic, macar de trei ori pe saptamana cate un articol. Sa ajung sa fie gata scrise, cu poze facute, iar eu doar sa le programez.
Ai de asemenea, reale inclinatii catre arta. Ce ne poti spune despre aceasta latura creativa a ta? Cum ti-ai descoperit-o? Este nativa, ai cultivat-o in timp?
…