Chiar exista colagenul vegan sau e doar un joc de cuvinte? Iar daca ati auzit de ginul cu colagen lansat la inceputul acestui an, cu siguranta vi s-a schimbat putin perceptia via a vis de fermitatea si frumusetea pielii, sau … ati luat-o doar ca pe o gluma. Practic, putem intineri, in timp ce ne inecam necazurile in gin! Colagenul marin folosit in aceasta combinatie mai putin obisnuita, este extras din oase si tesuturi ale vietatilor din mare, iar acum, introducerea ginului in rutina zilnica de infrumusetare a pielii, parca nu mai e atat de atractiva! Partea buna in schimb, este faptul ca vine din urma o alternativa vegana!
Dar, ce este colagenul?
Este principala proteina structurala care formeaza legaturile dintre tesuturile noastre si este foarte important pentru toate mamiferele. Colagenul se gaseste in tendoane, ligamente si piele, zone care sunt afectate de pierderea de colagen pe masura trecerii anilor, cantitatea de colagen produsa de corp, fiind in scadere continua. A reface cantitatea de colagen sub aproape orice forma, a devenit una din marile tendinte in materie de wellness; in privinta colagenului pe baza de plante, sunt necesare anumite salturi tehnologice si cercetari, dat fiind faptul ca acesta poate fi gasit doar in surse animale si marine.
De ce ar fi important colagenul vegan?
Intrebarea importanta aici este daca ingerarea colagenului din alte surse, chiar poate fi o buna sursa pentru noi? Iar raspunsul este DA, iar conform studiilor, sunt necesare zilnic, doar 2-2,5 grame colagen pentru ca pielea sa capete elasticitate si hidratare atat cat este necesar. De aici si toata aceasta ‘lupta’ pentru produsele care imbunatatesc starea pielii la nivel celular, decat la suprafata pielii. De mai bine de 5 ani, industria legata de acest lucru a inflorit, incepand sa ofere bauturi, prafuri, pastile, pentru a furniza colagenul in fluxul nostru de sange prin intermediul intestinului.
Si partea cu … colagenul vegan?
Produsele prietenoase veganilor gasite actualmente pe piata, nu contin nicio sursa de colagen, dar, in schimb, au o multitudine de nutrienti care iti ajuta corpul sa produca o cantitate mai mare de colagen. Partea buna este ca totul se va schimba, dat fiind faptul ca se asteapta la o explozie biotehnologica, odata cu trecerea la solutii bazate pe plante. Firma Silicon Valley de exemplu, dezvolta acum un proces de fermentatie care programeaza microbii sa produca colagen. Aceste formule de producere a colagenului 100% vegetale, au functionat in multe din noile formule, asa ca, ne putem astepta ca produsele in acest sens sa apara pe piata, intr-un viitor foarte apropiat.
Intre timp, ce facem?
Exista multe solutii pentru a avea o cantitate mult mai mare de colagen in organism, alimentatia bogata in silice fiind una dintre cele mai la indemana; ardei, mere, ovaz, orez brun. De asemenea trebuie crescuta si cantitatea de amino acizi prin intermediul surselor vegetale si cresterea aportului de vitamina C, care sustine formarea colagenului. Sursele de beta caroten sunt importante, de aceea trebuie sa aveti pe lista morcovi, cartofi dulci. Orice suplimente iei in acest sens, sunt de bun augur, mai ales daca ai artrita sau dureri articulare. Partea buna este ca exista multe solutii care au de-a face cu alimentatia si partea si mai buna e ca se afla la indemana pentru majoritatea.