Competitivitatea este in stransa legatura cu instinctul uman de pradator, care reprezinta o forta ce il face pe om sa devina mai bun, mai rapid, mai puternic. Cum poti beneficia si tu de acestea? Afli in continuare …
Nimic nu te energizeaza si nu te angreneaza mai mult decat competitivitatea, fapt dovedit de numeroasele studii efectuate. Te „obliga” sa iti impingi limitele, oferindu-ti de multe ori acea energie nelimitata de care te miri chiar si tu. Daca de exemplu, practici exercitii fizice, vei fi mult mai motivat sa le faci mai bine, mai corect si sa nu sari nicio etapa, daca stii ca un prieten face acelasi tip de antrenament.
Concurentii tai, indiferent de domeniu, iti ofera un punct de referinta. De exemplu, alergi. Poti alerga dupa bunul plac cat vrei, iti impui propriul tempo, dar nu stii cat de bine te descurci daca nu vezi o persoana in fata ta sau in spatele tau. Acelasi instinct este aplicabil oriunde, fie ca te agiti pentru o promovare sau o marire de salariu … poti trece si poti vedea urmatorul nivel/ ai puncte de reper reale, doar daca esti in competitie cu cineva.
Competitivitatea intr-un mod bun si corect, necesita niste abilitati speciale, pentru ca a scapa de sub control, poate fi foarte dificil, stresant si totul se poate intoarce impotriva ta. Ce trebuie sa stii, vezi in continuare …
Concentrare maxima
Concurenta este cea mai puternica atunci cand ai un obiectiv specific, cum ar fi o cursa sau o prezentare. A te simti competitiv este excelent pentru construirea motivatiei initiale; trebuie sa te pregatesti si sa te antrenezi, dar nu te va sustine mereu. Daca un eveniment este prea departe in viitor, te poti epuiza daca incerci sa fii competitiv tot timpul. Ce poti face este sa intrerupi timpul in perioade mai scurte: daca doresti sa promovezi dar nu este cazul anul acesta, concentreaza-te pe pasi intermediari, cum ar fi sa iti indeplinesti indatoririle cu succes si poate mai devreme decat e planificat. Trebuie doar sa te cunosti, sa iti cunosti toleranta pentru spiritul concurential. Unii oameni primesc energie prin competitie in fiecare domeniu din viata lor, in timp ce pentru altii e prea coplesitor. Competitivitatea/ concurenta trebuie sa fie folosita pentru a scoate ce e mai bun! In cazul in care simti ca te afecteaza negativ mai mult decat sa te motiveze, sa devii mai productiv sau sa te ajute sa te distrezi, trebuie facut un pas inapoi sau trebuie sa te implici mai putin!
Lupta corect!
Ori de cate ori este posibil, aliniaza-te sa concurezi cu competitori ale caror abilitati sunt doar usor mai bune sau mai slabe decat ale tale! Daca sunt putin mai buni, vei simti nevoia sa incerci sa tii pasul; daca sunt putin mai slabi, vei fi obligat sa mergi in continuare pentru a mentine diferenta. Cu ajutorul acestei tehnici, chiar pierzand o competitie, poate fi motivant. Cand cercetatorii au analizat raspunsurile fiziologice in cazul unor castigatori si pierzatori, au descoperit ca cei care au castigat, aveau putin testosteron, un hormon care are legatura cu motivatia. Este acel sens al „aproape ca am castigat – vreau o revansa”. Cand competitivitatea este acerba si pierzi la distanta mare, testosteronul scade si te simti descurajat.
Punandu-te singur impotriva unuia sau a doi concurenti, este cel mai eficient lucru. Intr-un studiu publicat in Psychological Science, studentilor li s-a spus ca daca intra in primii 20% la un scurt test, primesc 5 dolari. Cei care au crezut ca concureaza impotriva altor 10 studenti, au performat mai bine comparativ cu cei care au crezut ca sunt in competitie cu 100. Acest lucru se intampla pentru ca un astfel de numar mare intr-o astfel de situatie este descurajant – presupunem ca suntem impotriva unei mase mari de oameni, care ne poate intrece. Concentrarea pe un numar mai mic de concurenti, ne ofera mai multe sperante!
Masoara-ti cresterea!
Exista doua motive bune pentru a intra in instinctul competitiv. Primul este obiectivul de suprafata, care inseamna sa castigi. Dar exista un al doilea obiectiv, acela de a-ti imbunatati performanta. Pentru anumite persoane, acesta este adevaratul motiv pentru care ei concureaza. Ei stiu ca a concura in fata unui rival ii face sa munceasca mai mult si mai bine pentru dezvoltarea abilitatilor. Si chiar daca gasesti perspectiva de a castiga – mai interesanta – comparativ cu cea a cresterii personale, muncind pentru imbunatatirea rezultatelor, poate adauga un alt nivel de stimulare a energiei motivationale data viitoare cand vei concura.