La 43 de ani, Corina Blidar are o cariera in banking, este licentiata in economie si drept, are un EMBA la Chicago Booth School of Business. Recent a intrat in antreprenoriat pe nisa de tricotaje premium, iar in SUA a simtit nevoia sa promoveze valorile culturale romanesti prin participarea la organizarea Festivalului de Film romanesc de la Chicago – RoFest Trends, un eveniment dedicat diasporei romanesti din US si cinefililor americani.
O pasiune din copilarie transformata in business peste 30 de ani
Corina a fondat in anul 2018 brandul de tricotaje din fibre nobile Never Oblivion. Numele brandului se traduce prin ‘de neuitat’ si este revenirea la o pasiune din copilarile, din vremea in care mama sa ii tricota pulovere din mohair, iar ea alegea modelul, culorile si accesoriile. Curajul de a incepe afacerea vine din admiratia pentru designerul Sonya Rykiel, cunoscuta ca “the Queen of knitwear”. Desi ii este greu, productia o face in Romania, insa firele de casmir, alpaca, lana extrafina merinos, bumbac egiptean si matase le aduce din Italia si Peru.
Noua afacere a venit cu o mare responsabilitate, decizia de a limita timpul alocat banking-ului si afacerii de familie si pornirea pe un drum doar al ei.
Un EMBA care i-a schimbat viata la 180o, sau despre sincronicitate
Corina Blidar avea deja o experienta bancara de aproximativ 7 de ani cand a realizat, din interactiunea cu colegi care absolvisera scoli de business din SUA si UK, ca are nevoie de o schimbare de ‘business mindset’ pentru a face performanta, iar pentru asta avea nevoie de o scoala care formeaza economisti in afara.
Sincronicitate sau nu, un coleg a intrebat-o daca nu vrea sa o recomande la Chicago Business School. Avea 39 de ani, 2 copii si un gol in stomac ca poate nu va face fata la nivelul de predare. Dupa 21 de luni si studii in SUA, Europa si Asia a invatat 3 chestiuni esentiale.
- un manager trebuie sa creeze ‘connections’, adica ‘relationships, at a deeper level’
- in relatia cu angajatii trebuie sa ii ajuti sa isi dezvolte calitatile, nu sa pui accentul pe zonele unde nu performeaza
- in conducerea afacerii se ghideaza dupa motto-ul preluat de la Chicago Booth “in data we trust”. Intuitia si conexiunile sunt bune, dar fara ‘data’ nu poti creste pe termen lung.
Banking fara cifre: o cariera sub zodia industriei bancare
Parintii au pregatit-o pe Corina Blidar inca de pe bancile liceului pentru a prelua afacerile familiei. A absolvit ASE – Managementul Firmei (1998), a urmat studiile de Drept la Universitatea Romano Americana din Bucuresti, ca sa completeze cunostintele economice, dar si pentru a avea un back-up de cariera pentru vremuri nesigure. Din propria initiativa si din pasiune pentru zona medicala a urmat Colegiul de Farmacie Carol Davila (1998-2000), ca sa poata deschide un lant de drogherii in mediul rural.
Cariera bancara a fost insa cea care s-a impus intre toate celelalte posibile directii. Banca fondata de parintii ei era noua, autorizata dupa criza, in 2009.
Corina Blidar a inceput sa lucreze alaturi de parintii ei din al doilea an de facultate. Initial s-a ocupat de relatia cu Camera de Munca, ulterior s-a implicat in zona de management in firma. In banca a inceput ca si consilier mergand pana la nivel de membru in Consiliul de Supraveghere, alaturi de o echipa care a adus pe piata romaneasca o serie de noutati.
Cand am ajuns in banca eram convinsa ca toti vor vorbi in cifre, ca doar cifrele conteaza, dar am descoperit o cu totul alta lume. Pentru mine banca este ca armata, cu reguli clare, incontestabile, nenegociabile, dar si ca diplomatia cu grija pentru cuvantul scris sau vorbit
descrie Corina Blidar experienta bancara.
Business learnings, pe scurt:
- Cele mai challenging moments: Decizia de a intra intr-un domeniu total necunoscut cum era cel bancar, dar se pare ca a fost prima din multe decizii de acelasi fel. “Am pierdut controlul in alte domenii, cum e cel personal”.
- Cele mai bune decizii luate: Pariul pe echipa alaturi de care a evoluat in Consiliul de Supraveghere, momentul in care am descoperit calitatea oamenilor din viata mea si mi-am asumat alegerile.
- Cele mai riscante decizii: Un pas inapoi din domeniul bancar, pentru a incepe un business de tricotaje.