Crononutritia reprezinta mancatul zilnic la aceeasi ore, ceea ce are o influenta determinanta a sanatatii metabolice pentru corp, la fel ca si continutul nutritional a ceea ce mancam. Indiferent care iti sunt obiceiurile zilnice si la ce ore, oamenii sunt fiinte ale obiceiurilor, care le creeaza si le respecta, iar mancatul face si el parte din aceasta rutina. Studiul orei meselor si efectul sau asupra sanatatii cunoscute ca crononutritie, ia in calcul 3 aspecte cheie ale alimentatiei ca model: consistenta mesei (sari pranzul?), frecventa meselor (mananci putin si des sau rar si mult?) si ora (primele si ultimele calorii consumate).
Crononutritia primeste o atentie din ce in ce mai mare din partea cercetatorilor din sanatate, deoarece mancarea este esentiala sanatatii oamenilor, la care se adauga abilitatea de a ne influenta ritmul propriu circadian – ceasul nostru intern si in consecinta nivelurile de zahar din sange, colesterol, tensiune arteriala, grasime corporala. Cercetarile sugereaza ca avand tipare neregulate de mancare si distribuind majoritatea kilojoulilor din timpul zilei in preajma ceasului biologic apropiat de noapte, se ajunge la procent de grasime considerabil in organism si un risc crescut al aparitiei sindromului metabolic, o combinatie intre presiunea crescuta a sangelui, glucoza si colesterol. Si astfel de obiceiuri alimentare sunt mai des raspandite decat am crede!
Un studiu din 2015 a monitorizat timp de 3 saptamani mesele adultilor sanatosi folosind o aplicatie de pe smartphone. Cele trei mese zilnice nu prea erau respectate, in schimb adultii aveau parte de mese neregulate, ce sufereau zilnic variatii, atat in timpul saptamanii cat si in weekend, tendinta fiind aceea de a manca cat mai tarziu. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca acest mod de alimentatie poate avea repercusiuni pentru sanatatea metabolismului in timp, de aceea crononutritia este atat de importanta.
Un alt studiu din 2016 a aratat ca femeile care aveau parte de 3 mese regulate zilnic, se bucurau de o greutate sanatoasa, o sensibilitate mai buna a insulinei si o senzatie scazuta de foame, comparativ cu un model neregulat de alimentatie; numarul meselor era intre 3 si 9 , iar numarul de kilojouli asimilati, acelasi. Din nefericire, impactul meselor neregulate ii afecteaza pe cei ce lucreaza in schimburi, acestia avand sanse mari sa dezvolte sindromul metabolic in timp, chiar daca numarul kilojoulilor este acelasi.
Si poti readapta crononutritia resincronizand mesele din cursul saptamanii cu cele din weekend, facand un efort si imitand zilele lucratoare in ceea ce priveste orele mesei. Iar pentru cei care lucreaza in schimburi este recomandabil ca majoritatea kilojoulilor sa fie consumati in prima parte a ciclului de munca si daca ai nevoie sa mananci noaptea, consuma mancaruri bogate in fibre si proteine.