Culoarea potrivită este cea care te ajută să îmbini piesele vestimentare în aşa fel încât să arate cât mai bine pe tine din punct de vedere cromatic, dar cu toate acestea trebuie să ai câteva cunoştinţe de stil. Analiza culorilor începe cu analiza pielii tale pentru a putea identifica ce nuanţe sunt cele mai bune. Care sunt subtonurile dominante? Ce culori neutre ţi se potrivesc cel mai bine? Cum le îmbini? Acestea sunt întrebări esenţiale în alegerea culorilor hainelor în funcţie de tonul pielii.
Ce ar trebui să ştii pentru a alege culoarea potrivită
- Examinează-ţi venele de la încheietura mâinii pentru a-ţi găsi subtonurile! Subtonurile reci poartă culori reci, cele calde poartă culori calde, iar neutrele, orice.
- Găseşte-ţi culorile neutre punând hainele în faţa ta în oglindă! Pentru o mai mare acurateţe, caută culori neutre care să completeze culoarea părului şi a pielii!
- Poartă în acelaşi timp ţinute în cele mai bune tonuri ca bază şi culori deasupra care se potrivesc subtonurilor!
Subtonul pielii poate fi determinat cu ajutorul venelor sau a testului cu cămaşa albă. Anumite culori pot arăta mai bine pe tine datorită subtonurilor pielii care pot fi: rece, cald, neutru. Subtonurile calde tind să arate mai bine în culori calde, cele reci în culori reci şi cele neutre în orice culoare. Cum poţi afla însă care este subtonul pielii?
- Uită-te la venele de la încheietura mâinilor sau de pe palmă! Dacă venele tale par verzi, ai subtonuri calde. Dacă venele sunt albastre sau violete, subtonul pielii este rece, iar dacă ai un mix, în sensul că nu îţi dai seama, subtonul pielii este neutru.
- Scoate o cămaşă albă sau orice altă piesă din ţesături albe şi ţine-o în faţă în într-o oglindă luminată de lumină naturală. Dacă faţa ta pare roz, ai subtonuri reci, dacă pare mai galbenă, ai subtonuri calde, iar în cazul în care nu te poţi decide, neutre.
Culorile calde includ roşu, portocaliu, galben, iar cele reci albastru, verde, violet.
A găsi culoarea potrivită pentru tine poate fi ajutată şi de luminozitatea pielii pentru identificarea mai multor nuanţe complementare. Pe lângă tonuri, nuanţa primară a pielii te poate ajuta la identificarea celor mai bune culori. În general, culorile care creează contrast de luminozitate cu pielea ta sunt cele mai măgulitoare. Culorile luminoase au tendinţa de a trece cumva sub anonimat pielea deschisă la culoare, în timp ce culorile închise nu fac o notă distinctă cu pielea întunecată. Dacă ai pielea închisă la culoare, portocaliul şi galbenul saturate arată mereu minunat pe piele chiar dacă subtonul este rece. Dacă ai pielea deschisă, verdele şi albastrul arată minunat, în timp ce nuanţele de bijuterie ca smaraldul, rubinul şi ametistul scot în evidenţă foarte frumos pielea mai palidă, indiferent de subton.
Părul te poate ajuta să descoperi şi mai multe culori care ţi se potrivesc dar şi aici, depinde de la persoană la persoană. Persoanele cu părul blond deschis au de obicei nuanţe reci ale pielii, astfel că arată foarte bine în haine cu tonuri reci, în timp ce blondul spre galben arată mai bine cu nuanţe mai calde.
Părul negru, castaniu închis şi roşu real indică nuanţe reci, în timp ce roşul alamă sau castaniu deschis implică nuanţe calde. Dacă îţi vopseşti părul, alege culori ale vopselelor care se potrivesc subtonurilor pentru a-ţi completa cât mai bine pielea.
Dulapul trebuie să fie aranjat în funcţie de culorile care se potrivesc subtonurilor, mulţi stilişti restrângând profilurile de culori în anotimpuri pentru a ajuta clienţii să rămână la o paletă de culori care li se potriveşte. De obicei, culorile de toamnă şi primăvara se potrivesc bine cu subtonurile calde, în timp ce culorile de iarnă şi vară se potrivesc subtonurilor reci.
Culoarea potrivită în funcţie de anotimpuri
- Primăvara : culori calde, pastelate, cum ar fi variantele uşoare de galben, roz, portocaliu.
- Vara : culori reci ca albastrul de mare, violetul intens şi roşul puternic.
- Toamna : tonuri calde pământeşti ca portocaliul ars, variante de maro, verde închis.
- Iarna : culori închise sau luminoase cu subtonuri reci precum albastrul regal, verdele smarald sau rozul aprins.
Alegerea culorilor neutre
Culoarea potrivită este ajutată de cele neutre, acestea având saturaţie scăzută sau deloc, albul, negrul, griul, maroul numărându-se printre ele. Ia câteva obiecte, fiecare având o culoare neutră diferită, preferabil gri deschis, gri închis, maro deschis, maro închis, bleumarin, negru. Griul şi maroul au deopotrivă variante calde şi reci, aşa că alege-le pe cele care se potrivesc profilului tău de culoare. Asigură-te înainte de toate că fiecare obiect în parte este în întregime monocromatic pentru ca analiza culorii să fie cât mai uşoară.
Ţine obiectul în faţa oglinzii şi examinează-i subtonurile! Găseşte o zonă cu multă lumină naturală şi identifică ce culoare te face să arăţi mai bine, având în minte că însăşi culorile neutre te pot face să arăţi minunat! Vezi dacă de exemplu griul este mai cald, mai rece; are tendinţe de a merge spre albastru? Se potrivesc subtonurile cu cele ale pielii tale? Reţine că acest lucru este de obicei subiectiv, aşa că nu te stresa prea mult în această privinţă, mai ales, că, de obicei, cel mai bun neutru este cel aproape de culoarea naturală a părului.
Alege 1 – 2 culori neutre pentru alcătuirea garderobei, cele mai potrivite culorilor tale! Acestea vor fi baza pe care îţi vei construi garderoba, fie că vorbim de rochii, pantaloni, geci, pantofi. Poţi adăuga fără nicio problemă şi alte culori, dar cele neutre reprezintă baza ta, adaptabilă multor situaţii; în acelaşi timp, evită să foloseşti prea multe neutre, pentru a avea parte de un look omogen.