In timpul sarcinii si pe tot parcursului primului an de crestere, creierul copilului creste foarte mult. Pana la trei luni, creierul ajunge la jumatatea dimensiunii adultului si la 12 luni, el va avea tot simturile: auz, vaz, simt si gust. Creierul se ‘conecteaza’ cam dupa 13 saptamani de sarcina si din acel moment, toate sistemele functioneaza; factorii de mediu, cele mai vechi experiente, toate contribuie la aceasta retea neurologica primara, iar tu poti ajuta aceasta dezvoltare.
Cum? Vezi in continuare!
Antreneaza-te cu copilul !
Inca din prima zi, copilul este in mod constant absorbit de lumea din jurul sau si chiar daca el nu iti poate vorbi, interactionand cu el, il va ajuta sa se dezvolte intelectual, asa ca, profita de aceasta oportunitate! In orice situatie, oricat de banala ar fi sau ar parea, fii descriptiva: de exemplu, daca ii dai sa manance, ii poti spune “acum mancam prima lingurita, acum a doua lingurita”, samd. Spune-i ce faci inainte de a face ceva si apoi in timp ce faci, pentru ca el sa asocieze actiunile cu cuvintele. In acest fel, va dezvolta o intelegere mult mai buna a vocabularului.
Mergi la biblioteca !
Nu este niciodata prea devreme sa incepi sa-i citesti copilului, insasi cercetatorii cred ca lectura ar trebui sa inceapa in uter. Din moment ce simturile ‘prind viata’ – ceea ce aude, simte si vede, contribuie la dezvoltarea timpurie a creierului. Cand ii citesti copilului in uter – chiar si o revista si o faci cu voce tare si asta in timp ce bei si o cana cu ceai – acest lucru duce la formarea modelelor de voce si recunoasterea tonului.
In momentul in care bebelusul se naste, incearca sa gasesti carti cu imagini, inainte ca el sa poata vorbi; inainte de a spune cuvantul ‘creion’ el deja sa il recunoasca vizual de mult timp. Ramanand in acelasi spatiu, daca doresti sa-i insufli copilului anumite obiceiuri – in cazul de fata – cititul, ia-l si pe el la biblioteca – pentru a-ti lua noi materiale, cat mai des posibil.
Dezvolta-i o rutina pentru un somn bun !
Asigurandu-te ca bebelusul/copilul va avea parte de un somn de calitate, ii vei asigura o dezvoltare atat mentala cat si fizica normala, asa ca, incearca sa faci din somn o prioritate, iar organizarea acestuia sa fie una buna. Noi, ca adulti, ne dam seama ca lipsa somnului ne afecteaza functiile, performantele, starea de spirit pentru ziua urmatoare, asa ca somnul, este la fel de important pentru copil si pentru dezvoltarea lui.
Trebuie sa fii foarte atent in privinta semnelor oboselii copiilor, cand isi freaca cu manutele ochii si sunt nelinistiti; fii sigura ca ii arati diferenta dintre noapte si zi, fapt deosebit de important pentru reglarea ceasului lor intern.
Fii foarte afectuos !
Copilul tau depinde de tine nu doar in privinta alimentatiei, a schimbarii scutecului sau a unui somn bun, el are nevoie de asemenea de ingrijire si afectiune. Pana in luna a V-a, copilul va putea sa isi arate emotiile prin zambet si gangurit, fapt care este important pentru incurajarea expresiilor pozitive, a lega si intretine o puternica legatura emotionala.
Raspunzand la semnele afective ale bebelusului, sunt construite de asemenea inteligenta si logica, pe masura ce invata in mod gradual ca actiunile sale au efect asupra voastra ca parinti. Bebelusul are nevoie sa stie prin toate simturile ca este iubit, astfel ca, actiunile, cuvintele si atingerile sunt esentiale.
Joaca diverse jocuri !
Timpul pentru joaca este o recompensa foarte mare si satisfacatoare pentru copii de toate varstele, asa ca, indiferent ca se joaca cu o jucarie care scoate sunete sau construieste ceva, micutul va invata in mod activ cum functioneaza lumea prin intermediul jocului. Dar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa cheltuiesti bani multi pe jucarii sau jocuri scumpe, poti folosi articole de zi cu zi, cum ar fi cutii de carton umplute cu resturi colorate din materiale, sau poti face o jucarie galagioasa, prin umplerea unei sticle de plastic cu paste; poate fi surprinzator, dar toate aceste lucruri intaresc celulele nervoase. Cantecele care implica multe gesturi, elementele ispititoare care incurajeaza copilul pentru a se ridica, pentru a face diverse lucruri, pentru a ajunge in anumite puncte din spatiu casei, ii cresc abilitatile de rationament.