Foarte multi dintre noi suntem ingrijorati de pesticidele din fructe si legume. Sunt justificate aceste griji? Chiar este necesar sa cumparam organic, chiar daca preturile sunt mult mai mari?
Majoritatea expertilor in domeniu, cred ca a consuma organic este cea mai buna solutie, atat pentru sanatate, cat si pentru mediul inconjurator si pentru cei care produc aceasta mancare. Daca vrei sa minimizezi expunerea la pesticide si sa iei deciziile corecte pentru tine si familia ta, inainte de toate, informeaza-te si o poti face chiar acum, incepand cu randurile urmatoare!
Exista in afara granitelor tarii noastre anumite legi aprobate si destul de stricte in ceea ce priveste pesticidele si daca sunt respectate intocmai, atunci, ele nu sunt daunatoare copiilor, in conditiile in care aproape jumatate din cantitatile de pe piata contin reziduuri de pesticide. Majoritatea persoanelor considera ca exista o limita legala a pesticidelor folosite pe fructe, dar, in realitate, ele pot avea reziduuri de la una, maxim doua pesticide, iar efectele acestor combinatii nu sunt cunoscute.
Multe din date provin de la studiile muncitorilor de la ferma, acestea, pe termen lung, fiind legate de bolile Alzheimer, Parkinson, prostata, tipuri de cancer, depresie si probleme respiratorii. Exista de asemenea, dovezi ca atat copii cat si adultii, sunt supusi riscurilor de a dezvolta probleme cronice de sanatate, restul suntem expusi prin intermediul mancarii, apei si aerului. Din pacate, faptul ca reziduurile pesticidelor sunt catalogate ca nefiind riscante – ele incadrandu-se in limitele aprobate, este de fapt, dovada unor riscuri minime pentru sanatate, iar cercetarile au aratat ca aceste tolerante sunt limitate.
In afara agricultorilor, sunt copiii, toxinele ramanand mult timp in corpul acestora si provocand daune. Expunerea la pesticide poate afecta copii in multe etape, incepand chiar din uter; fetusii, bebelusii, copii, sunt mult mai vulnerabili, deoarece, organismul, organelor lor si sistemul nervos sunt in plina dezvoltare. Si este si mai riscant, deoarece, ei consuma mai mult, facand comparatie intre marimea corpului lor si cea a unui adult. Riscul pentru adulti in acest caz, este mai mic, dar in niciun caz de neglijat!
Expunerea la pesticide cel mai probabil, creste riscul de a dezvolta cancerul si in al doilea rand, corpul nu poate controla cresterea tumorii. Cercetarile au aratat ca exista legatura intre pesticide si probleme de fertilitate, afectarea sistemului imunitar, probleme neurologice; in afara de cancer, la ora actuala, cuantificarea acestor efecte este dificila in acest moment.
Exista doua grupuri de alimente cu pesticide: sintetice si naturale. Cele sintetice sunt create in laboratoare, iar cele naturale isi procura substantele din natura. Majoritatea pesticidelor sintetice (chiar si cele mai toxice) folosite in agricultura conventionala sunt interzise in agricultura ecologica, dar chimicalele pulverizate pe culturile conventionale, pot ajunge cu usurinta in fermele ecologice din apropiere. In mod normal, pesticidele naturale sunt mai putin toxice comparativ cu cele sintetice.
Pesticidele naturale de toxicitate redusa sunt permise in agricultura organica, dar dupa ce au fost evaluate efectele adverse asupra oamenilor, animalelor si mediului, dar si compatibilitatea cu un sistem al unei agriculturi durabile. Agricultorii trebuie sa aiba grija sa urmeze exact planurile integrate care necesita folosirea pesticidelor in privinta unor produse organice, doar ca ultima solutie impotriva daunatorilor; ei trebuie de asemenea, sa gaseasca solutii pentru a evita folosirea repetata a acestora. A manca organic, este echivalentul cu a avea mai putine pesticide in corp. Un studiu publicat in Environmental Health Perspectives a aratat ca cei care au spus ca au consumat in majoritate organic, au in corp un nivel cu 50% mai scazut de organofosfati – o clasa toxica de pesticide, comparativ cu cei care nu au facut-o.
Riscurile pesticidelor sunt reale, iar numarul beneficiilor provenite de la fructe si legume nu este de neglijat, ideal ar fi sa mananci cam 5 portii zilnic. Daca produsele organice sunt scumpe pentru buzunarul vostru, incercati o combinatie intre organic si non organic si informati-va despre provenienta acestora.