Daniel Nuta este unul dintre cei mai buni actori ai momentului. El a avut primul sau rol in 2016, in serialul TV de productie FX numit Tyrant. Daniel Nuta a fost premiat la mai multe festivaluri de film nationale si internationale pentru abilitatile sale de actor. A obtinut premiul special „Ovidiu Bose Pastina” la festivalul international de film Anonimul.
A avut selectii cu 3 scurtmetraje la TIFF 2022 si 2 scurtmetraje la Sarajevo Film Festival 2022. Daniel Nuta a jucat in filme precum: Sacrificiul (2020), Adela (2021), Filmul Dragonheart Vengeance (2020), High Strung Free Dance (2016), Eroii de la podul Jiului (2020), Watcher (2021). Daniel este si producator si regizor de film. In calitate de producator a lucrat la mai multe scurtmetraje romanesti independente, precum Matilda si Mihail si Achim.
Cel mai recent proiect al lui Daniel Nuta este interpretarea lui Vlad Tepes, in sezonul doi al serialului istoric „Rise of Empires: Ottoman”. Acesta a avut premiera pe 29 (2022) decembrie pe Netflix.
La ce varsta ai inceput sa activezi in acest domeniu?
La nivel profesionist, am inceput sa fac lucruri undeva pe la 20 de ani, eram deja in anul doi de facultate. Mi-as fi dorit poate sa am sansa mai devreme, dar niciodata nu e prea tarziu. Lucrurile au timpul lor foarte bine definit.
Ce iti doreai sa devii cand ai fost mic?
Toata lumea imi spunea domnul doctor, eu avand 6-7 ani. Prin casa faceam tot felul de scheme ca Bruce Lee. Visam sa am firma mea cu multi angajati, nu stiam pe atunci ce inseamna lucrul asta. E funny cand ma gandesc acum.
Cum si-a descoperit Daniel Nuta talentul actoricesc?
E un cuvant prea mare: talentul. Eu am descoperit de fapt o pasiune, restul au descoperit altii care mi-au acordat credit si care m-au distribuit in productiile lor de-a lungul timpului.
A fost greu sa te faci remarcat pe piata din Romania?
E greu sa te faci remarcat oriunde in lume. Daca in piata din Romania nu-i foarte simplu, atat timp cat iti pastrezi o coloana vertebrala si un bun simt, sunt foarte importante cele doua lucruri, sa ne imaginam cum stau lucrurile in Los Angeles sau Londra unde chiar exista o industrie.
Care rol consideri ca te-a facut celebru si de ce?
A inceput sa-mi fie apreciata munca de-a lungul timpului, am inceput sa fiu mult mai prezent pe buzele oamenilor si sa fiu recunoscut pe strada odata cu serialele de la Antena 1. Am inceput sa primesc mesaje din toata lumea odata cu Rise of Empires: Ottoman.
Cum ar defini Daniel Nuta meseria de actor?
Nervi tari, munca multa, libertare, rabdare, dorinta, determinare.
Povesteste-ne o amintire placuta din cariera ta.
Cand am aflat ca am luat rolul pentru „Rise of Empires: Ottoman”, probabil am avut cel mai exploziv moment din viata mea. A fost bucurie pura, zburam chiar daca nu zburam. Pentru 5 minute. Mi-am sunat persoanele importante din viata mea sa le spun si gata. Apoi mi-am revenit si am plecat de acasa pentru ca aveam filmare in noaptea respectiva.
Care rol a fost cel mai important pentru tine si ai simtit ca rezoneaza cel mai mult cu tine?
Din punctul meu de vedere, rolurile mari pe care le-am facut pana acum, fie ca au fost in serialele din Romania, fie ca e serialul de pe Netflix, fie ca sunt rolurile din teatru, toate au avut ceva special pentru mine si am gasit in sufletul meu ceva de spus. Rolurile de antagonist imi plac, mi se par mult mai complexe decat cele de protagonist, erou. In schimb, astept ofertele pentru eroi.
Ce inseamna fericirea pentru tine? Ce te face fericit cu adevarat?
Sa pot sa imi fac meseria, sa pot sa fac film, sa pot sa joc in spectacole si sa am ocazia sa fiu alaturi de oameni de la care am ce sa invat. Ca mai apoi, sa ajung acasa, in locul meu, langa persoana de langa mine si sa fiu linistit acolo.
Ce-ti place cel mai mult la meseria ta?
Faptul ca e vie, nicio zi nu seamana cu cealalta, tot timpul sunt personaje noi cu provocari noi si intelegi despre tine ceva nou prin fiecare dintre aceste personaje. Azi esti criminal, maine fraierul de serviciu, poimaine domnitorul Tarii Romanesti. E fascinanta cu tot ce ofera ea. Bine, ce spun eu acum e doar varful de iceberg.
Au fost momente in care ai vrut sa renunti la cariera ta?
Anxietatea si dorinta de renuntare apar des in viata unui actor. Recomand tuturor copiilor cu care lucrez la Academia Studiourile Buftea sa faca sport, ajuta la dezvoltarea fizica, dar contribuie foarte mult si la dezvoltarea neuronala, mai mult decat am crede. In plus, creeaza o disciplina si o rigoare de fier; poate faptul ca am facut sport m-a facut sa nu le las sa ma afecteze si implicit sa nu renunt.
Te-ai gandit vreodata sa te muti intr-o alta tara?
Am vrut sa plec la un moment dat, inainte de a da admitere la UNATC, la Actorie. Nu am mai plecat. Am decis sa raman. Nu stiu daca a fost sau nu cea mai buna decizie. Pana acum mi-a fost bine. Vedem pe viitor.
Cat de importante consideri ca sunt imaginea si stilul vestimentar pentru un artist?
Ele reflecta sau ar trebui sa reflecte personalitatea artistului. Sa nu fie in contrapunct sau impotriva firii lui. Atunci tradeaza si artistul devine fals.
Ce sfaturi are Daniel Nuta pentru persoanele care vor sa paseasca in acest domeniu?
Doar daca e o pasiune acolo care arde, sa se apuce, altfel, daca mai exista si un plan B, pentru orice eventualitate … mmm, din punctul meu de vedere, nu functioneaza.
Daca nu iti alegeai cariera aceasta, ce altceva ai fi facut?
Medicina, cibernetica, banking, Academia de Politie. Am terminat matematica-informatica M1, posibilitatile erau multe.
Cine este Daniel Nuta, omul din spatele camerelor de filmat?
Un om simplu, un actor tanar, producator de film la inceput de drum, prieten, iubit, copil uneori, foarte serios alteori, un om cu credinta in Dumnezeu, in fortele proprii si in visele lui.
Ce amintiri ai de la inceputul carierei tale?
Vedeam foarte multe filme, mergeam la spectacole de teatru, dar imi era foarte frica de orice. Imi doream sa iau proiecte, sa iau roluri, dar apoi mi-era frica de echipele de filmare, mi-era frica de spectatorii din sala de teatru. Groaznic. Inca nu am depasit 100% acea stare, acum am mai castigat doar experienta.
Ce amintiri ai de la primul tau rol?
Aveam un rol intr-o reclama, eram pe un acoperis in Bucuresti si trebuia sa dansez pe o piesa. Cred ca am tras peste 40 de duble pentru ca nu functionau lucrurile, ba nu ma coordonam cu operatorul, ba nu aveam scharf, ba celor de la agentie nu le placea. Am schimbat si vreo 3 tricouri pentru ca era vara.
Ai avut un idol? Cine a fost acela?
Nu am avut idoli, am avut actori pe care i-am vazut in toate filmele lor si care m-au motivat sa vreau si eu sa ajung sa fac filme ca ei sau poate chiar sa joc cu ei intr-o zi.
Care a fost cel mai trist moment din cariera ta?
Am suferit mult cand a murit calul pe care il incalecam la toate filmarile. Aramis. Era o minune de calut.
Dintre productie si actorie ce ai alege? De ce?
…