Despre metabolism se pot spune multe, cert este faptul ca pe masura trecerii anilor, grija fata de el trebuie sa creasca, timp in care trebuie sa ne luam si ramas bun de la anumite alimente, respectiv obiceiuri alimentare. Daca ai trecut de 40 de ani si faci miscare in mod regulat, cu siguranta ai observat ca reducerea caloriilor se face mai greu, eforturile trebuind sa fie cat mai mari daca dorim sa scapam de ceea ce asimilam mancand. Dar, adoptand anumite obiceiuri alimentare si un stil de viata sanatos, poti stimula metabolismul sa functioneze la cei mai ridicati parametri.
Ar trebui inainte de toate sa intelegem cum functioneaza ceea ce numim metabolism, sa intelegem procesul prin care corpul arde caloriile cand nu facem miscare sau exercitii fizice. Termenul de metabolism este unul care cuprinde toate procesele chimice care au loc in interiorul corpului pentru a ne mentine in viata si a asigura o buna functionare a organelor noastre: respiratie, digestie, reinnoire celulara. Rata metabolismului bazal reprezinta cantitatea minima a energiei necesare pentru realizarea acestora; orice facem in plus fata de functiile de baza – fie ca este vorba de exercitii fizice, urcarea scarilor sau curatenie in casa, necesita mai multa energie. Nu este vorba doar de arderea caloriilor si pierderea in greutate! Metabolismul lucreaza 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana si este ceva de care trebuie sa avem grija.
Cel mai probabil ai auzit ca anumite persoane au parte de un metabolism mai rapid, reactiile chimice fiind mai alerte comparativ cu media celor din jur. Genele, marimea corpului, stilul de viata, varsta, sexul, toate joaca un rol important in viteza metabolismului. Un metabolism rapid inseamna ca persoana respectiva foloseste mai multe calorii in timpul activitatii dar si in timpul odihnei si prin urmare, are nevoie de mai multe calorii pentru sustinerea greutatii. De ce devine metabolismul mai incet pe masura ce imbatranim? El face parte din procesul fiziologic normal si incetineste odata cu trecerea anilor; muschii ard mai repede energia, dar cum masa musculara se pierde odata cu imbatranirea si metabolismul tinde sa incetineasca. Mai mult, cand ajungi la o anumita varsta, nu prea mai ai chef sa faci miscare fizica, ceea ce iarasi isi pune amprenta in viteza metabolismului.
Toti am avut si avem colegi, prieteni, care, oricat ar manca, raman slabi; poti fi sau nu invidios pe ei, dar ceea ce trebui sa stii este faptul ca acest lucru nu este controlat de ei. Genele sunt implicate partial in metabolism si viteza cu care acesta lucreaza si daca unii sunt mai norocosi, despre altii nu se poate spune acelasi lucru. Semnele unui metabolism lent sunt balonarea, schimbarile de dispozitie, oboseala. Pentru accelerarea metabolismului, evita bauturile zaharoase, produsele lactate, alimentele procesate si carnea de calitate scazuta.
Un metabolism accelerat vine cu numeroase beneficii, inclusiv o buna curatare a organismului de toxine, abilitatea de a arde mai multa grasime si o stare de spirit mult mai buna. Daca te gandesti la o modalitate anume de a arde caloriile, trebuie sa stii ca aceasta nu exista; ce este sigur este faptul ca adoptarea unui stil de viata sanatos sustinut de o alimentatie echilibrata ofera numeroase beneficii nutritionale. Aceasta va include carbohidrati complecsi ca cereale integrale, suc de fructe, grasimi sanatoase ca uleiul de masline, avocado, nuci, seminte, proteine slabe sau din plante.
Pe de alta parte, o alimentatie restrictiva caloric poate avea un efect advers, existand diverse persoane care se subalimenteaza pentru a slabi; corpul se activeaza intrand in modul de foame, astfel ca organismul raspunde prin stocarea energiei ca mancare. Un nivel ridicat al activitatii fizice, o combinatie intre aerobic si ridicarea greutatilor este ideala, greutatile ajutand la la construirea muschilor. Acestia sunt activi metabolic, necesitand energie pentru a functiona, in timp ce grasimile inmagazinate sunt in mare parte inactive din punct de vedere metabolic.
Pentru a avea parte de un metabolism sanatos putem sa dedicam cel putin doua zile pe saptamana antrenamentelor cu greutati care angreneaza grupele musculare majore ca picioarele, soldurile, spatele, abdomenul, pieptul, umerii, bratele.