Pastrarea greutatii este cel mai important lucru daca urmezi o strategie pentru a slabi, indiferent ca aceasta implica o anumita dieta, exercitii, un alt stil de viata sau o combinatie intre toate; aceasta este doar o prima etapa.
Pierde greutatea incet si stabil!
Nu slabi foarte repede si nu lua masuri extreme, deoarece in momentul in care organismul observa o scadere brusca de calorii, interpreteaza ca se apropie o perioada de foamete. In consecinta, te va incuraja sa faci provizii de mancare si sa conservi energia prin eliberarea mesagerilor chimici ce iti fac pofta de mancare si te fac si lenes. Cea mai buna solutie – conform specialistilor – este sa iti fixezi o reducere a aproximativ 600 de calorii pe zi in mod gradual, pastrarea greutatii fiind mult mai usoara ulterior, cand deja ti-ai format un stil de viata.
Crearea obiceiurilor sanatoase
Pastrarea greutatii inseamna sa nu revii la obiceiurile nesanatoase, care fac ca kilogramele sa revina. A construi rutine sanatoase necesita putin efort din partea ta, dar, cu putina vointa le vei face fara sa stai pe ganduri. Daca vorbim de alimentatie, poti incepe prin inlocuirea unor “rasfaturi alimentare” cu altele mai sanatoase; poti inlocui capucino cu ceaiul verde si prajiturile obisnuite cu altele din orez. Da, poate nu e cea mai atractiva modalitate de a adopta obiceiuri sanatoase, dar functioneaza mai bine cand consumi mai multe din ele, fapt ce va antrena creierul sa le placa. Ce trebuie sa retii este faptul ca anumite obiceiuri au nevoie de un timp cuprins intre 3 saptamani si 3 luni, deci ai nevoie de o atitudine constanta.
Pastrarea greutatii nu ar mai trebuie sa fie o problema din momentul in care ai facut alegeri alimentare sanatoase, ti-ai schimbat stilul de viata, iar greutatea actuala este multumitoare!
Nu trebuie sa fii eroina!
Daca nu iti place o mancare oricat de sanatoasa si indicata ar fi, nu o manca! Pastrarea greutatii nu trebuie sa fie un chin: daca nu esti dispusa sa faci acele schimbari sanatoase, atunci, nu le face! Avem parte de atat de multe optiuni alimentare, incat este mai mult ca sigur ca gasesti ceva si sanatos si care sa iti placa. Trebuie sa mananci ce iti place si ce este sanatos; cu cat te vei abtine mai mult, cu atat le vei dori mai mult! Daca prin meniul tau se regasesc in mod constant anumite mancaruri care nu fac parte din categoria celor sanatoase, incearca sa reduci portiile; iar pentru gusturi mai bune si deosebite, adauga arome si alte ingrediente care sa iti placa.
Miscarea
Exercitiile fizice ard calorii, dar ce este cel mai important este faptul ca te tonifica, iti construiesc muschii (ce iti ard mai multe calorii) si iti face un corp mult mai constient, ceea ce duce la un stil de viata mai sanatos pe termen lung si alegeri alimentare sanatoase. Specialistii recomanda de 5 ori pe saptamana sa ai parte de cel putin jumatate de ora de activitate fizica moderata, care te lasa usor fara respiratie. Cel mai important este sa gasesti exercitiile care iti plac pentru a avea continuitate si a face parte in mod natural din rutina ta. Fie ca faci singur sau cu prietenii – ceea ce va avea un plus ca socializare si iti va da un impuls pentru a continua – important este ca astfel de activitati sa existe in viata ta. O cafea inainte poate ajuta conform International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, care a constatat ca cofeina consumata cu aproximativ o ora inainte exercitiilor fizice poate creste arderea caloriilor cu aproximativ 15%.
Incerca yoga!
Multe cercetari au aratat ca a practica yoga obisnuita duce la scaderea in greutate si nu e vorba aici de energia fizica consumata cat de constientizarea corpului si o gestionare mai buna a stresului, toate conducand la un stil de viata mai sanatos, mai constient, cu alegeri alimentare adecvate. Hatha yoga este ideala pentru incepatori daca te tenteaza sa incepi yoga, existand si alte optiuni atat pentru intermediari dar si pentru avansati; important este sa iti placa si sa ai continuitate.