Exercitiile fizice sunt cunoscute ca reduc stresul, dar cum le alegi pe cele care sunt cele mai potrivite pentru tine? Bineinteles ca ai multi prieteni care ti-au recomandat diverse tipuri de exercitii fizice, sporturi, fie ca au dat randament in privinta lor, au auzit de la unul sau de la altul sau au citit undeva.
Indiferent ce ai alege, exercitiile fizice sunt bune din multe puncte de vedere. Ele au legatura cu o mai mare rezistenta emotionala in perioadele de stres acut, studiile demonstrand ca persoanele care fac miscare in mod regulat, pot fi ferite de impactul mare fizic pe care il poate avea stresul. In plus, exista efecte benefice si in ce priveste telomerii, capetele catenelor ADN-ului, care ne protejeaza cromozomii si care pot fi scurtate din cauza stresului cronic. Exercitiile fizice in sine reduc intensitatea stresului.
Toate acestea sunt lucruri extraordinar de bune pentru toata lumea, care ne ofera speranta, dar din nefericire, conform unui studiu, aproape 60% dintre persoane nu fac niciun fel de miscare sau mai bine zis nu indeajuns. Si exista destule persoane care afirma ca nu le place sa faca miscare, ceea ce in traducere inseamna ca inca nu au gasit exercitiile fizice/ sportul care sa le faca placere.
A te bucura de ceea ce faci este un factor cheie in orice tip de activitate, dar cum afli ceea ce iti place?
Un studiu realizat in 2018 in SUA a analizat diverse tipuri de personalitate, trasaturile lor, motivatiile si activitatea fizica preferata. S-a emis ipoteza ca exista o relatie puternica intre cele 5 trasaturi de personalitate principale: extraversiune, nevrotic, deschidere catre experienta, amabilitate si constiinta si alegerile exercitiilor fizice. Au fost luate in calcul motivatii precum sanatatea, problemele corporale, recunoasterea sociala, competitia, gestionarea stresului, bucuria.
Rezultatele nu au fost in totalitate cele mai asteptate, cei care au preferat sa foloseasca greutatile au fost de obicei mai putin agreabili, iar cei cu niveluri ridicate de constiinta aveau mai multe sanse sa faca miscare in mod regulat comparativ cu persoanele nevrotice. Extravertitii aveau sanse usor mai mari sa faca exercitii regulate comparativ cu introvertitii. In afara de acestea, nu au fost semnalate legaturi puternice intre trasaturile de personalitate si preferintele exercitiilor fizice. Iar acestea ar trebui sa fie vesti imbucuratoare, pentru ca toate lumea poate face exercitii fizice, adecvate lor si care sa le faca si placere.
Cum incepi cu exercitiile fizice?
Noteaza-ti cele mai importante trei motivatii pentru a incepe sa faci exercitiile fizice, dar, fara cea de reducere a stresului! Daca printre motivatiile tale se afla cursuri de grup, cresterea influentei tale in retelele de socializare, sporturi de echipa, samd, poti incepe cu exercitii usoare care sa nu iti afecteze in vreun mod sanatatea. Poti vorbi cu medicul tau sau cu un specialist pentru un program bine conturat care sa-ti serveasca intereselor. Si poti gasi exercitii/ sporturi, de la yoga pe scaun pana la kickboxing, iar exercitiile de grup creeaza conexiuni, legaturi, prietenii. In acelasi timp, te intereseaza si costurile, de aceea este bine sa faci si un studiu de piata inainte.
Exercitiile impreuna cu alte persoane aduc multe alte beneficii, un studiu japonez care a inclus 100000 de persoane aratand ca cei care au facut exercitii fizice impreuna s-au bucurat de o sanatate fizica si mentala mult mai buna comparativ cu cei ce au facut miscare singuri, chiar daca nu au facut-o atat de des.
Daca printre motivatiile tale se afla cele care au legatura cu imaginea corpului si fitness-ul, ia in calcul activitati care sa-ti angreneze intreg corpul. Iar lista este destul de ofertanta si aici, boxul, dansul, ciclismul, surfingul, ridicarile de greutati, fiind doar cateva; si fie ca le faci intr-un cadru organizat – sala de sport sau la domiciliu, important este sa gasesti ceea ce iti place si ti se potriveste. Esti la un clic de orice informatie de pe internet, poti gasi numerosi specialisti, asa ca, toate acestea sunt in favoarea ta. Exercitiile care iti antreneaza intreg corpul au cel mai mare efect anti stres dintr-un foc! Vei “obtine” endorfine, fitness si forta, dar si pe plan mental – un sentiment de realizare. Boxul este bun pentru femei, pentru ca de regula primim sfaturi de a ne tine agresiunea in frau, acesta fiind un bun moment de eliberare; partea buna este aceea ca nu trebuie sa il practici frecvent!
Daca nu te simti ok in compania altor persoane indiferent ca faci sport de grup sau pur si simplu esti intr-o sala de antrenament, poti face aceste lucruri si acasa. Trebuie sa iti faci un program adaptat nevoilor tale si indicat ar fi sa vorbesti si cu un specialist, genuflexiunile si flotarile fiind un bun punct de plecare. Intensitatea activitatii trebuie sa fie in concordanta cu varsta, nivelul de fitness si nu te opreste nimeni sa folosesti si cateva greutati daca iti vei dori la un moment dat diversitate si un plus in ceea ce faci.
Motivatii ca imbunatatirea starii de sanatate, o anumita boala mai grava, cresterea nivelului de fericire dupa o perioada grea de depresie, sunt destul de intemeiate pentru exercitii regulate. Daca iti doresti sa te eliberezi de stresul unei zile agitate, inotul, yoga, tenisul, tai chi-ul, yoga, pot fi foarte folositoare; chiar si gradinaritul daca ai posibilitatea. Iar daca anumite exercitii/ tipuri de miscare nu par atat de active comparativ cu altele, orice exercitiu este cu mult mai bine decat nu a face nimic.
In acelasi timp, trebuie sa constientizezi libertatea pe care o ai in acest nou demers! Iti poti schimba oricand intensitatea, rutina, tipul de activitate fizica, in functie doar de dorinta ta, de nevoile tale, cel mai bun exercitiu fiind exact acela pe care il faci!