Grasimea corporala se regaseste sub doua forme: grasimea alba si cea bruna. Cea alba este si cea mai abundenta si o simti cand te ciupesti de mijloc. Grasimea bruna se afla in principal in zona gatului si arde energie in loc sa o depoziteze – ceea ce face grasimea alba. Conform studiilor, grasimea bruna poate alunga diabetul, un studiu al revistei Cell Metabolism aratand ca persoanele care aveau acest tip de grasime, aveau in acelasi timp si fluctuatii mai mici ale zaharului din sange.
Sugarii au un nivel ridicat de grasime bruna, ceea ce ii ajuta la reglarea temperaturii corpului. Din nefericire, pe parcursul trecerii anilor, o pierdem, dar o putem face sa reapara, expunandu-ne la frig. Un studiu recent a aratat ca persoanele expuse la temperaturi relativ scazute (18 grade C) au avut parte de o crestere si o intensificare a grasimii brune cu pana la 40%. Dormitul in caldura (27 grade C) a scazut grasimea bruna, iar dusurile reci nu o afecteaza sub nicio forma.
Acidul ursolic, o substanta gasita in coaja de mar, creste grasimea bruna, alte alimente care ajuta in aceasta privinta fiind afinele, prunele, prunele uscate.
Unul din dezavantajele grasimii brune este faptul ca le ingreuneaza radiologilor scanarile corporale care pot detecta tumorile ce au legatura cu bolnavii de cancer. Nu exista vreo dovada ca un anumit aliment sau nutrienti pot activa grasimea bruna, dar radiologii recomanda consumul alimentelor bogate in grasimi si saraca in carbohidrati inainte de scanare, pentru a reduce activarea grasimii brune. Anumiti radiologi chiar tin salile de asteptare calde pentru a evita activarea grasimii brune.
Grasimea alba nu este in totalitate rea, dintre beneficiile sale se pot enumera protejarea si amortizarea organelor vitale, pastrarea lor intr-un mediu cald si stocarea kilojoulilor pentru utilizarea mai tarzie, daca alimentele devin mai rare.
Grasimea alba poate fi transformata si in grasime bruna in anumite cazuri, numita grasime bej. Ca si grasimea bruna, cea bej arde kilojulii, ajutand la combaterea obezitatii. Oamenii de stiinta incearca sa inteleaga cum are loc aceasta conversie, un studiu aratand ca o influenta o are hormonul care este produs de muschii nostri cand facem exercitii fizice.
Celulele grase sunt sensibile la schimbarile de temperatura, tratamentele de racire (CoolSculpting) ingheata celulele grase pana cand acestea mor, corpul eliminandu-le peste cateva luni.
Caldura poate fi si ea folosita pentru eliminarea celulelor adipoase, mai multe studii aratand ca incalzirea acestora la temperaturi de peste 40 grade Celsius pentru o perioada de timp le poate face sa moara, ulterior sa fie eliminate din corp. Asta face laserul si radiofrecventa lipoliza, dar tratamentele de incalzire sau racire nu inlocuiesc beneficiile unei alimentatii sanatoase, celulele adipoase ramase putandu-se extinde, dand nastere altora noi.
Culoarea nu este singurul indicator al efectelor negative a grasimii, excesul acesteia din zona abdomenului sau din jurul organelor interne eliberand substantele chimice inflamatorii si alte molecule, ce poate duce la boli de inima, boli de ficat, diabet si altele. Grasimea in brate/ picioare nu face de obicei atat de mult rau.
Grasimea corporala are legatura si cu sanatatea creierului. Un studiu din 2019 publicat in Neurology a aratat ca persoanele cu indicele de masa si raportul talie – sold, mari, au prezentat mai putina materie cenusie, materialul din creier care ajuta la procesarea noilor informatii, comparativ cu omologii slabi. Doar ca studiul nu poate spune daca grasimea corporala este cauza acestor diferente sau un rezultat al acestora.