Traim o perioada in care suntem asaltati de foarte multe informatii, din toate domeniile. Daca esti interesat de ceva anume, deschizi un browser si cauti pe internet. Mai simplu de atat nu se poate!
Dar cum ai certitudinea ca acele informatii sunt intr-adevar corecte? Care sunt criteriile pe care le folosesti pentru evaloarea lor? De multe ori, gasim texte – pe diferite siteuri, care functioneza conform principiului copy-paste! Si atunci, mai ai incredere in veridicitatea lor?
Pe de alta parte, crezi ca te poti „juca” cu informatiile in ceea ce te priveste? In ceea ce priveste starea ta de sanatate? Sau a copiilor si a celor apropiati tie! Sau poate ca este mai bine sa apelezi la o persoana specializata, care te poate evalua, in functie de stilul tau de viata si care sa te calauzeasca intr-un mod
corespunzator si daca este posibil, cat mai natural.
Famost: De cele mai multe ori, frica de nou si necunoscut, comoditatea sau orice alte motive, ne fac sa nu indraznim sa facem schimbari in viata noastra. Ce v-a determinat sa va schimbati orientarea
profesionala la 180 de grade?
Dorina Ursu: De cele mai multe ori, pentru multe persoane asa se intampla, dar nu este si cazul meu. Pe langa ceea ce am dobandit nativ, viata m-a ajutat sa-mi construiesc o mentalitate de luptatoare si atat timp cat toate schimbarile necesare sunt pentru a-mi fi mai bine, imi gasesc motivatia de fiecare data.
Schimbarea profesionala a fost intradevar la 180 de grade. Pot sa spun ca, fara sa-mi dau seama in totalitate, m-am pregatit toata viata pentru activitatile prezente. Sanatatea, stilul de viata, terapiile naturale, medicina energetica si spirituala m-au atras mereu. Un impact puternic, care a starnit multe curiozitati, a fost in adolescenta cand am citit „Medic de trei corpuri” scrisa de Janine Fontaine. Am citit foarte multe carti despre activitati ale terapeutilor si medicilor din lume ce apelau la alte stiinte in scopuri medicale. Insa in acele momente, nu ma gandeam ca voi profesa pe parte de terapii naturale si nutritie. Am stiut, in schimb, de-a lungul timpului ca nu voi profesa management bancar toata viata, desi eram foarte bine instruita si profesam cu rezultate foarte bune. Din pacate, profesia imi cerea sa fac noi compromisuri, dar nu am renuntat imediat, ci am inceput noi scoli. Si asa s-a intamplat ca am mai invatat 6 ani. Ma simteam pregatita sa schimb, stiam exact ce imi doresc sa fac, dar amanam
momentul. In ianuarie 2014 am spus un NU hotarat unui alt compromis la locul de munca si mi-am dat demisia. In luna martie, a aceluiasi an, am deschis cabinetul. Si am inceput aproape de la zero. In concluzie, chemarea mea profesionala era cu totul alta, nu mai rezonam cu activitatea de management bancar. Activitatea prezenta m-a ales pe mine, nu eu pe ea, cu mult inainte ca eu sa-mi dau seama.
Famost: Cu siguranta, pentru a reusi intr-un domeniu, a fi autodidact este un “must be”… dar in acest nou drum, ati fost indrumata de cineva? A existat o persoana care sa va calauzeasca?
Dorina Ursu: Indrumare nu am avut. Nici macar un model de terapeut. La noi e ambigua inca aceasta parte cu terapiile naturale si mai ales cu dietoterapia. Sunt multe de comentat pe tema si nu vreau sa o fac acum. In schimb, am avut alaturi de mine persoane care m-au sustinut din multe puncte de vedere. Nu e usor, in prag de 40 de ani, sa pornesti de la zero, sa-ti croiesti singura drumul, sa testezi singura strategii de atingere ale unor obiective intr-un domeniu caruia nu-i cunosti marketing-ul. Am fost atenta la ce fac altii in domeniu si nu am gasit modele cu care sa rezonez. Continui sa construiesc in stil propriu, citesc, merg la cursuri … am un vis si actionez in consecinta. Uneori imi e greu, uneori ma bucur si recunosc ca am si momente in care mi se pare imposibil, dar intervine optimismul meu si imi trece repede aceasta stare.
Famost: Ca orice om, aveti o filosofie de viata si anumite principii care va ghideaza in tot ceea ce faceti … le respectati intotdeauna? Ni le puteti impartasi si noua?
Dorina Ursu: De-a lungul timpului am avut multe filosofii, dar viata mi le-a demolat pe toate. Viata este o experienta complexa. Am aflat, am invatat despre sens si speranta, despre emotie si ambitie, despre iubire si suferinta. Timpul, cu experientele sale de viata, m-a ajutat sa inteleg ca am intai de toate, un suflet care da vietii sensul suprem. Am descoperit ca sufletul e Divin, ca el este legatura noastra cu Dumnezeu. Asa mi-am reconsiderat si construit relatia cu Dumnezeu. Am invatat legile Universului
si astfel mi-am redefinit viata: credinta, iubire, adevar si frumusete. Am consolidat relatia dintre trup si suflet, am inteles ca sunt solutia pentru fiecare problema, am inteles ca depinde de mine ce sunt si ce
am, mi-am asumat rezultatele deciziilor mele, am invatat ca toate au un pret in viata, ca nimic nu este ceea ce pare a fi si ca acolo unde iti doresti sa fii, si suferi pentru ca nu esti, nu este intotdeauna locul cel mai potrivit pentru tine.
Famost: Ce inseamna – din punctul dumneavoastra personal, a trai sanatos? Ce implica acest lucru?
Dorina Ursu: A trai sanatos inseamna sa ai obiceiuri personale potrivite. Suntem diferiti si nu exista o reteta de stil de viata pentru sanatatea tuturor. Stilul de viata sanatos este un domeniu foarte discutat, mai ales in mediu online. Exista acea individualitate bio-chimica care nu permite acest lucru, indiferent de ceea ce citim sau incearca cineva sa ne convinga. Avem mentalitati si atitudini diferite, educatie diferita, metabolism diferit, combinatii de gene diferite, activitati diferite, necesitati fizice si emotionale diferite, iar lista poate continua. Am cateva proiecte in acest sens, de informare si constientizare dar si aici te adresezi unui grup. Si ceea ce este bine pentru unul nu este obligatoriu bine si pentru altul. Consilierea personala ramane cheia pentru un stil de viata sanatos. Doar asa terapeutul poate trasa „reteta”pentru sanatate.
continuarea interviului, in Revista FAMOST – Editia Noiembrie 2015 GRATUIT AICI!