Trebuie sa recunosc ca intotdeauna am avut o mare pasiune pentru stilul vintage, o reintoarcere catre moda anilor apusi, un stil nemuritor, de fiecare data elegant si feminin. Stilul vintage revine si fascineaza prin rafinament, calitate si simplitate, un stil puternic ancorat in trecut, ce uimeste prin abordare si originalitate, iar faptul ca poti purta o piesa unica, cu o croiala deosebita, asta nu te poate face, decat sa te distingi de multime si sa fii pur si simplu…speciala!
Stilul vintage, este readus in atentia iubitoarelor de frumos, de catre designerul Oana Padure. Asadar, vom face o scurta incursiune in timp, alaturi de designer-ul Oana Padure, care ne va povesti despre ceea ce inseamna vintage, de unde vine inspiratia care da nastere superbelor rochii ce amintesc de perioada de aur a anilor 50’ -60’, cum decurge o zi in atelier, dar si cum a transformat o pasiune intr-un brand personal puternic.
▷Povesteste-mi te rog, despre traseul tau profesional, care au fost elementele ce ti-au ghidat pasii si cum ai transformat o pasiune intr-o cariera si un brand personal puternic?
▶ De cand eram o copila imi amintesc ca imi placea sa imi folosesc mainile si imaginatia pentru a crea ceva frumos. Cred ca aceasta s-ar putea numi inzestrare venita de sus. Fiecare dintre noi ne nastem cu anumite inclinatii, anumite talente. Unii canta minunat, pentru a ne incanta auzul, altii scriu poezii si ne alina sufletul, altii picteaza si ne fascineaza prin culoare… cu totii avem acel ceva unic in noi prin care putem face lumea mai buna, mai frumoasa… Eram fascinata de o masina de cusut Singer primita de mama mea de la soacra sa, bunica mea, care fusese o croitoreasa priceputa. Si acum imi place, sa vad felul in care, pe vremea aceea, a stiut cu atata maiestrie si rabdare sa faca anumite cusaturi, tinand cont de faptul ca pe atunci nu erau atatea masini de cusut si de surfilat. Imi amintesc ca eram mica si cand parintii erau plecati de acasa, ma asezam la masina de cusut si imi inchipuiam ca sunt o creatoare vestita. Eram in lumea mea… iar in lumea mea mica se contura un vis… Singurica, doar eu in lumea mea cea mica… am inceput sa apas timid pedala masinii. Acel sunet m-a fascinat si m-a urmarit de atunci. Era ca un gand magic ce se nastea in sufletul meu. Am invatat incet cum functioneaza aceasta masinarie, care mi se parea parca desprinsa din poveste… si asa a ramas pentru mine pana azi. Si acum mi se pare extraordinar sa iei bucati de material, sa le pui impreuna piesa cu piesa si sa creezi ceva dupa cum te conduce sufletul… este extraordinar!!! Inca ma simt fetita din lumea ei cea mica, in fata unei masini de poveste, gata sa isi traiasca visul… poate de aici mi se trage stilul vesel, jucaus si plin de culoare al creatiilor mele.. Viata, insa, mi-a oferit total altceva. Asa e viata aceasta, ne gandim sa ne croim un drum, si uneori alegem doar cu mintea si nu cu sufletul. Am studiat literatura, teologia, am invatat cum sa devin un bun dascal pentru viitoarea generatie. Am lucrat, de asemenea, ca director de marketing, apoi ca si grafician. Da, am incercat multe, asa este, dar nu am renuntat niciodata la visul meu adanc ascuns in mintea si sufletul meu – acela de a crea rochii… Sunetul acelei vechi masini de cusut ma fascinase prea mult si devenise ceva magic pentru viata mea… Am decis sa lupt pentru visul meu, asa ca in 2012 mi-am cumparat prima mea masina de cusut, apoi pe rand am inceput sa imi achizitionez cele necesare: masina de surfilat, bust de croitorie, materiale textile, carti, reviste, tipare si articole cu diferite tehnici de cusut.
Am conceput apoi un plan pentru a putea incepe sa creez si sa-mi vand creatiile. In 2014 am inceput un curs, care m-a ajutat foarte mult sa imi pun ideile in practica si tot ceea ce era in mintea mea a inceput sa prinda contur. Si de atunci, creez pentru dragele mele cliente minunatii care sa la aduca bucurie…
▷De ce ai ales domeniul modei si nu oricare altul?
▶ Hmmm… cred ca aici vrea Dumnezeu sa fiu acum. Dupa cum am mentionat anterior … am incercat mai multe domenii, dar in final, am hotarat sa imi urmez visul. De aceea, am ales domeniul modei pentru ca m-a fascinat dintotdeauna… Mi se pare extraordinar sa pot interveni in viata femeilor, influentandu-le in mod pozitiv aspectul. Vesmantul a fost folosit inca din cele mai vechi timpuri ca mijloc de infrumusetare, aducand culoare si forma. Imi place ca prin imaginatie artistica sa ajut femeile sa isi infrumuseteze aspectul. In moda, pot sa dau o forma pasiunii mele pentru frumos, pentru culoare, in moda pot visa si scrie povesti, in moda, prin ceea ce fac, reusesc sa pun in valoare femeia cu toate calitatile ei… si este minunat!
▷Crezi ca meseria aceasta se ‘fura’, se deprinde sau te nasti cu o inclinatie spre asa ceva?
▶ Cred ca din toate trei cate un pic. Clar trebuie sa te nasti cu acel ceva de care v-am spus mai sus… o inclinatie, un talent. Insa eu cred ca trebuie si multa munca… cel putin, asa a fost si este in cazul meu. Poate la altii este acel talent supranatural, prin care fac o rochie din trei cusaturi. La mine nu este asa, nu sunt genul de artist cu capul in nori, care traieste viata ca in vis. Nici nu as putea, sunt sotie si mama de trei ori la 3 nazdravani minunati… La mine totul este scris, organizat, calculat. Asa functionez eu, cu pixul si hartia in fata, mai nou, ne ajuta si tehnologia. Poate din acest fel al meu de a fi, se naste si stilul rochiilor pe care le creez, nu renunt pana cand rochia nu are un aspect ingrijit, bine fixat. Si materialele alese vin tot din acest fel al meu de a fi… in general, folosesc materiale care au tinuta, pentru a aduce acel look ingrijit, elegant, impecabil, de parca ar fi apretat. Cat despre ‘fura’ meserie… eu inca fac acest lucru, pentru ca sunt genul care ma las mereu si mereu, invatata. Inca invat lucruri noi pentru mine, dar vechi pentru altii si ma bucur enorm cand intalnesc oameni cu experienta in domeniu. Mereu am intrebari de pus…
▷De ce vintage? Ce inseamna vintage pentru tine?
▶ In zilele noastre termenul „vintage” inseamna ceva care are o vechime intre 20 si 100 de ani. Hainele produse intre 1920 si 1970 sunt considerate vintage, insa, uneori, termenul este folosit si pentru produse vestimentare ce dateaza pana la mijlocul anilor ’80. Pentru produsele mai vechi de 1920 se foloseste termenul de “antichitati”. Ei bine, eu am ales anii ’50-’60 drept inspiratie, pentru ca am gasit in stilul rochiilor de atunci, extrem de multa feminitate, stil si bun gust. Petrec mult timp uitandu-ma la poze cu acest stil si imi imaginez cum as putea reinterpreta acel look intr-un stil modern, actual, pentru doamnele de azi.
▷Abordezi doar stilul anilor 50’ – 60’ sau creezi si rochii pentru femeia moderna?
▶ Incerc sa abordez stilul anilor `50-`60, insa cu anumite modificari necesare pentru ca rochiile sa fie purtabile in zilele noastre. Imi doresc ca femeia care poarta o rochie Oana Padure sa se simta feminina, delicata, dar in acelasi timp, sofisticata si increzatoare precum divele hollywoodiene… Accept, de asemenea, provocari de orice fel, de la cele mai contemporane modele pana la complicatele rochii de epoca, de mireasa… si tot ce visati…
▷Crezi ca factorii economici si sociali au influentat moda de-a lungul timpului?
▶ Categoric da. Trebuie sa ne uitam la doar cateva exemple ca sa ne dam seama de acest lucru. De pilda, in Evul Mediu, statutul social si biserica isi pun o amprenta importanta asupra modei la femei. Cele care faceau parte din inalta societate purtau haine scumpe din matase naturala, bogat decorate cu pietre presioase, blanuri elegante. Insa, intervine influenta bisericii: rochiile doamnelor erau in acelasi timp foarte decente. Femeile din clasele sociale inferioare, insa, purtau haine din panza, piele sau lana, in culori sobre, de preferat o singura nuanta, iar incaltamintea era din piele sau lemn. Mai tarziu, in timpul Renasterii, puterea bisericii scade, iar acest lucru este vizibil si in stilul vestimentar. Apare corsetul, care devine una dintre cele mai purtate piese vestimentare, avand rolul de a accentua bustul si de a evidentia talia. In timpul epocii victoriene, corsetul devine o piesa vestimentara obligatorie, indiferent de clasa sociala. Venirea Primului Razboi Mondial a adus schimbari si in moda, se purtau rochiile drepte, care aveau trena. Anii ’20 au marcat inceputul modernitatii in ceea ce priveste stilul vestimentar al doamnelor, intersectandu-se cu stilul barbatilor. Coco Chanel lanseaza un nou stil vestimentar, influentat de stilul barbatesc. In secolul al XX-lea moda femeilor este influentata de aparitii ale celebritatilor precum Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, dar si de muzica rock&roll sau punk. Fiecare femeie este libera sa poarte ceea ce doreste. In prezent, femeile nu urmaresc un tipar anume, sunt mult mai independente si sunt libere sa poarte ce le caracterizeaza. Ultimele tendinte, incearca sa combine tehnologia cu moda, asa ca au aparut piese vestimentare cu LED-urile integrate in textile, fire subtiri conductoare de electricitate, bateriile “deghizate” in nasturi. Indiferent de epoca, moda se schimba de la o perioada la alta fiind influentata de factori sociali si economic.