Despre oase se pot spune multe, dar cel mai important este sa stim cum ne este afectat sistemul osos in timpul vietii si cum putem avea grija de el printr-un stil de viata constient si echilibrat.
Foarte multe persoane din lume (in special femei) au osteoporoza, afectiune asociata frecvent cu intrarea femeii in menopauza. Tesutul tau osos este in mod constant schimbat si reformat, proces care implica doua tipuri de celule: osteoclastele, care elimina osul vechi, fragil si osteoblastele, care formeaza noul os. Pe masura ce anii trec, aceasta reinnoire osoasa devine mai putin eficienta, oasele devin mai subtiri, fragile, sfaramicioase. Dar necunoscuta este urmatoarea: cum reuseste menopauza sa creasca riscul de a dezvolta osteoporoza si de a avea oase cu densitate scazuta?
In mare parte, totul vine de la hormoni si anume estrogen si progesteron, care regleaza ciclul lunar. Acestia au un impact major in mentinerea oaselor puternice si sanatoase. Estrogenul stimuleaza celulele osoase ale osteoclastului pentru eliminarea sarcinilor vechi ale oaselor si progesteronul insarcineaza osteoblastele sa construiasca un nou os. Impreuna, acesti doi hormoni, ajuta la supravegherea sanatatii oaselor in anii fertili. Cu toate acestea, in perioada spre menopauza, nivelurile de estrogen si progesteron incep sa scada si dupa menopauza – clasificata la 12 luni dupa ultima ta perioada, nivelurile celor doi hormoni fiind foarte scazute. Acest lucru face ca femeile aflate in perioada post menopauza sa dezvolte un risc crescut de a avea o densitate scazuta a oaselor si de a fi predispuse fracturilor.
Efort de echipa
Fiecare dintre noi a auzit si cunoaste importanta calciului atunci cand vorbim despre oase, doar ca acest mineral nu functioneaza singur. Construirea unui nou os si mentinerea sanatatii oaselor este o munca si un efort de echipa, care implica colagen, magneziu, zinc, bor, siliciu, fosfor, urme de minerale, vitaminele C, D si K. Vitamina C si siliciul ajuta la construirea si mentinerea retelei de colagen unde sunt depozitate mineralele. Vitamina D si K ajuta la absorbtia calciului in intestin si la reglarea nivelului calciului din fluxul sanguin. Magneziul lucreaza cu vitamina D insotind-o pana in matricea osoasa, unde se alatura muncii de echipa cu alte minerale importante, incluzand aici zincul, magneziul, borul, fosforul, manganul si urme de minerale. Borul reduce de asemenea excretia urinara de calciu, care ajuta la activarea vitaminei D.
Echilibrul acid-alcalin
Despre oasele se cunoaste faptul ca iti ofera mai mult decat un cadru structural; ele furnizeaza corpului o rezerva de metale alcaline pentru a mentine echilibrul pH-ului. Corpul tau lucreaza intens pentru a mentine pH-ul sangelui si fluidul in afara si interiorul celulelor doar usor alcalin. Dar factori extrem de solicitanti ca stresul, zaharul, alcoolul, alimentatia slaba, bauturile gazoase, adauga o sarcina acida. Corpul contrabalanseaza acest flux de acid prin levigarea mineralelor alcaline de la oase inapoi pentru a recalibra starea alcalina normala. A fi prea mult acid, duce la dizolvarea mineralelor din oase.
Planta vs. animal
Despre oase se stie ca unul dintre cei mai semnificativi factori de risc pentru dezvoltarea osteoporozei este consumul de proteine in exces. Alimentele bogate in proteine tind sa formeze acidul pe masura ce imbatranesti si treci in menopauza, de aceea este important sa incepem sa ne gandim cum sa obtinem proteina din alimentatie intr-un mod in care sa nu punem sanatatea oaselor in pericol. In timp ce proteinele animale provenite din oua, carne, peste, produse lactate – tind sa formeze acid, formele de proteine din plante au un impact mai mic asupra echilibrului pH-ului. Un studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition a aratat ca femeile in post menopauza care au consumat o doza mai mare de proteine animale comparativ cu cele vegetale, au inregistrat pierderi osoase mai mari si un risc de patru ori mai mare de fractura, decat femeile in a caror alimentatie au dominat proteinele vegeteale.
Lapte din plante
Unul din lucrurile pe care trebuie sa le iei in considerare este cantitatea de lapte consumata zilnic. Multe persoane sunt indrumate gresit, consumand laptele si crezand ca este bine. Si exista adevar in faptul ca laptele contine calciu, doar ca produsele lactate ofera aciditate mare, despre care stim ca ar putea fi mai distructiv in ceea ce priveste oasele. A schimba laptele de vaca cu cel pe baza de plante, reprezinta un pas important pentru reducerea alimentelor care formeaza acid.
Cel mai bun lucru pe care il poti face pentru o alimentatie alcalina este acela de a introduce in consumul zilnic, cat mai multe fructe si legume, legumele cu frunze verzi avand cel mai mare efect alcalizant pentru corp – spanac, kale, varza, broccoli, toate sunt alegeri inspirate. Iar daca consumi trei portii pe zi este si mai bine. Algele verzi ca spirulina sau chlorella sunt iarasi o alegere buna si pot fi luate sub forma de pudre in capsule.