Empatia este posibil sa cunoasca un declin, avand in vedere situatia globala generata de pandemie, cu toate ca se pare ca intram incet incet intr-o normalitate. Iata cum ar trebui procedat pentru a te reconecta!
Te-ai aflat in situatia in care fiind intr-un autobuz sa lasi locul cuiva? Ai lasat pe cineva in fata ta la supermarket? E posibil ca respectivele persoane sa fi fost in varsta sau sa fie mama a unor copii, epuizata de probleme, iar tu ti-ai dat seama de acest lucru si ai actionat ca atare, facand un gest frumos care pentru ei poate conta enorm. Aceasta este empatia si se pare ca, conform studiilor, in perioada pandemica acest lucru a scazut … Intrebarea care se pune este aceea – de ce intr-o perioada in care avem mai multa nevoie de ea, aceasta a disparut?
Empatia si dusmanii ei
Se pare ca exista doi mari dusmani ai empatiei: lipsa timpului si nivelul mare al stresului. Carantina a avut un impact mare asupra nivelului nostru de stres si asupra bunastarii noastre emotionale, comparativ cu orice alte evenimente cat de cat recente. Si cand suntem in modul de “supravietuire”, sinele nostru se focalizeaza pe egocentrism, protectionism si introvertire; controlul este preluat de aceasta parte si ne este mai greu sa activam partile creierului responsabile cu empatia.
Iar daca te pui in situatia de mai sus – esti infometat, esti stresat, intarzii undeva unde este esential sa fii la timp, mai ai ochi pentru altcineva? Ai fi la fel de dispus sa ajuti pe cineva? Sau ai vrea sa iti continui ce ai de facut fara nici cele mai mici intreruperi?
Cercetarile arata ca oamenii nu mai sunt empatici cand simt ca nu pot ajuta sau nu pot raspunde in modul in care ei il considera ideal. Pandemia globala a crescut acest sentiment in fiecare dintre noi de multe ori, ducand la gandiri si actiuni egocentrice.
Cand oamenii sunt in modul de lupta, de zbor sau sunt slabiti pentru ca situatia respectiva nu se incadreaza in normalul stiut, exista o supravietuire de sine instinctuala. Iar un bun exemplu este starea de panica: oamenii nu se gandesc decat la ei si mai putin la semenii lor, nu impart si altora si nu gandesc ca altii vor avea greutati mai mari (sa ne amintim de cumparaturile excesive de la inceputul pandemiei!).
Iar problema cu aceasta atitudine a supravietuirii celor mai puternici, poate afecta conexiunea sociala, creand un sentiment de concurenta si o mentalitate de “eu versus noi”, unde oamenii nu mai ai grija unul de altul. Iar acest lucru ii va afecta pe cei vulnerabili si pe cei mai putin favorizati de societate, care nu au acces la anumite lucruri din societate, din diverse motive. Astfel, se creeaza polarizare si apare o stare generala de negativitate vizavi de cei diferiti de tine, ceea ce duce la crime, ura, furie si evident, putina intelegere cu privine la modul de a face fata problemelor care ne afecteaza la scara globala.
Imbratiseaza diferentele!
Esti in situatia in care tu si prietenii tai vezi pe cineva care are multe tatuaje, si in functie de mentalitatea grupului de care apartii, poti considera acest lucru ca fiind ceva creativ si misto, sau dimpotriva, ceva hidos si trebuie sa fii precaut. Aceasta este ceea ce se poate numi proiectarea gandurilor si sentimentelor noastre asupra celorlalti, comparativ cu a lua in considerare contextul, sentimentele si gandurile lor. Persoana tatuata poate fi o vedeta rock foarte fericita, foarte impacata cu sine si cu ganduri foarte bune si pozitive. In plus, un anumit tatuaj ar putea ascunde un semn din nastere sau o rana a unui accident, sau ar putea proveni de la o relatie anterioara in care a vrut sa isi exprime dragostea si in acest mod. Si adevarul este ca nu putem fi in pantofii altcuiva cu gandurile, sentimentele si credintele noastre.
Poti face un experiment, intalnindu-te cu o persoana a carui stil de viata e diferit de al tau, dar autentic. Adreseaza-i intrebari despre viata, despre ceea ce simte, construieste cu el o relatie de unu-la-unu si vei vedea ca, ascultand si chiar o singura persoana si avand rabdare cu ea, poti crea o conexiune umana, iti va creste empatia si intelegerea, iar daca il vei ajuta, ii vei schimba si afecta viata in bine.
Vorbeste cu strainii!
Curiozitatea ne conduce la intelegere! Cu cat ne intalnim si ne conectam mai mult cu cei pe care nu-i cunoastem, cu atat mai profunda este intelegerea pentru ceilalti. Iar gandirea noastra trebuie sa aiba la baza faptul ca “fiecare este de inteles”; cu cat ne implicam in discutii si in relatii cu persoane diferite de noi sau necunoscute, cu atat creste empatia noastra. De asemenea, nu trebuie sa ai vreo teama fata de anumite discutii sau momente dificile, ele fiind primele oportunitati pentru a creste empatia, asa cum fiecare poate experimenta ceva nou fara voia lor si de cele mai multe ori, fara voia lor. Tu trebuie sa fii pregatit sa asculti si sa intelegi!
Practica empatia si compasiunea!
Pune-te in pielea cuiva care se afla intr-o situatie diferita de a ta si incearca sa intelegi ce simte si prin ce trece. Iar daca poti, intinde o mana de ajutor, indiferent despre ce e vorba! Poate fi ajutorul dat unui vecin sau unei persoane in varsta cu cumparaturile, ofera-ti din timpul tau, indiferent daca ajutorul este unul de la distanta, avand in vedere situatia actuala. Si daca am face zilnic fiecare un act de bunatate, am invata din feedback-ul propriilor actiuni. Si da, bunatatea nu este intodeauna bine primita, dar exista intentia din spatele actului care ne ajuta la dezvoltarea unei empatii frumoase si crescute frumos.