De multe ori, termenul de falsitate poate fi o buna optiune, pretinzand uneori ca esti ok, cand de fapt ai mari probleme. Fiecare dintre noi avem o viata cu urcusuri si coborasuri si, de multe ori, putem fi gasiti ‘vinovati’ pentru ca am zambit in continuare, prefacandu-ne ca ne este bine, cand de fapt, putem fi la polul opus. Pe de alta parte, este bine oare sa fim cinstiti si deschisi cu ceea ce simtim sau exista si beneficii atunci cand afisam pozitivitatea chiar daca nu simtim nimic?
Nostalgie vs. depresie
Toti am experimentat in viata, cel putin o data, cateva zile in care sentimentele erau sub starea normala. Trebuie doar sa realizam daca starea de spirit este scazuta sau doar avem o perioada in care suntem mai nostalgici. Si chiar daca te-ai mai simtit cazut in trecut si ai reusit sa treci singura peste acea situatie, este extrem de important sa recunoastem perioadele in care avem nevoie de ajutor.
Cum facem diferenta intre stare morala joasa si depresie clinica? Cheia aici se pare ca este recunoasterea sentimentelor atunci cand ceea ce simti, interfereaza cu activitatile zilnice si, poate mai putin sa afisam o anumita falsitate. Simptomele clinice ale depresiei includ schimbari in apetit sau somn, dificultate in trezirea de dimineata sau probleme de concentrare. Daca recunosti aceste semne sau modul in care interfereaza cu modul in care functionezi zilnic, inseamna ca ai nevoie de ajutor de specialitate.
Esti sincera?
A avea afisat un zambet pe chip poate fi de multe ori de ajutor, ridicandu-ne spiritul sau permitandu-ne sa parem si sa fim ok la munca ori in cadrul unui eveniment social, in ciuda faptului ca trecem printr-o situatie delicata.
Cu toate acestea, este important sa ramanem sinceri unii cu altii si sa intelegem de ce actionam intr-un anume mod si asa cum suntem. A afisa ceea ce dorim este un lucru, dar acceptand ceea ce simtim, este crucial. Daca ascundem cum ne simtim fata de altii, facem acest lucru din cauza ca nu vrem sa ne impartasim experientele cu persoanele particulare. Dar fiind in negare si ascunzandu-ne de propria persoana, poate insemna ca gandurile negative pot merge mai departe in mod automat, ceea ce poate de cele mai multe ori, sa inrautateasca situatia.
Poate ajuta falsitatea?
Atat timp cat ne recunoastem noua insine cum ne simtim cu adevarat, poti merge pe falsitate atat cat se poate. Uneori, actionand pozitiv atat in cuvinte cat si prin fapte, poate crea schimbari psihologice. Exista multe dovezi care arata ca a fi pozitiv si a nu ceda simptomelor depresive, ne pot ajuta sa combatem starea de spirit scazuta.
Ai starea psihica scazuta? Trezeste-te dimineata, chiar daca depresia clinica te vrea intinsa in pat; luptandu-te cu aceasta oboseala prin intermediul exercitiilor fizice si chiar schimband expresia faciala si afisand zambetul, te poate ajuta. Organismul nostru este foarte destept, iar raspunsul sau atunci cand zambim si suntem jos cu moralul, ne poate schimba emotiile pentru a ne simti mai bine. Este indicat sa te pliezi expresiei “activare inaintea motivatiei”, adica sa incepi sa actionezi inainte de a veni motivatia, chiar daca este dificil: alearga, mergi la sala de sport, intalneste-te cu prietenii si vei vedea ca motivatia va reveni, la fel ca dispozitia!
Deschide-te!
In timp ce un zambet fals poate fi util in anumite situatii, este important sa vorbesti cu cineva despre starea ta atunci cand esti cu moralul jos. Iar acel cineva poate fi un prieten, un membru al familiei, un terapeut profesionist si de obicei, stim instinctiv daca putem avea incredere in cineva, pentru ca avem nevoie de o persoana in care stim ca putem avea incredere.
Pe oricine am alege, a ne deschide in fata cuiva si am lasa aceasta falsitate vizavi de ceea ce simtim, poate fi un instrument util in gasirea unor cai de urmat ulterior. A vorbi este extrem de important si de mare ajutor pentru a intelege ceea ce se petrece; de regula, oamenii care ajung sa vorbeasca cu un specialist, afirma ca nu gasesc niciun motiv care ii fac sa se simta asa cum sunt si acest lucru ii sperie foarte mult.
Daca vorbeste despre situatia ta, atunci poate vei incepe sa realizezi ca poate fi o problema legata de locul de munca, de o situatie anume sau chiar si datorita unei anumite persoane care iti provoaca un disconfort sau mai rau. A impartasi inseamna si un alt punct de vedere, foarte important pentru a vedea problema si in alt mod.
Da-ti o pauza!
Cand suntem cu moralul la pamant si in mod particular – cand suferim de stima de sine scazuta, este dificil a avea grija de noi in mod corespunzator. Dar a fi amabila cu tine – nu doar ca iti face viata mai placuta, dar transmite si un mesaj puternic catre subconstientul tau: acela ca meriti si ca nu trebuie mereu sa afisezi acest tip de falsitate! Indiferent ca te asiguri ca mananci bine, dar oferindu-ti o pauza bine meritata, un simplu act de bunatate, poate reprezenta un pas important de a reveni pe drumul bun.
De asemenea, este foarte important sa nu pui esecurile la inima, pentru ca in mod real, nimeni nu poate avea parte doar de succese in tot ceea ce isi propune; orice persoana ancorata in realitate, se poate astepta la piedici mai mari sau mai mici si mai mult: trebuie sa le accepte!
Pasi mici spre o imagine mai mare
Cu siguranta, toti am dori gasirea celei mai rapide solutii de a ne transforma sentimentele negative in pozitive, dintr-o singura miscare. Din pacate, traseul de la depresie inapoi, este format din pasi marunti; nici vorba de un salt urias. Amintindu-ti scopul, vezi imaginea de ansamblu – unde esti si unde-ti doresti sa fii – si este esential sa faci pasii corecti in directia dorita.
Conform specialistilor, cand vezi imaginea de ansamblu, suntem mult mai determinati sa facem ceva. Intreaba-te ce pretuiesti, iar ceea ce simti este cel mai bine pentru tine. In acelasi timp, alege sa faci lucruri care sa te umple de energie si nicidecum sa te epuizeze; trebuie sa fii bland cu tine.
Prieteni si familie
Oamenii sunt mari actori – de aici si aceasta falsitate, multi reusind sa gaseasca solutii usoare de a ascunde cum se simt si cand sunt jos cu moralul. Si chiar daca cineva apropiat tie se simte deprimat, este greu ca tu sa-ti dai seama si cu toate astea, sunt anumite semne pe care le poti observa.
Principalul mod in care observam depresia, este acela in care observam schimbari de comportament. Daca observam un prieten sau un membru al familiei ca evita anumite situatii, daca nu par prea sociabili sau par ca si-au pierdut interesul in activitatile de zi cu zi, acestea ar putea fi semne ca sunt deprimati. In plus, par a avea un comportament iritabil, sa aiba schimbari de concentarre sau dificultati in a se da jos din pat dimineata.
Ajutandu-i pe altii sa vorbeasca
Ar fi ideal sa mergem direct la cineva si sa-i vorbim despre faptul ca sunt depresivi! Doar ca in viata reala nu asa stau lucrurile si cu siguranta nu vom primi un raspuns real! O abordare subtila este mult mai indicata si trebuie sa te asiguri ca modul in care vei vorbi este potrivit personalitatii. De fapt, conform specialistilor, a incepe sa vorbesti despre tine, este cea mai buna modalitate de a-i incuraja si pe ceilalti sa se deschida si sa vorbeasca; daca esti ingrijorat de cineva, incepe prin a spune cum te simti tu!