Flexibilitatea la locul de munca este extrem de importanta in ziua de astazi, dat fiind faptul ca acest sector a suferit schimbari serioase, fiind posibil ca el sa se fi schimbat definitiv in anumite privinte. Tu te-ai adaptat neavand alternativa, asta daca nu ti-ai pierdut locul de munca … Dar, cat de flexibili sunt angajatorii?
De ce ar trebui sa fie sefii flexibili?
Noua normalitate impusa de pandemie, aceea de a lucra de acasa si care vine cu schimbarea tiparelor de lucru, ne-a dezvaluit multe beneficii in mentinerea unui echilibru intre viata personala si profesionala. A cheltui mai putin bani pe drumul pana la munca, mai mult timp petrecut acasa, o noua libertate a rutinei de zi cu zi, alaturi de multe altele, reprezinta beneficii ale calitatii vietii in general, o noua viata bazata pe alte perspective si principii. Dar, oare, a reusit fiecare dintre noi sa ia cel putin pana in momentul de fata, tot ce este mai bun din acestea?
Flexibilitatea la locul de munca – in varianta ideala – ar trebui sa imparta cel putin jumatate din timpul petrecut la locul de munca initial cu cel de acasa. Insasi statisticile arata ca mai mereu a existat o cerere pentru munca flexibila comparativ cu ceea ce este sau era disponibil pe piata, pentru toate categoriile de varsta. Si daca in urma cu cel putin 2-3 ani doar 15% dintre locurile de munca includeau si flexibilitatea sau forme asemanatoare, acum, procentual, lucrurile s-au schimbat sau sunt in proces de actualizare. Si din nefericire, firmele sau organizatiile care nu pot fi flexibile in aceasta privinta, pot avea mari probleme in gasirea persoanelor calificate.
Cum se pot negocia termeni mai buni?
Indiferent ca lucrezi tot timpul de acasa sau programul de lucru este unul flexibil, daca iti indeplinesti sarcinile cu succes sau chiar si mai bine, acesta este cel mai bun raspuns in ceea ce priveste capacitatea ta de lucru, abilitatile tale personale. Si daca, din nefericire, inca exista firme care isi vor angajatii neaparat la locul de munca initial, cu toate ca prezenta lor nu este obligatorie acolo – ci doar o modalitate de a-i tine sub control, in timp, acestia vor avea de pierdut.
Iar daca tu, ca angajat, ai dovedit si ti-ai dovedit capacitatea de lucru extraordinara, adaptabilitatea dictata de situatia generala – acestea fiind sustinute de rezultate, cu siguranta poti convinge un angajator ca flexibilitatea la locul de munca este esentiala pentru tine si pentru modul tau de lucru. Mai mult decat atat, anumite cheltuieli pe care angajatorul le avea cu prezenta ta la vechiul loc de munca, se pot transforma in beneficii pentru tine, indiferent de forma lor. Iar tu, performand in orice situatie, te afli in pozitia in care poti negocia cele mai bune conditii pentru tine.
Ce mai poti face?
Unul din termenii des intalniti in perioada pandemica si post pandemica este „rezilienta” ce face trimitere la capacitatea de a te mentine concentrata si de a da dovada de flexibilitate in situatii limita. Aceasta calitate nu doar ca te face sa fii constienta de valoarea ta ca angajat in fata angajatorului, dar te ajuta sa navighezi mai bine in situatii in care munca are parte de incertitudini. O mentalitate sanatoasa recunoaste ca anumite incertitudini nu sunt „atacuri personale”, ci reprezinta o stare generala care ne afecteaza pe toti, aici facand diferenta adaptabilitatea fiecaruia.
Au de castigat cei care nu se lasa angrenati in trairile emotionale, ci gandesc logic, iar daca piata muncii nu te avantajeaza, poti arata deschidere situatiilor care vin, de la a accepta reducerea orelor de munca, la reducerea salariului, masuri, care, bineinteles nu sunt agreate. Poti sa nu fii tu in aceasta situatie, poate fi cineva din familie si din nefericire, poti avea parte de un sentiment de vinovatie cand ii vezi pe cei din jur cum sufera. Chiar si aici apare rezilienta si capacitatea ta de schimbare, pentru a face fata cu succes schimbarilor cu care te confrunti.
Care este nivelul tau de flexibilitate?
Ai studiat mult timp, ai urmat multe cursuri de specialitate pentru a deveni mai buna in ceea ce faci si ti-ai sacrificat ani din viata pentru a excela in meseria aleasa, doar ca specialistii recomanda recalificarea in urmatorii 10 ani a 90% dintre noi … Cum construim calificarea potrivita, mai ales ca aceasta situatie ne ofera un disconfort deprimant in anumite momente? A te „debarasa” de anumite calificari este important pentru a progresa si a merge inainte in acesta noua etapa de super tehnologizare. Aceasta perioada tampon ne testeaza „coeficientul de adaptabilitate”, iar noi trebuie sa lucram la capacitatea noastra de a reevalua procesele, comportamentele si actiunile care acum nu mai au aplicabilitate. Trebuie sa acceptam ca anumite lucruri nu ne vor mai servi de acum incolo si la cum arata lucrurile astazi, aceasta capacitate a noastra de adaptare trebuie de acum inainte sa fie intr-o continua dinamica.
Si da, aceasta este o situatie incomoda, dar daca vrei sa te ajuti (pentru ca nimeni nu o va face in locul tau!), trebuie sa incepi sa te respecializezi, recalifici, sa abordezi un nou domeniu de activitate, pentru a fi in control in tot ce ce inseamna destinul tau.