Fusta este a doua cea mai veche piesa de imbracaminte, dar cine si cand o mai poarta astazi si sub ce forme? Intre atatea to do de pe lista zilnica, intr-o permanenta alergatura si cu atatea termene limita de respectat, femeile au ajuns la o simplificare reductiva a garderobei, prin eliminarea unor piese considerate nepractice.
Contextul general al evolutiei femeii din anii `60, 70,
80 care a presupus asumarea unor roluri cheie detinute pana atunci de gasca masculina, impunerea egalitatii intre genuri, toata lupta pe care femeile au dus-o pentru recunoasterea (macar partiala a) valorilor lor au afectat negativ garderoba, masculinizand-o.
Intr-o lume a barbatilor, trebuie sa fii ca ei pentru a fi acceptata, iar asta incepe de la acea prima impresie fundamentala pe care oricine si-o face despre persoana din fata sa.
Vizualul are puterea extraordinara de a influenta reactiile, de aceea o femeie purtand un costum haina si pantalon facea o impresie mult mai puternica in fata unor parteneri de afaceri, colaboratori, colegi etc, decat o alta femeie purtand fusta si bluza.
Dorinta fetelor de a-si crea independenta financiara, de a avea libertatea alegerii in orice moment a dus incet-incet la o reorganizare a garderobei prin eliminarea treptata a pieselor vestimentare care exprima feminitate (inteleasa ca si slabiciune) si adoptarea celor barbatesti – emulare la inceput, simt practic si comoditate dupa.
Statistic vorbind, femeile aleg astazi un pantalon (a se citi jeans de fapt) pentru ca este mult mai usor de purtat, intretinut si – cel mai important – mult mai comod.
Ce se intampla insa cu piese vestimentare ca fusta, de exemplu?
Pana sa ajunga la statutul de simbol al stilului vestimentar si/ sau personal, fusta a insotit oamenii pe parcursul evolutiei lor in timp. Fusta este a doua cea mai veche piesa de imbracaminte, dupa aparatoarea zonelor genitale din piele de animal, purtata de preistoricii nostri.
Pornind de la un simplu dreptunghi de panza care, infasurat in jurul taliei devenea fusta si mergand pe linia timpului, piesa va fi la inceput unisex, cu mici diferente: barbatii din Egiptul antic o purtau atat in versiunea scurta, cat si cea lunga – diferenta fiind facuta de apartenenta sociala, iar femeile doar varianta lunga, pornita de sub sani si sustinuta de bretele.
Grecii si romanii ii vor aduce drapaje si pliseuri, pentru ca in Imperiul Roman al imparatului Constantin fusta sa devina o piesa esentiala pentru fiecare barbat, indiferent de statutul social.
In evul mediu deja barbatii poarta pantalon, iar fusta ramane piesa de baza pentru femei si, in functie de posibilitatile financiare, din materiale si in culori ieftine sau raritati, cat mai lungi pentru a acoperi zonele erogene ale timpului – piciorul si in special glezna, infrumusetate de jupoane mai mult sau mai putin ample, dotate cu buzunare aplicate ascunse dedesubt – pentru ca femeile sa poata avea la indemana strictul necesar – bani, in general.
Va veni apoi vremea fustelor lungi cu cateva pliseuri in betelie, cu trena, cu crinolina, cat mai bogate pentru a evidentia talia de viespe, a celor french can-can, iarasi a celor cu trena intr-o forma mai eleganta etc., rezumand – variatiuni pe aceeasi tema.

Toate transformarile prin care a trecut fusta au schimbat modele, materiale, culori dar au lasat neatins disconfortul.
Nu era deloc usor sa sustii o cantitate importanta de material – catifea de exemplu, folosita pentru o fusta ampla, lunga, la care se adaugau dedesubturile – jupoane, dubluri, crinoline dupa caz, nu era deloc usor sa te misti – cu gratie, mai ales! – in asa ceva si nu era usor sa respiri – daca te uiti la taliile doamnelor de altadata … Anii 1900 au adus cu ei aer proaspat, dorinta de libertate si emancipare a femeilor, ceea ce a insemnat o modificare majora a formatului fustei, care devine mai fluida, mai usoara si, cel mai important, mai scurta.
Flapper girls pun in circulatie atat de controversatele fuste cu franjuri care urca uneori chiar deasupra genunchiului, iar o necunoscuta pe nume Coco Chanel le lanseaza pe cele drepte in jersey si tweed – materiale desconsiderate pana la ea, promovand cu incapatanare ideea ca “nimic nu este mai frumos decat libertatea corpului”.
Lungimea fustei (si a rochiei de altfel) va fi barometrul pentru temperatura timpurilor: cu cat mai incercate zilele de evenimente ca razboaie, recesiuni, restrictii, etc. cu atat mai sobre, lungi si austere vor fi tivurile, in timp ce formatul mini si micro vorbesc despre bunastare & lipsa de griji.
2022 constituie o revenire in forta a fustei mini si micro, de unde deducem ca …
Modelele fustelor se diversifica permanent, apar texturi noi, se recicleaza idei vechi – totul in numele modei, iar femeile sunt mereu prinse intr-un carusel de trends si emotii: austeritatea modelelor anilor 40, feminitatea anilor 50, inovativa fusta mini Mary Quant a anilor 60, diversificarea in anii 70 …
Cand cariera a inceput sa devina un must have in viata femeilor, aducand inevitabila confruntare a anilor 80 cu lumea barbatilor, continuata in anii 90 cu asumarea a din ce in ce mai multe responsabilitati, garderoba acestora incepe sa imprumute din ce in ce mai mult: piese, linii, prints, accesorii din cea masculina.
Job, familie, casa – sunt coordonatele in jurul carora graviteaza viata unei femei, unde garderoba ei se conformeaza, de regula, principiului comoditatii, care a ajuns sa fie perceputa ca unic reper, lasand pe dinafara estetica. Fusta a devenit o piesa pe care femeile o poarta fie “dupa o anumita varsta”, fie este destinata unui eveniment elegant, din ce in ce mai rara in garderoba zilnica.
Millenials si Generatia Z considera fusta aproape o relicva sau o desconsidera suficient pentru a o ignora.
Dar fusta nu este doar o piesa vestimentara si atat. Cand ajungi sa o cunosti, poate deveni simbolul stilului tau personal, centrul in jurul careia se roteste toata garderoba ta, care insufleteste orice look.
Astazi, nimic din ce inseamna piese vestimentare nu este obligatoriu, dar asta nu inseamna ca nu poti experimenta, fie si doar proband.
Stiu din experienta de consultant de imagine ca sunt femei care afirma “mie nu-mi vine bine fusta”, doar pentru ca nu au intalnit modelul potrivit pentru ele si au renuntat la a mai cauta, ori cele care o considera incomoda si desueta din acelasi motiv, dar never say never!
CINE SI CAND MAI POARTA FUSTA?
Silvia Dragomir – Image Consultant & Style Specialist