Gestionarea prieteniei nu este un lucru chiar facil, pentru că, de-a lungul timpului poţi avea dezamăgiri din partea persoanelor pe care le credeai apropiate, a colaboratorilor ce au legătură cu locul de muncă sau activităţile obişnuite. Din nefericire, unul din cele mai mari pericole vizează valoarea şi stima de sine atunci când te bazezi pe anumite relaţii/ prietenii. Din dorinţa de a avea multe prietenii şi de a te bucura de ele, poţi dezvolta o anumită dependenţă.
Multe persoane care s-au aflat în această situaţie au fost date peste cap şi mai mult în perioada izolării datorate pandemiei. Acest lucru a dus la o mai bună analiză a propriei persoane în cel mai sincer mod, dar şi a naturii prieteniilor.
De multe ori, în graba şi din dorinţa de a crea cât mai multe conexiuni şi prietenii, ajungem să petrecem tot mai puţin timp de calitate cu prietenii care chiar contează. Pe de altă parte, nu este niciun eşec dacă o prietenie se sfârşeşte; până la urmă, avem nevoie să devenim mai inteligenţi şi să conştientizăm că în momentul în care începem o relaţie, nu trebuie ca ea să dureze o viaţă, aşa cum avem tendinţa să credem. Şi dacă ea se termină, asta nu înseamnă că eşti o persoană rea.
Pentru ca gestionarea prieteniei să fie una „curată” şi actuală, trebuie să înţelegi că o prietenie sănătoasă nu trebuie să fie echivalentul nesfârşitelor conversaţii telefonice sau prin intermediul mesajelor text. Fiecare dintre noi trebuie să simţim că prietenul său prietenii noştri ne doresc cu adevărat bine în tot ceea ce facem şi că avem susţinerea lor. Şi chiar dacă te întâlneşti mai rar cu cea mai bună prietenă, profunzimea relaţiei va face să vă simţiţi când vă regăsiţi ca şi cum nu v-aţi mai întâlnit de doar două zile.
Cum faci diferenţa între o prietenie strânsă unde nu trebuie să păstrezi mereu contactul şi una care îşi urmează cursul? Dacă permiţi să accepţi în mod radical ca prietenia s-a încheiat, ce simţi? Dacă ai un sentiment de uşurare sau de blocaj sunt şanse ca acea parte a creierului să fi ajuns la această concluzie, tu nefiind pregătită încă să o accepţi. Deca simţi însă că ar mai fi ceva acolo, cel mai bun lucru este să deschizi respectiva discuţie, cu toate că există riscul de cele mai multe ori să nu fii înţeleasă în mod real şi să fii percepută că o persoană fără inimă.
Gestionarea prieteniei constă şi in modul în care susţii sau nu un prieten într-o perioadă dificilă, fapt ce poate întări sau rupe o prietenie; acest lucru are nevoie să treacă testul timpului. Dacă simţi că prietena ta, care trece printr-o perioadă grea, are ceva de spus, oferă-i spaţiu pentru aceasta! Poţi interveni doar dacă este cazul şi este indicat doar să iniţiezi discuţiile, fără a-ţi da cu părerea! „Eliberarea” de care se poate bucura prietena ta în această situaţie este de nepreţuit, crescându-i în acelaşi timp şi dragostea şi aprecierea faţă de tine, toate venind ca o consecinţă a faptului că ai făcut-o să se simtă în siguranţă.