Gimnema isi originile in sudul Indiei, iar utilizarea de baza a medicamentului ayurvedic gimnema, a fost reducerea nivelului ridicat al glicemiei in cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2.
Inca din antichitate, gimnema nu era folosita doar pentru tratarea diabetului, dar, in mod traditional, avea efecte uimitoare in tratarea artritei, anemiei, osteoporozei, colesterolului ridicat, bolilor cardiace, astmului, constipatiei, indigestiei, dar si ca antiinflamatoriu si diuretic. Frunzele contin triterpenoid – aponine si flavonoide, cu cele mai active componente biologice – acizii gimnezici; in plus, contin si alcaloizi, tanini, glicozide cardiace si fitosteroli.
Efectul acizilor gimneici este acela de a suprima gustul dulce de pe limba cu ajutorul unei game de indulcitori naturali incluzand zaharoza, stevia, xilitolul, indulcitorii artificiali ca NutraSweet sau aspartamul. Efectul dureaza cel putin 15 minute pana la 60 de minute si in anumite cazuri, chiar pana la cateva ore. Nu suprima alte gusturi ca amar, sarat sau acru si se crede ca moleculele acidului gimnemic leaga papilele gustative unde este zaharul.
S-a efectuat un experiment interesant unui grup de adulti, care, au primit initial bonboana preferata si apoi au primit o bonboana care continea gimnema; acestia, ulterior au refuzat in proportie de 44% bonboanele, comparativ cu cei care au primit acele bonboane fara gimnema. Rezultatele au aratat ca bonboanele cu gimnema pot reduce consumul de bonboane normale, indicand o blocare a receptorilor de gust dulce, o reducere a dorintei de consum pentru alimentele dulci, chiar inainte ca mancarea sa fie gustata.
Utilizari terapeutice Gimnema
Gestionarea zaharului din sange este esentiala in privinta managementului sindromului metabolic si a diabetului. Prin reducerea gustului dulce, gimnema reduce poftele de zahar si chiar daca majoritatea cercetarilor au fost efectuate pe animale, exista si studii clinice care au aratat ca gimnema sylvestre este un agent anti-diabetic eficient. Frunzele gimnemei scad nivelul de glicemiei la cei care prezinta diabet de tip 2, prin cresterea secretiei de insulina, din celulele pancreatice beta. Intr-un alt studiu de grup, a fost folosita administrarea orala a gimnema pentru 60 de zile, fiind indusa cresterea semnificativa a insulinei circulante cu o reducere semnificativa a nivelului glicemiei.
Aceste studii umane au aratat ca extractul de gimnema are efecte hipoglicemice datorita efectului sau de crestere a regenerarii celulelor beta pancreatice si a secretiei de insulina. Gimnema poate spori in mod direct secretia de insulina alaturi de alte efecte benefice organismului uman, ceea ce o recomanda ca planta sigura pentru a gestiona potentialele anomalii ale insulinei.
Pe langa abilitatile sale de a regla insulina si a controla diabetul, in studiile cu sobolani, gimnema a dovedit ca are si proprietati neuroprotectoare impotriva simptomelor de neuropatie diabetica.
- Pierderea greutatii
Acidul gimneic s-a dovedit ca are efecte antidiabetice si anti obezitate, scazand greutatea corpului si inhiband absorbtia glucozei. Pe masura ce gimnema se leaga de receptorii de zahar pe limba, are loc si reducerea legarii de carbohidrati la receptorii in intestin, reducandu-se prin urmare riscul de obezitate. Exista de asemenea, mai multe componente in gimnema care previn acumularea trigliceridelor in muschi si ficat (efect hepatoprotector) si scad acumularea acizilor grasi in circulatie. - Imunitate
Alte studii efectuate asupra frunzelor de gimnema au aratat ca ele stimuleaza mieloidul si componentele limfoide ale sistemului imun, restabilind functia imunitara ereditara. - Antimicrobian
Frunzele gimnema sylvestre au fost cercetate cu un screening impotriva a 13 agenti patogeni si au aratat un spectru larg de activitate impotriva E coli, Staph aureus (MRSA) si Pseudomonas aeruginosa. A fost demonstrata si activitatea antifungica impotriva Candida albicans. Timpul de eliminare a fost comparabil cu antibioticele standard, fara efecte nedorite sau toxicitate. - Sistemul digestiv
Aceste frunze si-au dovedit eficacitatea si la repararea captuselii intestinale, inclusiv inhibarea ulcerelor gastrice induse de aspirina. Un studiu a aratat ca sobolanii au creat o dependenta de gimnema, datorita efectului protector al deteriorarilor cauzate de ingestia alcoolului; efectul a fost acela al ingrosarii peretelui mucusului stomacului, ceea ce a dus la prevenirea gastritei. Gimnema are de asemenea si un efect laxativ.
Alte beneficii
Gimnema a dovedit de asemenea ca are un efect diuretic si de supresie a tusei.
In mod traditional, gimnema se foloseste in mancare sau bauturi in proportie zilnica de 2 – 4 grame, iar conform studiilor, consumul ei nu a prezentat niciun semn de toxicitate. Este o planta sigura cu efecte secundare minime si nici nu se cunosc efecte adverse in combinatie cu medicamentatiile farmaceutice.