Incalcarea dreptului de autor privind creatiile in domeniu precum si incalcarea dreptului la demnitate si la viata privata a persoanei.
Prima parte – incalcarea dreptului de autor – subliniaza cazurile de furt ale modelelor creatiilor, sau de furt, fals intelectual si uz de fals, atunci cand nu sunt respectate drepturile de autor asupra operelor create de catre persoanele care lucreaza in domeniu, in calitate de designeri, make-up artisti si hair-stylisti, fotografi, regizori si specialisti in creearea clipurilor video si audio, infractiuni care sunt incriminate in legislatia nationala atat in Codul penal, cat si in legea nr. 8/1996 a drepturilor de autor si a drepturilor conexe cu modificarile si completarile ulterioare.
A doua parte face referire la incalcarea dreptului la demnitate si viata privata a persoanei, fiind bine cunoscute cazuri in care au fost facute publice, fara acordul prealabil al acesteia, filme sau fotografii, executate in cadru privat si nedestinate publicului, cu grave repercursiuni asupra imaginii publice sau carierei persoanei vizate.
Normele juridice consemnate in art. 70-74 din NCC precum si in alte acte juridice privitoare la acest subiect, pot ajuta persoanele, mai ales cele publice cum ar fi top modele si designeri foarte cunoscuti, in vederea protejarii drepturilor lor incalcate in acest mod.
Nerespectarea normelor legale in dreptul mediului si experimentele chimice pe animale
Tot in domeniul modei, se pot inscrie de asemenea si acest tip de infractiuni, cum sunt cele mai sus subliniate, stiut fiind faptul ca la fabricarea unor creatii vestimentare si accesorii pot fi folosite substante chimice daunatoare mediului si omului in general, precum si multiplele experimente facute pe animale in ceea ce priveste testarea produselor de ingrijire si infrumusetare, subsidiare acestei industrii.
La nivel national si international, exista nenumarate acte juridice care incrimineaza asemenea actiuni cu caracter infractional, cum ar fi “Acordul international privitor la folosirea de substante care sa nu dauneze mediului in domeniul textil”, precum si “Conventia Europeana privitoare la interzicerea experimentarii de produse de orice tip pe animale”, existand un trend foarte puternic, in vederea descurajarii unor asemenea practici nedorite si de neacceptat.
Ca o concluzie de final, se poate spune ca acest domeniu fascinant care este moda impreuna cu modelling-ul, creatiile de orice tip si fabricarea acestora, precum si persoanele care isi desfasoara activitatea de baza in aceasta industrie, nu sunt lipsite de expunere la activitati care pot atrage consecinte neplacute din punct de vedere juridic si ca este necesara o cat mai buna informare pentru a nu se ajunge intr-o astfel de situatie si a suporta rigoriile legale ce se impun in asemenea cazuri.
Jurist Mariana Botez