Deschiderea centrului de informare Istituto Marangoni din Bucuresti se datoreaza intr-o foarte mare masura designerului Alex Oproiu – absolvent al Istituto Marangoni, care a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu, in care ne povesteste scopul deschiderii acestui centru, cum a fost posibil acest lucru, care sunt directiile urmarite, alaturi de multe alte lucruri interesante despre el si cariera sa.
Bine ai venit, Alex Oproiu! Spune-ne in primul rand, cum ai ajuns sa iei contact cu Istituto Marangoni? De ce ai ales aceasta scoala pentru studiu?
Pentru mine lucrurile au stat relativ simplu, stiam de la inceput ca vreau sa studiez design in Italia si nicaieri altundeva. M-am concentrat pe a gasi scoala care imi poate oferi maximum de cunostinte in cel mai scurt timp, iar Marangoni a fost efectiv singura optiune. A contat extrem de mult si faptul ca ADN-ul scolii este strans impletit cu industria serviciilor de lux, pe care o cunosteam foarte bine dupa experienta de project manager si CEO la Hotel Epoque.
Daca ai putea face comparatie intre Istituto Marangoni si alte scoli, cu ce crezi ca s-ar diferentia? Care sunt principalele atuuri din punctul de vedere al lui Alex Oproiu?
Nu as putea spune cum e la altii, dar cu siguranta pot vorbi despre Marangoni: scoala boutique, cu atentie “excesiva” acordata studentilor, oportunitati imense de network in industrie, prietenii pe viata. Plus faptul ca nivelul de pregatire este foarte inalt, cu accent pe “self promotion” – e o universitate orientata catre rezultate si business. As adauga si reteaua fantastica de campusuri, 10 scoli in metropolele design ale lumii.
Care este sentimentul pe care l-ai avut prima data cand ai ajuns la Istituto Marangoni?
M-am simtit din nou “tanara speranta”, nu e ceva ce mi s-a mai intamplat pana acum. Cred ca m-a uimit naturalul experientei, totul a fost usor, firesc, instantaneu. E dificil de reprodus in scris, ar trebui sa ne imaginam un zambet mare pe fata care sa sustina raspunsul 🙂 .
Care este povestea lui Alex Oproiu? Cum ai ajuns sa iti doresti sa faci design de interior si produs si de unde aceasta pasiune pentru creat lucruri noi?
Desi de mic copil eram un creator de obiecte, am fost totusi un produs al anilor 90 in Romania: dintre obligatoriile Politehnica, Drept si ASE am ales varianta din urma, pana la nivel de doctorat. Am inceput insa sa lucrez in proiectare si design imediat dupa facultate, din 2005, cand am deschis o firma de arhitectura cu un foarte bun prieten, apoi cu fratele meu. Pana in 2015 am fost implicati in proiecte pentru toate tipurile de spatii, fara sa imi dau ocazia (sau sa imi adun curajul) sa pun vreodata mana pe creion si sa schitez o solutie cat de mica. In 2016 am obosit de atata management de proiect si client service, asa ca am reusit in sfarsit sa urmez cursurile de design interior intensiv (3 ani in unul singur) la Milano, unde am terminat top of the class.
Cum a ajuns Alex Oproiu sa fie puntea de legatura intre Istituto Marangoni si deschiderea acestui centru de informare in Romania?
E simplu, nu am vrut sa imi termin legatura cu scoala, asa ca am stat de vorba intr-o zi cu rectorul si am intrebat: ce pot sa fac? Se pare ca am fost destul de convingator, pentru ca a doua zi mi-au propus sa deschidem Info Center la Bucuresti si sa reprezint deplin scoala, ca parte integranta.
Ce se urmareste cu deschiderea centrului de informare? Care va sunt asteptarile?
Avem doua scopuri: sa promovam scoala in randurile tinerilor studenti, pe de o parte, dar si absolventii in media si pe piata din Romania si nu numai, pe de cealalta. Suntem un punct de network, iar cea mai mare asteptare a mea este sa aducem un salt calitativ de design in Romania, fie el vestimentar, produs, vizual, interior, etc.
Ati deschis acum acest centru de informare! Care sunt urmatorii pasi?
Este un experiment. Daca totul merge bine, din insula de latinitate romaneasca, compatibila cu spiritul italian al Marangoni, vom proiecta prezenta directie a scolii si in tarile CEE din jurul nostru.
Ce fel de public asteptati? Caror tipuri de persoane li se adreseaza Istituto Marangoni? Poate oricine este dornic sa invete design vestimentarsi sa aiba acces la cursurile Istituto Marangoni?
Istituto Marangoni este o universitate exclusivista, astfel ca ne adresam unui public calificat, cu gusturi dezvoltate si dorinta de a tinde catre varfurile industriilor de fashion si design. Nu exista casa de moda din lume fara cel putin un absolvent al nostru, iar la marile branduri italienesti un procent incredibil din designeri este de la noi. Nu este o scoala pentru oricine, dar avem si un concurs anual de burse, extrem de selectiv insa.
Ce se studiaza concret in cadrul Istituto Marangoni? Cu ce specializari pot pleca cei care fac aceste cursuri?
Marangoni este universitate, punem accent pe cursurile de licenta si de master. Avem si cursuri profesionale pentru cei care nu urmaresc si diploma in sistem universitar clasic (sau nu mai au rabdare sa petreaca 3 ani in scoala). Pregatim cei mai buni designeri, stilisti, manageri si comunicatori din industriile creative.
Se vor face cursuri aici, vor merge in alte orase? Care este “procedura” daca cineva isi doreste sa urmeze astfel de cursuri?
Cursurile se tin la Milano, Florenta, Paris, Londra si Miami, dar si in Asia, la Mumbai, Shenzhen si Shanghai. De obicei, studentii romani aleg campusurile noastre europene. Admiterea se face, in functie de specializarea aleasa, pe baza de portofoliu si interviu cu noi, la centrul din Bucuresti.
Din experienta lui Alex Oproiu, pe o scara de la 1 la 10, cat de creativi suntem noi ca natiune in privinta designului vestimentar?
Creativitatea o avem, poate peste medie, dar cu pusul in practica stam mai rau. Am aflat cu stupoare ca exista cursuri scumpe de design vestimentar in Romania la care studentii nu isi cos propriile creatii. Este inadmisibil sa ai o asemenea ruptura in procesul creativ, prototipul este o etapa extrem de importanta. Pana cand nu vom scapa de mentalitatea rezultatelor imediate, acord 10 pentru creativitatea din imaginatie, dar 4 pentru cea pusa in practica.

Ce invata un viitor student al Istituto Marangoni? Cine sunt profesorii?
Indiferent ce specialitate alege, un student iese din sistemul nostru ca profesionist. Asta inseamna ca este angajabil imediat, iar un studiu independent realizat de Deloitte arata ca rata de gasire a unui job este de 94% dupa scoala. Acest procent fenomenal se datoreaza faptului ca toti profesorii nostri sunt oameni din industrie.
Cat de mult se pune accentul pe practica la Istituto Marangoni si cat pe teorie?
Practica este baza, teoria ocupa sub o cincime din timpul unui student.
Ce li se ofera viitorilor studenti care urmeaza aceste cursuri si cat dureaza?
Oferim o educatie completa. Cursurile dureaza de la 3 saptamani (introductive) la 3 ani (licenta) si 1 an de master. Totul se face aplicat, toti profesorii colaboreaza pe proiectul unui singur student. Practic, oferim experienta industriei reale in cadrul unui sistem educational exclusivist si atent la detalii. Pe parcursul unui curs de licenta, de exemplu, studentii au ocazia sa participe la numeroase concursuri organizate de industrie special pentru Istituto Marangoni, dar si la workshop-uri, seminarii si vizite in care sunt implicate branduri precum Elle, Vogue, Armani, Gucci sau Dolce&Gabbana.
Se poate spune ca un student, dupa ce a absolvit cursurile Istituto Marangoni, poate incepe sa faca ceea ce a invatat sau are nevoie de o perioada in care sa lucreze si sa invete pe langa alte persoane experimentate?
Scopul nostru este sa pregatim studentii pentru a lucra la un minut dupa primirea diplomei. Pentru cei care vor sa atinga un nivel si mai inalt, avem si programe de ucenicie (sandwich year) intre anii II si III, in care lucreaza intr-o companie. Totul depinde de cat de pregatit simti ca esti. Eu, spre exemplu, am realizat proiecte singur la doua saptamani de la terminarea studiilor, deci vorbesc din experienta :).

Cum veti incerca sa atrageti tinerii catre Istituto Marangoni? Aveti o strategie bine pusa la punct in acest sens? Istituto Marangoni se adreseaza doar romanilor sau si celor din tarile apropiate, avand in vedere pozitia strategica? In caz afirmativ, cum veti “ajunge” la ei?
Avem norocul sa fim un brand destul de cunoscut pentru cei care au ganduri serioase in domeniile fashion si design. Este o scoala foarte personala si exclusivista datorita numarului mic de studenti, si fiecare caz e unic, fiecare admitere este unica. Ne limitam la a anunta studentii din Romania despre existenta centrului de reprezentare, apoi intram in contact direct si vedem in ce masura exista compatibilitate. Strategia noastra este una destul de simpla, facem acelasi lucru de 83 de ani, dezvoltam talente individuale, printr-o abordare atenta si croita pe nevoile fiecarui student. Cat despre vecinii nostri, avem in plan sa ne extindem prezenta si in tarile din jur, daca totul merge bine aici, acasa.
Care consideri ca sunt elementele necesare/calitatile pe care o persoana ar trebui sa le aiba pentru a reusi in designul vestimentar?
Este necesara o inclinatie catre frumos, dar si constiinta faptului ca moda si designul sunt chestiuni extrem de serioase. Designer este cel care livreaza nu o data, de doua ori, ci de 900 de ori. Este nevoie de foarte, foarte multa munca pentru a produce ceva unic si dezirabil. Din pacate, prea putini inteleg ca un produs nou este 80% cercetare si doar 20% executie. Asa ca incurajez pe toti cei care for sa fie designeri, indiferent de specializare, sa fie curiosi si cu ochii mereu deschisi!
Foto : Istituto Marangoni