A avea initiativa, a avea curajul sa iei decizii impotriva curentelor, a cadea si a te ridica, pentru ca apoi sa asterni pe hartie si sa impartasesti oamenilor din experienta ta, descriu, intai de toate, un om puternic si cu o vointa de fier. A interpreta ceea ce simti si ai trait, a da viata a ceea ce gandesti transpunandu-le in cuvinte pentru ca acestea sa ajute si sa dea incredere celor din jur, sa-i insufleteasca pentru a infrunta viata – indiferent de obstacole, acestea descriu sensibilitate si inteligenta.
Cuvintele noastre din pacate nu o pot descrie in totalitate pe doamna Aurelia Grosu, astfel ca, va invitam in continuare sa cititi un interviu frumos, interesant, in care, dumneaei, ne va impartasi gandurile sale din experienta, intelepciune si emotii.
Spuneti-ne cate ceva despre dumneavoastra!
AURELIA GROSU: Nu as vrea sa ma laud, ci as vrea sa va citez din spusele editorului meu, dupa aparitia primei cartii „E S T I M A I P U T E R N I C D E C AT C R E Z I ”: „Aurelia Grosu are o experienta didactica de peste 30 de ani in invatamantul primar si ajuta copiii cu dizabilitati. Insa aceasta identitate profesionala spune prea putin despre un om care si-a construit o remarcabila filosofie a vietii, in urma confruntarii cu situatii limita care de multe ori pareau insurmontabile. Cu o tenacitate si o perseverenta iesite din comun, Scriitoarea ne face martori la un veritabil exercitiu de credinta, prin care avem ocazia sa ne reintalnim cu propriul nostru potential nevalorificat. Ceea ce ne va surprinde si, in acelasi timp, ne va inspira de fiecare data este munca asidua si angajamentul mereu reinnoit care i-au permis autoarei sa faca pasul de la o experienta personala spre o atitudine cu adevarat luminoasa in fata vietii”. Aceasta este o parte din mine si din viata mea. Un om se poate cunoaste si intelege doar comunicand cu el.
FAMOST: Ce reprezinta scrisul pentru dumneavoastra?
AURELIA GROSU: Scrisul e ceva care vine din interiorul meu, o eliberare si un mod in care ma pot face auzita, fiindca am o experienta care imi ofera subiecte vaste pe care le pot despacheta si din care putem invata lectii pretioase de viata! Sunt omul care ma pun la dispozitia celorlalti, pentru a-i invata si a-i indruma in mod corect, sa nu repete greselile generatiilor trecute si cred cu toata inima ca noi, romanii, avem nevoie de o resetare majora in modul de a gandi si in dezvoltarea personala a fiecarui cetatean din tara noastra. Sper sa fiti de acord ca este o reala nevoie de schimbare, de o educatie aleasa cu grija, caci devenim ceea ce gandim si traim dupa convingerile pe care le avem din educatia primita acasa si la scoala!
FAMOST: Deoarece va intereseaza educatia si sunteti un om de catedra de multi ani, pentru ca ati luat pulsul invatamantului inca din 1977, cand ati devenit invatator-maistru in Galati, cum puteti caracteriza generatia de astazi? Cateva detalii,va rog!
AURELIA GROSU: Generatia aceasta este diferita de celelalte. Copiii invata altfel si au o energie care e mai puternica decat cea specifica anilor copilariei mele. Au o sensibilitate care depaseste emotiile pe care le poate trai un adult. De aceea, prapastia intre generatii este uriasa. Personalitatea copiilor actuali se formeaza mai repede si incep sa transforme mult mai rapid mediul in care traiesc. Ei sunt cei care schimba parintii, mai mult decat ii putem schimba noi pe ei. Ne conving sa gandim ca ei, pentru ca inteligenta lor innascuta vine dintr-o legatura intima cu tot ceea ce ii inconjoara. Sunt capabili, sunt frumosi, dar au nevoie de parinti cu un set de convingeri moral-crestine de valoare.
Privindu-i din umbra vom constata ca au:
– inteligenta intuitiva,
– sensibilitate,
– emotii intense,etc.
La caracterizarea aceasta, as mai completa:
– capacitate extraordinara de adaptare,
– deschidere catre lumea din jur,
– putere de convingere, etc.
Aceasta este o parere personala formata de-a lungul multor etape de schimbare a generatiilor de copii cu care am lucrat.
FAMOST: „Deja, de doi ani am renuntat total la emisiunile TV, fiindca nu pot invata din exemple negative sau din cancanul national care se deruleaza zilnic, obsedant, amenintator!”. Asa ati declarat in interviul luat de publicatia „Presa Galati” si vrem sa stim cum ati ajuns la aceasta decizie radicala?
AURELIA GROSU: Daca privesc canalele de televiziune, vad deseori stiri sau oameni care nu ma motiveaza si nu imi ofera stabilitatea psihica si emotionala de care am nevoie pentru creatia mea. Consider ca a deschide un televizor este un moment de decizie proprie a pierderii unui timp pretios in care pot sa ma documentez pentru scrierea cartilor mele sau pentru activitatea de la scoala etc. In noua mea carte despre educatie, care va urma sa fie publicata in anul 2016, voi vorbi despre dependentele care ucid valorile, printre care si dependenta de televizor si internet si nu numai, cat si despre consecintele grave asupra progresului personal si social. De altfel, daca ne uitam in jurul nostru, vom vedea ca lucrurile nu merg spre bine, deci voi atinge acest subiect demn de luat in seama!
Interviu INTEGRAL preluat din Revista Famost – Editia Noiembrie 2015, GRATUITA Apasand acest Link!