Doar ce am aflat ca sunt insarcinata si ma simt foarte fericita … dar, in acelasi timp, sunt si anxioasa … Este normal acest lucru?
Sarcina poate fi coplesitoare, mai ales in situatia in care astepti de mult timp un copil, iar faptul ca afli ca esti insarcinata, poate duce din entuziasm si bucurie, in stres si anxietate. Dupa perioada initiala de fericire, sarcina poate sa te faca sa te simti singura si infricosata, iar in minte, iti pot veni foarte multe ganduri, care mai de care mai nejustificate, cu ganduri despre ceea ce ar putea merge prost.
Toti avem multe emotii mai ales cand trecem prin diverse schimbari si mai rau decat atat, este faptul ca acest lucru este accentuat si de hormoni agitati din interior. A avea un copil te schimba profund, existand si cazuri extreme, cand femeile pot suferi de depresie prenatala, care se manifesta prin stari de dispozitie proaste, prin anxietate sau stres. Este mai putin cunoscuta sau intalnita comparativ cu depresia postnatala, dar 1 din 10 femei insarcinate sunt afectate. Iar pentru majoritatea dintre ele, este doar un caz de turbulente emotionale, care pot fi gestionate cu cateva tehnici simple.
O femeie nu trebuie sa se simta la extreme sau sa se invinovateasca in vreun fel, e un lucru natural sa ai o astfel de stare de anxietate; ce este cel mai important, este sa stii sa-ti gestionezi stresul, folosind diverse tehnici, in mod desosebit – vizualizarile – pentru a te relaxa.
A avea o mentalitate sanatoasa, are legatura cu somnul si in timpul sarcinii, somnul este printre primele care are de suferit. Daca ai avut parte de fertilizare in vitro, cu certitudine esti epuizata fizic si emotional si din pacate, anumite femei nu se protejeaza deloc, muncind un program normal si facand activitati solicitante, care le iau toate rezervele de energie.
Trebuie sa mergi in pat cat mai repede si sa te odihnesti cat mai bine si mai mult, ajutand la constructia acelor rezerve de energie, avand o alimentatie variata si echilibrata, alaturi de plimbari usoare in natura. Acest lucru te va ajuta sa te simti mai bine si mai sanatoasa. Nutritia joaca un rol cheie, multivitaminele si acizii grasi Omega-3, ajutand foarte mult alimentatia zilnica. Pe langa toate acestea, nu ezita sa ceri ajutorul sau sa intrebi pe cineva cu experienta, nu iti fie frica sa exprimi ceea ce simti; de asemenea, poti foarte bine sa te inscrii intr-un grup prenatal.
Moduri de a scapa de diminetile in care nu te simti prea bine
A te simti rau, a voma, sunt simptome naturale ale sarcinii timpurii. Ce poti face pentru a le combate?
- Bea multa apa! A fi hidratata este foarte important pentru toata perioada sarcinii pentru evitarea starii de oboseala si deshidratare, si poate ajuta si in cazul in care iti este greata sau ai dureri de cap.
- Mananca mese mici, simple dar mai des! Alege alimentele care iti plac si mananca cantitati mici dar mai dese, pentru a-ti pastra nivelul zaharului din sange, stabil.
- Incearca acupunctura! Pe langa faptul ca te ajuta sa gestionezi stresul, acupuncutura te poate ajuta si in diminetile in care nu te simti bine.
- Ghimbirul. Bogat in zinc, ghimbirul este unul dintre cele mai bune remedii pentru starile de greata. Incearca o ceasca de ceai calduta din ghimibir sau consuma biscuti cu ghimbir pentru a te ajuta sa combati starea proasta.
- Yoga sau meditatia. A practica yoga sau meditatia in mod regulat, te poate ajuta sa iti relaxezi diafragma, dar si starile de greata.