Mancarea de sezon sau mai bine spus a manca fructele si legumele specifice lunei respective reprezinta o modalitate foarte buna si sanatoasa de a te bucura de o varietate de alimente proaspete si de beneficiile oferite prin consumul acestora.
Este ceva special atunci cand mananci ceea ce iti ofera anotimpurile, o modalitate sanatoasa de fi in contact cu natura, cel mai bun doctor si vindecator al nostru. Iar prin pastrarea ritmului cu natura, mancatul sezonier poate ajuta la restabilirea echilibrului cand corpul se simte suprasolicitat sau nu se simte bine din diverse motive. Mancarea de sezon este ceea ce ne ofera natura, modul in care noi ca specie am mancat de-a lungul evolutiei noastre.
Supermarketurile ne ofera astazi o gama variata de fructe si legume din orice colt al pamantului, produse variate cultivate si ajunse la maturitate artificial, astfel ca putem manca orice si in afara sezonului. Si poate multi dintre copiii nostri nici nu stiu care ne sunt fructele si legumele specifice si care este anotimpul real pentru ele.
Lucrurile au evoluat rapid, in urma cu mai putin de o suta de ani, mancam de sezon – ce aveam in zona noastra, neexistand tehnologiile si nici mijloacele de transport de astazi.
Mancarea de sezon nu ar trebui sa fie un lucru de neatins sau dificil pentru majoritatea; acesta este un lucru necesar pentru a ne aduce mai aproape de natura si a ne restabili echilibrul interior. In plus, constientizand si concentrandu-ne atentia catre o astfel de modalitate de hrana, ajuta si la reducerea amprentei noastre nocive asupra mediului inconjurator.
Mancarea de sezon inseamna favorizarea produselor care cresc natural in perioada respectiva, care se dezvolta si ajung la maturitate gata de consum, fara interventia omului. Se disting doua concepte, primul fiind sezonal global si face referire la legumele si fructele care sunt produse in sezonul lor, dar nu sunt consumate la nivel local, ele ajungand oriunde in lume. Al doilea concept este sezonal local, ceea ce inseamna ca mananci alimente produse din zona ta si din apropiere.
Si chiar daca multi prefera si se indreapta mai mult catre al doilea concept incurajandu-l in acelasi timp, de multe ori sezonal globalul poate fi preferatul si chiar poate domina in anumite perioade ale anului. Cand produsele sunt incalzite in sere, amprenta de carbon este mare, la care se adauga transportul catre alte tari spre consum, ceea ce inseamna un consum mai mare de energie; cu toate acestea, consumul de energie este mai mic comparativ cu transportul aerian.
Daca tinem la planeta si la sanatatea noastra, atentia ar trebui sa se indrepte spre cultivarea produselor locale, cele produse organic fiind apreciate atat de consumatori, cat si de natura, la care adaugam beneficiile consumului acestora. Insasi depozitarea si transportul lor este mai putin costisitor comparativ cu cele care au de strabatut distante foarte lungi si asta se reflecta si in pretul care ajunge la consumator. La acest lucru se adauga si faptul ca mancarea de sezon – atunci cand creste natural, de multe ori, exista in exces, ceea ce este iarasi un avantaj pentru consumator din punct de vedere al pretului. Se consuma mai multe legume si fructe? Acesta este un plus pentru economie si tot ce implica procesul specific.
Mancarea de sezon artificial sezoniera
Alimentele care nu cresc in sezonul specific lor, se dezvolta in conditii artificiale in sere cu ajutorul ingrasamintelor suplimentare, a diverselor substante chimice si gaze, lucruri care le afecteaza gustul si profilul nutritiv, proprietatile benefice. Fructele si legumele de sezon care cresc normal, nu au nevoie de tot acest proces, urmandu-si dezvoltarea normala intr-un ritm natural, lucru care este bun atat pentru ele, cat si pentru mediu si om. Nutrientii sunt mai multi – chiar daca odata cu trecerea timpului isi pierd din proprietati, produsul per ansamblu este mai sanatos si mai gustos. Iar daca tu reusesti sa gasesti astfel de cultivatori locali esti si mai castigat.
O alta alternativa este aceea de a-ti creste tu produsele, fie ca vorbim de legume, fructe, plante medicinale; si nu trebuie sa cuprinzi toate fructele si legumele specifice zonei si anotimpului! In acelasi timp, gradinaritul este o buna modalitate de a respira aer curat, dar si mai important – de reducere a stresului, fapt sustinut de numerosi cercetatori si studii specializate.
O modalitate si mai buna pentru a consuma mancarea de sezon este aceea de a le prepara tot in functie de sezon, de a adapta retetele specifice anotimpului. In perioada calduroasa de exemplu, sunt indicate a fi consumate cat mai apropiate de crud, mancaruri reci, in timp ce in sezonul rece, ar trebui gatite si incalzite lent. Daca nu esti vreo experta in ceea ce priveste mancarea de sezon, internetul iti sta la dispozitie cu diverse retete, idei de a integra legumele si fructele proaspete in alimentatia de baza, lucruri ce te pot determina sa te apropii cat mai mult de un mod de viata mai sanatos si mai benefic.