Mancatul constient inseamna sa acorzi atentie modului in care mananci, observand ce gandesti si ce simti cu toate simturile. Trebuie sa fii constient de comportamentul alimentar, ce faci si cand faci anumite lucruri si te poti gandi la asta ca fiind opusul mancatului pe pilot automat.
Mancatul constient, prin acordarea atentiei clipa de clipa, ne ajuta sa facem alegeri inteligente a ceea ce mancam, sa luam decizii care ne vor ajuta in atingerea scopurilor noastre ce au legatura cu sanatatea si starea fizica buna. Abordand in acest mod alimentele, nu exista mancare buna sau rea, ci trebuie sa le vedem ca pe combustibilul pe care il consumam pentru a ne permite sa functionam pe parcursul zilei. Si nu trebuie sa fii perfect tot timpul, ci doar sa fii constient in luarea deciziilor cu privire la ceea ce poti manca.
Mancatul constient si cele mai importante beneficii
Inainte de toate, vei avea parte de o stare de fericire incomparabila cu starea de implinire pe care ti-o da faptul ca ai bani multi, traiesti in casa visurilor sau dorinte similare. Aceasta fericire vine din interior, din experienta ta de acceptare, compasiune de sine, fara a te judeca si prin faptul ca esti constient ca tu ai controlul. Constientizezi faptul ca nu trebuie sa abuzezi de corp sau de relatia cu mancarea pentru a avea un sentiment de implinire.
- Mancatul constient are loc doar atunci cand iti este foame pentru ca tu deja cunosti cauza suferintei emotionale, iti poti gestiona mai bine emotiile si nu le blochezi prin mancare.
- Te simti increzator in general in fortele tale stiind ca esti in control in privinta alimentelor comparativ cu situatia cand ai parte de alegeri bazate pe emotii.
- Iti ofera sentimentul de libertate in privinta alimentelor, a alegerilor alimentare si nu ai frica de ele.
- Este o schimbare pe termen lung a stilului de viata si poate fi o abordare alternativa daca urmaresti o dieta restrictiva sau rapida.
- Din momentul in care vei incepe sa vezi mancarea ca pe un combustibil, vei avea capacitatea sa recunosti ce alimente iti sustin alegerea de a manca sanatos.
Poti reduce consumul excesiv de mancare si cu cat esti mai constient, vei invata sa te opresti chiar inainte de a incepe. Mancatul constient te va ajuta sa opresti sentimentele si gandurile declansatoare in alegerea mancarii, pentru ca apoi sa stii sa faci alegeri sanatoase.
Cum poti dezvolta abilitatea de a manca constient
Daca ti-ai propus acest lucru, probabil te intrebi cat ar dura acest proces si cand vei simti beneficiile acestei decizii. In acelasi timp, te intrebi si cat de des ar trebui sa practici si sa exersezi zilnic pentru a-ti dezvolta aceste abilitati? Raspunsurile nu pot fi exacte si asta datorita factorilor implicati in tot acest proces, de la abilitatile persoanei respective, timpul pe care il are la dispozitie si ambitia de a nu renunta, pana la calitatea practicii si inclinatia pentru invatat.
Cercetari recente au aratat ca in privinta practicii de mindfulness, cel putin 10 minute in fiecare zi timp de 8 saptamani ar trebui sa fie necesare. Pe de alte parte, exista si psihologi care afirma ca este nevoie de mai mult, dar majoritatea sustine ca, in medie, perioada de asimilare a acestor noi obiceiuri este cuprinsa intre 30 si 90 de zile. Iar daca iti doresti foarte mult sa te bucuri de beneficiile mancatului constient, gandeste acest proces ca o schimbare a stilului de viata, antrenamentul constant si regandirea anumitor parametri legati de ceea ce mananci, ducandu-te in timp acolo unde vrei sa ajungi. Ai nevoie de timp, atentie si practica. Indiferent ca mergi intr-un mod sanatos si coerent pe acest drum sau mai ai si scapari, trebuie sa fii indulgent cu tine, sa-ti arati compasiune si sa ai o atitudine intelegatoare cum o ai fata de un prieten care greseste sau trece printr-o perioada delicata.
Daca de exemplu te-ai oprit din acest proces in timpul lui, identifica ce anume s-a intamplat si factorii care au dus la acest obstacol, evita in viitor si mergi mai departe! Nu e nicio problema daca vei putea sa constientizezi pe deplin mancatul constient in 90 de zile, comparativ cu 60 de zile! Iar in situatia in care simti ca este dificil, nu te sfii sa ceri ajutor unui prieten care iti cunoaste situatia si cu care ti-ai impartasit ambitiile.