Maria Stepovenco si-a inceput activitatea muzicala la varsta de 10 ani in calitate de solista a studioului Muzical Coral ,,Lia Ciocarlia’’ din Chisinau, sustinand numeroase concerte atat in tara cat si in strainatate. Este laureata a mai multor concursuri nationale, colaboreaza cu mai multi compozitori din tara si din strainatate. In 2014 devine solista trupei “Cod Rosu”.
La varsta de optsprezece ani, la indemnul cantaretei Angelika Vee isi incepe cariera de vocal coach astfel ocupandu-se de imaginea vocala a multor artisti din Romania si din strainatate, colaborand cu echipe de productie a mai multor concursuri de muzica televizate din Israel. A folosit pentru prima oara in predare o tehnica vocala proprie pe care o denumeste “Easy singing tips”, prin care ajuta mai multe nume din showbizz-ul romanesc.
Revenind in Romania in 2013, Maria Stepovenco obtine Premiul de Vocalitate la Concursul de Opereta, Musical si Muzica de Film Ion Dacian, din cadrul festivalului “Viata e frumoasa”. Isi continua cariera artistica dar si cea didactica, colaborand cu mai multe institutii de invatamant din Bucuresti. Impreuna cu Madalina Dumitru, cunoscuta sub numele de scena Mellina, devine fondatoare a scolii de canto “Tralala Voice School” care in prezent functioneaza sub numele “Easy Singing School”, avand la baza acelasi program “Easy Singing Tip by Maria Stepovenco”.
La ce varsta ai inceput sa canti?
Am inceput sa cant de la o varsta foarte frageda, cred ca aveam cativa anisori cand intonam diverse cantece din folclor pe care mi le canta mama. Toata lumea din jur a observat ca am un talent mai pronuntat decat alti copii asa ca eram invitata la toate evenimentele din familie, sa urc pe un scaunel si sa cant ceva. Unchiul meu se ocupa de “organizare” de fiecare data. Asa ca eram artistul familiei, iar scaunelul acela, prima mea scena. La varsta de sapte ani in schimb, am urcat pe prima scena adevarata in cadrul unui concurs de muzica si dans, organizat de scoala in care eram eleva. “Trandafir de la Moldova” a fost piesa cu care am luat premiul intai.
Cum ti-ai descoperit talentul muzical?
A fi artist inseamna sa-ti asculti sufletul si sa mergi dupa traiectoria exacta a acestuia. A fi artist nu este usor, munca fiind principala unealta cu care sapi in muntele succesului. Talentul are si el o mare importanta, dar din pacate nu poate supravietui fara munca si ambitie. A fi artist inseamna sa nu te lasi coplesit de parerile negative ale unor persoane din jur, inseamna a avea coloana vertebrala si chiar o doza de incapatanare sa vezi ceea ce altii nu vad in tine, inseamna sa te iubesti si sa mergi pana in panzele albe pentru realizarea visului, inseamna sa poti atunci cand crezi ca nu mai poti.
Ce inseamna fericirea pentru Maria Stepovenco? Ce te face fericita?
Fericirea este atunci cand ajungi seara istovit de puteri si in brate iti sare, mai sa te doboare un pui de om care te-a asteptat cu sufletul la gura toata ziua, cand intri in casa si nu trebuie sa-ti aprinzi singur lumina, atunci cand in casa exista si un desteptator si un telefon si suna ambele insemnand ca nu esti singur pe lume. Artistul insa mai are nevoie de o hrana ca sa nu moara, publicul, sustinator si iubitor.
A fost greu sa te faci remarcata pe piata muzicala?
Obiectivul meu nu a fost sa ma fac remarcata pe piata muzicala, cu orice pret. Am publicul meu care ma admira pentru muzica pe care o scriu si o cant. Publicul care apreciaza valorile pe care ma straduiesc sa le pastrez vii si pentru generatiile mai tinere.
Care a fost cel mai fericit moment din cariera ta?
Dupa cum am mentionat mai sus, cant de la o varsta frageda, dar de la varsta de unsprezece ani am avut parte de cele mai frumoase si insemnate evenimente muzicale din viata mea. Am avut onoarea sa fiu solista a Studioului Muzical Coral, “Lia – Ciocarlia” din Chisinau, sub bagheta dirijorului si compozitorului Eugen Mamot, acest lucru dandu-mi oportunitatea de a canta pe cele mai mari scene nationale, alaturi de artisti emeriti.
Nu voi uita niciodata debutul meu pe scena Salii cu Orga din Chisinau, in cantata “Gloria” de A. Vivaldi, avand-o alaturi pe organista de mare renume international, Ana Strezeva. Anii de liceu pe care i-am petrecut in Bucuresti mi-au adus si ei foarte multe momente minunate, insa cele mai importante au fost Festivalul “Muzicieni de azi, muzicieni de maine” de la Ramnicu Valcea, organizat de mult regretata Rodica Sava, de la Radio Romania Cultural, participarea la “Festivalul Enescu” si castigarea a numeroase premii la concursurile si olimpiadele nationale. Anii maturitatii mi-au adus bucuria de a deschide propria scoala de muzica, alaturi de buna mea prietena Mellina, dar si lansarea primului meu videoclip.
Care a fost cel mai trist moment din cariera ta?
Un eveniment extrem de trist din cariera mea a fost momentul in care mi-am pierdut vocea din cauza unei afectiuni pe corzile vocale, fapt ce m-a facut ca dupa sase ani de pauza, sa ma reorientez spre muzica usoara.
Spune-ne mai multe despre cariera ta!
Din 2008 pana in 2012 nu m-am mai ocupat in niciun fel de viata mea artistica, pur si simplu am disparut, retragandu-ma in alta tara si ocupandu-ma mai mult de adaptarea la un nou stil de viata, la o alta societate, gandire etc. In tot acest timp, am stat in spatele unui post de televiziune din Romania, nou aparut la acel moment, pe piata. M-am ocupat de managementul acestei televiziuni de la distanta, dar din pacate nu pentru mult timp. Muzica insa nu a disparut total din viata mea, continuandu-mi activitatea didactica, in calitate de vocal coach, lucru pe care il fac din 2004.
Te-ai gandit vreodata sa te muti intr-o alta tara?
Am fost plecata in Israel timp de trei ani si doua luni. Ce pot sa va spun este ca nicaieri nu e mai bine ca acasa.
Cat de importante consideri ca sunt imaginea si stilul vestimentar pentru un artist?
…