Ciupercile fac parte din acele alimente care au foarte multe substante nutritive, dar care se regasesc destul de rar pe mesele noastre. Un studiu publicat destul de recent in revista Advances in Nutrition a aratat ca mancand doua ciuperci medii in fiecare zi, poate reduce riscul cancerului cu pana la 45%.
Beneficiile nutritionale ale ciupercilor asupra starii de sanatate generala sunt semnificative, astfel ca cercetatorii din cadrul Pennsylvania State University au realizat o supra analiza asupra a 17 tipuri de cancer. Concluziile au fost ca un consum major al ciupercilor fost asociat cu un risc total mic de cancer si rezultatele sunt foarte promitatoare in cazul cancerului de san.
Ciupercile comestibile sunt bogate in compusi bioactivi inclusiv biochimicele (alcaloizi, acizi fenolici, flavonoide, carotenoide), fibre, polizaharide, seleniu, vitamine (niacina, tiamina, riboflavina, acid ascorbic si vitaminele B si D) si antioxidanti esentiali ergotioneina si glutation care pot avea un rol esential in prevenirea cancerului. Acesti compusi bioactivi au proprietati antimicrobiene, antivirale si antitumorale, fiind demonstrate eficacitatea lor in protectia sistemului cardiovascular si a ficatului, actionand ca paznici ai sistemului imunitar si protejarea organismului de diverse boli.
Sistemul prin care ciupercile sau mai bine zis compusii lor actioneaza este neclar inca, dar se banuieste ca un rol esential l-ar avea antioxidantii continuti – ergotioneina. Refacerea antioxidantilor in organism poate ajuta la protejarea impotriva stresului oxidativ si a riscului de cancer. Ergotioneina se gaseste in shiitake, stridii, maitake, cercetarile arata ca si alte ciuperci ca portobello, cremini, champignon sunt asociate cu un risc scazut de cancer.
Si chiar daca nu iubesti ciupercile sau aroma lor in mod deosebit, exista numeroase metode prin care le poti introduce in alimentatia de baza, specialistii considerand ca, cel putin pentru inceput, sunt de ajuns doua ciuperci medii, pe care le poti “strecura” foarte usor in masa zilnica. Iar faptul ca ciupercile sunt inlocuitori excelenti pentru carne, incet incet te poti obisnui sa le consumi si cine stie, poate chiar vor deveni unul din alimentele tale preferate?
Aceasta asociere dintre aportul de ciuperci si scaderea riscului de cancer este promitatoare, dar doua ciuperci pe zi nu va preveni cancerul. La fel de important este sa mentii in continuare un stil de viata sanatos, echilibrat, iar vizita la doctor trebuie sa fie in mod regulat, mai ales daca ai cazuri prin familie.