Metabolismul, care conduce intreg procesul biologic al corpului, poate fi incetinit sau ingreunat de o alimentatie precara, inadecvata, fapt ce sta la baza multor boli. Solutia pentru a beneficia de un metabolism puternic este aceea de a-ti echilibra alimentatia zilnica, livrandu-i corpului combinatia potrivita de nutrienti buni. Organismul tau are nevoie de un anumit tip de aminoacizi si peptide bioactive, ceea ce va duce la o ardere mai eficienta a grasimilor, o scadere in greutate, alaturi de mai multa energie.
Multe persoane au credinta ca greutatea lor este in stransa legatura cu un metabolism lent … daca este asa, exista vreo posibilitate de a accelera acest proces? Rata cu care organismul descompune alimentele are legatura cu greutatea, dar un metabolism lent nu are de obicei legatura directa cu cresterea in greutate. Metabolismul stabileste cata energie are nevoie un organism, greutatea depinzand de cantitatea de mancare si bautura consumata, combinata cu activitatea fizica. Metabolismul este procesul prin care organismul transforma alimentele si bautura in energie, in timpul acestui proces, caloriile amestecandu-se cu oxigenul pentru a produce energia de care are nevoie corpul.
Chiar si in stare de repaus avem nevoie de energie pentru tot ceea ce face organismul de la respiratie, trimiterea sangelui in tot corpul, pana la mentinerea in echilibru a nivelului hormonal si repararea celulelor. Numarul de calorii pe care organismul le foloseste in stare de repaus poarta numele de rata metabolica bazala sau metabolism bazal.
Masa musculara este principalul factor al ratei metabolice bazale, cea din urma depinzand si de marimea corpului si compozitia sa. Persoanele voluminoase sau musculoase ard mai multe calorii chiar si in repaus.
Barbatii au mai putina grasime corporala dar mai multi muschi comparativ cu femeile de aceeasi varsta si greutate, ceea ce inseamna ca ei consuma mai multe calorii. Odata cu inaintarea in varsta, oamenii pierd din masa musculara, o mare parte din calorii provenind din grasimi, care incetinesc arderea caloriilor.
Alaturi de rata metabolica bazala, exista inca doua lucruri care influenteaza numarul de calorii consumate zilnic.
Modul in care organismul foloseste alimentele, digestia, absorbtia, mutarea si depozitarea lor, arde calorii. Aproximativ 10% din caloriile consumate sunt folosite pentru digerarea alimentelor si asimilarea nutrientilor, un lucru care nu poate fi schimbat foarte mult.
Cat de multa miscare face corpul, orice tip de activitate de la sport la mersul pana la a-ti cumpara o paine, reprezentand restul caloriilor pe care un corp le arde zilnic. Acest lucru poate fi schimbat foarte mult prin multe exercitii si miscare zilnica. Activitatea zilnica care nu este exercitiu fizic poarta numele de termogeneza si include miscarea prin casa, gradinaritul, alte treburi casnice; in acest mod, poti arde intre 100 si 800 de calorii zilnic.
Exista tentatia din partea multor persoane de a da vina pe diverse boli pentru un metabolism lent sau cresterea in greutate, doar ca rar se intampla ca bolile sa incetineasca metabolismul si sa duca la cresterea in greutate. Dintre cazurile rare sunt de mentionat sindromul Cushing sau glanda tiroida subactiva care duce la hipotiroidism.
Foarte multe lucruri pot duce la o crestere in greutate, de la gene, hormoni, stil de viata (somn, activitate, stres), alimentatie; te ingrasi cand consumi mai multe calorii decat arzi sau arzi calorii mai putine decat mananci. Unii oameni par sa slabeasca mai repede si mai usor comparativ cu altii, dar toata lumea pierde in greutate prin arderea mai multor calorii decat consuma. Iar pentru a pierde in greutate trebuie sa consumi mai putine calorii sau sa arzi mai multe decat mananci prin activitate fizica, sau sa le faci pe amandoua.