Prin a fi “fit” (fit-ness) vorbim de capacitatea organismului de a se adapta si de a face fata activitatii pe care o desfasoara zi de zi intr-o stare de bine, atat fizic cat si psihic. Prin fitness, intelegem conceptul in sine, sau mai exact, orice activitate ai intreprinde la sala, fie ca e vorba de alergat pe banda, lucrul cu greutati, spinning sau o clasa de aerobic, oricare cuprinde aceasta notiune. Alergi in parc sa pur si simplu urmezi un program de tae-bo acasa dupa un dvd – atunci vorbim de fitness. Atata timp cat programul pe care il urmezi merge pe o traiectorie care tine cont de niste principii, vorbim de fitness.
Daca faci curatenie in casa sau mergi prin oras vizitand muzee, mergi la piata sau cumparaturi, nu poti vorbi de fitness. Daca le poti face fara sa obosesti, atunci nu poti spune decat ca esti fit, ca un rezultat al pregatirii tale fizice, dar actiunea insasi, nu se incadreaza in notiunea de fitness. Consumul energetic exista, dar atata timp cat el este aleator si necontrolat, nu corespunde fitnessului.
Deci , te-ai hotarat sa faci fitness . Care este motivatia ta ?
90% din fetele care vin la sala, vin pentru a slabi, iar 90% din baieti pentru a-si creste masa musculara. Nu pentru a deveni fit, ceea ce include o stare buna de sanatate si nu numai, ci pentru a slabi sau pentru a creste musculatura, fie ca au sau nu nevoie de asa ceva.
Ceea ce vreau sa spun este ca motivatia ta, trebuie sa fie una corecta si sa vizeze sanatatea ta. Plecand de aici, celelalte vor veni pe parcurs (pectorali mai mari, fesieri mai frumosi, brate mai subtiri, etc.). In functie de asta, poti deveni membru la o sala, poti face antrenamente acasa sau chiar inainte de a incepe activitatea fizica, iti poti modifica alimentatia.
Ai ales sa mergi la o sala . Excelent ! PRIMUL PAS L-AI FACUT !
Insa, este un pas foarte mic (chiar daca a durat saptamani pana in sfarsit ai ajuns la sala). Doar mersul la sala si prezenta ta acolo nu este suficienta pentru obiectivul pe care ti l-ai propus! Este foarte important ceea ce faci acolo. Nu te poti hotari asupra obiectivului tau concret? Vorbeste cu un antrenor, eventual poti apela la un antrenor personal. De cate ori sa mergi la sala pe saptamana? Odata obiectivul stabilit, acesta trebuie sa ne dea si raspunsul la aceasta intrebare, de aceea obiectivul trebuie sa fie de tip SMART (Specific, Masurabil, Abordabil, Realist si incadrat in Timp).
Dupa fixarea obiectivului, ne hotaram asupra unui program de antrenament (asta daca nu ai apelat la un antrenor personal si lucrurile au mers mult mai repede). Indiferent care ar fi obiectivul, se pleaca de la usor la greu si de la simplu la complex. Daca sunt aparate in sala, incearca sa folosesti aparatele, iar apoi, sa lucrezi cu greutatea corpului sau cu greutati libere, deoarece aparatul te asista sa executi miscarea corect.
Daca suna vag , iata un program pe care il poti face la aparatele care sunt in sala , urmarind implicarea tuturor grupelor de muschi :
Grupa musculara (exercitiu/aparat):
- abdomen (crunch/bench)
- lombar (back extensions/bench)
- pectorali (chest press)
- deltoizi (shoulders press)
- marele dorsal (lat pull down)
- picioare (leg press)
Din moment ce ai inceput sa mergi la sala, vei intelege din ce in ce mai mult ce inseamna alimentatia corecta, efortul fizic, oboseala musculara, refacerea sau supraantrenamentul. Binenteles ca vei face febra musculara, sau vei simti dureri musculare in zone in credeai ca nu ta va durea vreodata ceva pe-acolo. Atata timp cat esti motivat, vei trece peste toate acestea si dupa aproximativ 3 luni, vei incepe sa vezi rezultatele. Nu te astepta ca corpul tau sa se modifice peste noapte! Gandeste-te la cat timp a trecut pana a ajuns in stadiul in care este acum, asta daca obiectivul tau e modificarea corporala sau a tesutului adipos.
Toate acestea vor duce in final la schimbarea stilului tau de viata si o stare de sanatate mai puternica!
Mult succes!