De foarte multe ori, avem la indemana solutii care sa contribuie in mod pozitiv la starea sanatatii noastre si de cele mai multe ori le neglijam. Lipsa timpului, graba, ne fac sa optam sa luam liftul chiar si pentru doua etaje, in detrimentul urcatului scarilor – un exercitiu fizic foarte benefic starii noastre de sanatate si a tonusului nostru in general. De aceea, va supunem atentiei in randurile de mai jos, cateva din cele mai benefice efecte ale urcatului scarilor.
Urcatul scarilor arde mai multe calorii decat joggingul
DA, este adevarat, studiile demonstrand ca urcatul scarilor este o activitate fizica de intensitate mare si arde mai multe calorii pe minut comparativ cu alergatul. Un studiu britanic, a demonstrat de asemenea, ca urcatul scarilor, consuma de 9 ori mai multa energie decat statul jos si de 7 ori mai multa energie decat folosirea liftului. S-a demonstrat de asemenea, ca si coboratul scarilor arde calorii; urcatul unei trepte consuma 0,1 calorii, iar coboratul 0,05 calorii. Vreti sa dati jos o calorie? Coborati 20 de trepte!
Urcatul scarilor iti intareste musculatura
Cand urci scarile, iti este angrenata toata musculatura picioarelor, musculatura abdomenului, a spatelui; toate acestea, au ca rezultat un sistem musculo-scheletic mult mai sanatos si mai puternic. Utilizarea musculaturii ajuta metabolismul, ceea ce se poate traduce in cresterea masei musculare, a tonusului muscular, implicit, pierderea caloriilor. S-a demonstrat de asemenea, ca muschii scheletici au un efect foarte bun in reglarea zaharului din sange, care are ca efect prevenirea si gestionarea diabetului.
Urcatul scarilor reduce riscul accidentelor vasculare cerebrale
Un studiu efectuat pe 11000 de barbati de catre Harvard Alumni Health Study, a demonstrat ca urcatul scarilor, reduce riscul accidentelor vasculare cerebrale. Barbatii care au urcat si coborat scari de aproximativ 5 ori pe zi, au prezentat pe termen lung, o reducere cu 29% a accidentelor vasculare cerebrale, asta pe langa multe avantaje care vin odata cu efortul fizic regulat.
Urcatul scarilor imbunatateste fitnessul cardiovascular
Avand in vedere ca urcatul scarilor este un exercitiu fizic destul de solicitant si puternic, el aduce imbunatatiri fitnessului cardiovascular. Toti anii care au avut subiect de studiu prevenirea bolilor cardiovasculare, au demonstrat, ca eforturile fizice regulate au efecte pozitive. Daca iti dedici 10-15 minute activitatii fizice aerobice, iti poti adauga inca 3 ani de viata!