Obiceiurile mici au o forta uriasa pe care nu o constientizam, iar daca iti doresti anumite schimbari majore in viata, trebuie sa stii ca de aici trebuie sa incepi. Mai mult, cand te pregatesti pentru ceva mare, odata cu aceasta dorinta, vine si viziunea ta despre tine: tu, esuand! Iar pentru a depasi aceste momente, trebuie sa incepi cu pasi mici, pentru a vedea incet incet si rezultatele dorite!
Teoretic, se crede ca marile schimbari aduc rezultate mari, doar ca, in realitate lucrurile nu stau asa. Si cel mai simplu exemplu este lista rezolutiilor pe care o faci la inceputul fiecarui an, ceea ce ar fi extraordinar sa se realizeze; doar ca, pana prin februarie, deja ai revenit la la obiceiurile vechi. Chiar un studiu a aratat cu 92% din persoanele care isi fac rezolutii la inceputul fiecarui ianuarie, nu reusesc, 80% vor esua pana in maxim cea de-a doua saptamana a lunii februarie.
Iti poti schimba viata sau traiectoria ei, facand pasi unul cat unul, obiceiurile mici coborand nivelul asteptarilor, ceea ce te poate conecta mai usor cu noile transformari din viata. Rezultatele vor fi de durata, schimbarile sanatoase facandu-se cu grija si auto compasiune.
Motivatia
A aduce schimbari modului tau de viata poate fi destul de dificil si solicitant in functie de scopurile dorite, iar a ramane motivata este esential. Din nefericire, multi nu constientizeaza ca nivelurile de energie si motivatie fluctueaza dramatic in timpul schimbarilor. Tu ti-ai stabilit anumite obiective, dar viata este imprevizibila, oferindu-ti situatii la care nici nu te-ai fi gandit, iar tendinta generala este aceea de a te indrepta spre scopuri destul de dificile. Daca de exemplu ti-ai propus sa slabesti 10 kg intr-un timp relativ scurt, iar viata iti “serveste” situatii dificile, atingerea scopului devine foarte foarte grea, iar motivatia poate scadea vizibil. Solutia sta in obiceiurile mici pe care nu ai cum sa nu le indeplinesti. Vrei o alimentatie 100% vegetariana? Pentru inceput, nu manca vegetale la toate mesele din timpul zilei, ci alege-ti doar pranzul!
Obiceiurile noi mici nu ar trebui sa fie foarte solicitante sau sa-ti provoace vreo forma de stres, iar partea buna sta in faptul ca din momentul in care ai inceput o activitate mica, iti va fi mult mai usor sa continui.
Eficienta
Crearea obiceiurilor mici iti reduce rezistenta la inceput la fel ca obiceiurile indraznete. Cand rezistenta este scazuta sunt sanse mai mari sa te implici in mod regulat in ceea ce priveste schimbarea obiceiurilor, iar daca acestea sunt mici, abordarea lor este mult mai usoara. Obiceiurile mici reprezinta poarta de intrare pentru a face mai mult. Daca scopul tau este sa faci miscare timp de 5 minute zilnic, cu siguranta vei face mai mult, pentru ca asa functioneaza comportamentul uman. Si chiar daca nu faci mai mult decat ti-ai propus, vei face exact cat ti-ai propus, iar recompensa vine din partea dopaminei care te va face sa te simti bine. Iar creierul nostru isi doreste sa repete ceea ce il face sa se simta bine, astfel ca micile tale obiceiuri au sanse mari sa intre in obisnuinta pe care ti-o doresti. Incepi cu pasi marunti pentru a deveni puternic.
Identitatea
Obiceiurile mici te pregatesc pentru succes si asta pentru ca sunt mai usor de abordat si mai usor de solutionat. Ele te scutesc de presiunea pusa de “ar trebui”, ceea ce iti ofera stres mai mult. Si cu cat de bucuri de reusitele micilor succese, devii mai increzator in propriile forte, controlezi mai bine viata si propriul comportament, iar partea cea mai buna este aceea ca simti ca schimbarea este cu adevarat posibila! Noile obiceiuri iti schimba identitatea, aceasta fiind rezultatul propriilor schimbari. Fiecare actiune contribuie la noua ta versiune, iar cel mai practic mod de a schimba cine esti este de a schimba ceea ce faci. De fiecare data cand alergi, devii un atlet mai bun; de fiecare data cand scrii, devii un scriitor mai bun.
Iar consecventa este coloana vertebrala a crearii noilor obiceiuri, fiecare repetare oferindu-ti mai multe atribute, din ce in ce mai valoroase, noii tale persoane. Din nefericire, cand scopurile tale sunt prea ambitioase, te pregatesti deja pentru un esec, te vezi ca unul. Incercand sa schimbi totul prea repede si prea devreme, faci eforturi mari pentru a mentine acel nivel de intensitate, ceea ce este dificil; ajungi astfel sa iti pierzi deopotriva motivatia si increderea in sine.
Cand simti ca esuezi, iti vine sa renunti la schimbarea pe care ti-o doresti si poti observa usor cum neincrederea se strecoara incet incet si apar diverse ganduri: “Sunt indisciplinat, de asta nu imi iese”, “Nu voi putea niciodata sa fiu asa …”, “Nu am nicio sansa sa fac vreo schimbare in viata”. Gandurile negative pot lua controlul vietii si iti pot schimba identitatea intr-un mod inutil, facand sa te indoiesti de ceea ce esti capabil sa faci. Iar a tinti teluri mari, irealizabile intr-un timp scurt si nefiind ancorat in realitate, de cele mai multe ori, are efectul opus.
Obiceiurile mici si forta lor
Cu toate ca obiceiurile pot parea mici, ele creeaza schimbari mari prin faptul ca intra in viata ta, aducand lucruri mari si contribuind la noua ta versiune. Pentru ca tot ceea ce faci, conteaza! Ce ai facut ieri, conteaza! Ce faci azi, conteaza! Maine? La fel. La o vedere de ansamblu, pare ca nu se intampla nimic, dar rezultatele mari vor incepe sa apara.
Partea interesanta este ca oamenii de succes stiu si inteleg ca micile alegeri fac diferenta, ei alegand sa faca lucruri care, la o prima vedere, par sa nu faca nicio diferenta cand sunt in curs de realizare, doar ca, efectul compus va incepe sa dea rezultate de la un moment dat. Victoriile mici sunt asa cum suna si fac parte din modul in care obiceiurile cheie creeaza schimbari mari.
Si cand aduni victorii mici in creier, consistenta are un cuvant greu de spus si ceea ce faci zilnic conteaza mai mult decat ocazional. Si este mult mai bine sa faci ceva mai mic zilnic decat ceva mare din cand in cand. Stabilirea obiceiurilor mici cer o deschidere din partea celui ce le adopta, care intelege ca succesul si obiectivele mari sunt o consecinta a realizarii celor mici. Trebuie sa renunti la ideea de perfectionism, trebuie sa fii pro auto compasiune si sa incepi sa regandesti pasii catre succes.