Motivele anxietăţii pot fi numeroase ca urmare a modului în care viaţa modernă există astăzi, un stil de viaţă stresant indiferent de vârstă; cu toate acestea, tinerii pot fi cei mai afectaţi, deoarece ei sunt într-o perioadă de transformări şi schimbări, nu tocmai uşoare. Mulţi sunt într-o stare continuă de stres, singurele reacţii fiind cele de luptă/ fugi/ îngheaţă. Şi în astfel de situaţii este nevoie doar de un mic declanşator care poate duce la anxietate. Descoperă în continuare ce situaţii pot deveni declanşatorii anxietăţii şi ajută-i pe cei ce au nevoie să depăşească această situaţie!
Presiunea social media
Prietenii, ceea ce îşi doresc şi ce aşteaptă, au fost mereu subiecte grele pentru adolescenţi, dar acum situaţiile sunt şi mai grele; datorită reţelelor sociale şi a telefoanelor mobile, nu pot scăpa de acestea. Există o fată populară în clasă? Cu siguranţă postează ultimele haine, ultimele locuri pe unde merge şi cu care foarte puţini pot concura. Mulţi colegi poate nu vor să se uite, dar pentru majoritatea e greu să se abţină; şi aici intervine comparaţia între viaţa ei perfectă şi viaţa adolescentului obişnuit.
Ceea ce un adolescent ar trebui să reţină din această situaţie este faptul ca respectiva fată arată doar ce vrea ea să arate, ceea ce nu înseamnă că viaţa ei este doar lapte şi miere. Fotografiile perfecte pe care le vede toată lumea sunt realizate după ce şi-a făcut machiajul impecabil şi un număr de câteva zeci sau sute de fotografii; multe astfel de situaţii pot fi doar un teatru.
Iar dacă îţi doreşti să nu mai fii la curent cu tot ce postează, reţelele sociale dispun fiecare de diferite setări care pot limita ca tu să vezi ceea ce postează şi asta fără ca ei să ştie că tu nu le mai vezi viaţa perfectă.
Examenele
Motivele anxietăţii pot aparea datorită faptului că adolescenţii au parte de examene mai mult ca oricare alte persoane şi mai ales la această vârstă, ele pot fi stresante şi foarte apăsătoare. În plus, există iarăşi o presiune mai mare ca niciodată de a avea note cât mai mari … social media îşi face iarăşi simţită prezenţa, la care se adăugă dorinţele mai mult sau mai puţin justificate a unor părinţi, în mare parte cel mult mediocri, de a avea cei mai capabili copii. Examenele sunt importante dar viaţa nu se termină dacă rezultatele nu se ridică la înălţimea aşteptărilor, existând o multitudine de exemple care ne arată oameni de succes ce au pierdut examene mult mai importante.
La acestea se adăugă şi presiunea care vine din partea şcolii, a cărui prestigiu se bazează şi pe rezultatele obţinute, pe procentajul elevilor cu o notă peste medie, şamd. Pentru ca adolescenţii să poată face faţă mai uşor este important să cunoască câteva tehnici de respiraţie, foarte importante pentru a gestiona astfel de momente cu calm. Pe de altă parte, să încerce să înţeleagă că peste ani, astfel de examene, în cele mai multe cazuri, nu au contat mai deloc.
Situaţii sociale
Petreceri, prieteni noi, prieteni vechi, şcoală nouă, liceu, facultate. Toate se succed fără vreo logică. Într-o societate atât de dinamică precum cea de astăzi, această perioadă a vieţii este mai plină ca oricare alta cu astfel de evenimente. Dacă adolescentul nu se află printre cei – aparent – fericiţi ce îşi afişează viaţa pe TikTok, Instagram, Facebook, noile situaţii pot fi stresante, motivele anxietăţii fiind previzibile şi uşor de intuit. Este destul de dificil pentru extravertiţi, în timp ce pentru introvertiţi poate fi tortură. Şi asta nu înseamnă că adolescentul trebuie să se ascundă în cameră! Şi în plus, trebuie înţeles faptul că cei ce ajung la o petrecere, indiferent de natura ei, nu înseamnă că se simt cu adevărat bine sau fericiţi; nervozitatea, frustrarea şi anxietatea poate fi în fiecare dintre cei implicaţi într-o anumită măsură într-un astfel de eveniment.
Reţelele sociale
Telefonul de care nu se poate dezlipi niciunul dintre adolescenţi este mereu acolo, gata oricând să distragă atenţia. Mulţi oameni deştepţi şi psihologi au lucrat şi au conceput aceste reţele sociale tocmai pentru a crea dependenţă şi a intra într-un mod uşor în cele mai profunde locuri ale creierului. Toate platformele sociale lucrează pe dorinţa de recunoaştere a statutului social, dorinţe ce merg în trecutul nostru evolutiv. Telefonul semnalizează permanent, ceea ce în psihologie se numeşte întărire intermitentă, fiind cel mai puternic mod de a determina omul sau animalul să facă ceva. Fiecare ar trebui să conştientizeze această manipulare puternică şi subtilă şi să facă ceva în această privinţă. Fiecare trebuie să-şi amintească faptul că dorinţa de a fi prezent în permanenţă pe reţele sociale îl transformă în produsul pe care reţelele sociale îl vând. Aşa că cea mai bună soluţie este aceea de a prelua controlul unei astfel de situaţii.