Cu cat intelegem mai multe lucruri despre sanatatea mentala, cu atat invatam ca exista mai multe moduri de a avea grija de ea. Terapia prin muzica este unul dintre aceste moduri, o forma a psihologiei, care ar putea fi exact ce ai tu nevoie!
Muzica ne ajuta si ne da un sens vietii, dar si o anumita eliberare emotionala. Anticiparea si experimentarea emotiilor create de muzica (acele frisoane, la fel ca “pielea de gaina”), elibereaza ceea ce este cunoscut ca dopamina, conform cercetarilor efectuate. Dopamina este asociata cu placerea, iar sistemul nostru este activat de regula prin mancare, sex si anumite droguri; muzica este un stimul acustic cu aceleasi efecte. Trebuie retinut faptul ca fiecare dintre noi avem abilitati si instincte legate de muzica; gandeste-te la insusirile unei melodii – volum, intensitate, tempo, ca un mod de exprimare al manifestarilor/ trairilor tale : ras, plans, oftat, vorbit. De aceea, muzica este asociata unei forme clinice de psihologie. Terapia prin muzica reprezinta aplicarea diferitelor tehnici ale muzicii de la scriere, compunere, la improvizatie, pentru gestionarea sanatatii mentale.
In cadrul sesiunii de terapie prin muzica, terapeutul va folosi muzica pentru a oferi un spatiu sigur pentru exprimarea nonverbala a emotiilor; acest lucru, este similar celui in care comunicarea este una verbala. De retinut este faptul ca terapia prin muzica a fost recunoscuta ca diploma in SUA inca din 1944.
Terapeutii specializati au observat o crestere in ultima perioada a celor care imbratiseaza aceasta forma de terapie buna pentru sanatatea mentala, care, le permite sa ocoleasca gandirea rationala. Terapia muzicala poate avea de asemenea, un impact foarte mare si asta datorita modului cum aceasta, afecteaza creierul. Muzica este un fenomen care implica tot creierul, ea fiind ca un sistem in care vibratiile sunt traduse in sunete si care, la randul lor, formeaza modele si structuri. Toti avem un raspuns emotional, mental si fizic in privinta acestor structuri, carora le atasam semnificatii. Muzica are capacitatea de a atinge ierarhia lui Maslow: nevoi fiziologice, siguranta, apartenenta, nevoia de stima, auto actualizarea. Cele patru functii ale psihicului : gandirea, simtirea, senzatia, intuitia – sunt integrale experientei muzicale.
Prin intermediul improvizatiei, compozitiei, analizei lirice, miscarea si ascultarea muzicii, comunici ceea ce simti, dand-i un sens si o intelegere terapeutului.
Terapeutii muzicali sunt instruiti pentru a asculta emotiile si relatiile exprimate prin intermediul muzicii de catre un pacient, care canta la un instrument sau este angrenat in muzica. Si nu trebuie sa fii vreun talent muzical pentru a incerca terapia prin muzica, iar terapeutii muzicali au cunostintele necesare pentru a gestiona situatiile pacientilor, la orice nivel; acest lucru include miscari ale corpului, sunete vocale usoare, toate expresii ale muzicii. Anumiti specialisti, afirma faptul ca terapia prin muzica este unica prin modul prin care fiecare stie sa relationeze cu muzica, ei afirmand ca exista in fiecare dintre noi o receptivitate la muzica. Toti raspundem la ritm, melodie, armonie, indiferent ca suntem bolnavi sau raniti, avem handicapuri fizice sau mentale.
Terapia muzicala ajuta sanatatea mentala reducand simptomele depresive si anxietatea, imbunatatindu-o functionarea in parametrii normali. Anumite sesiuni muzicale contin crearea muzicii cu instrumentele, cum ar fi tobe mici si shakers, iar terapia incepe cu un cantec de salut, pentru a ajuta terapeutul si pacientul sa se salute si sa intre in atmosfera. Uneori, sunt compuse melodii, scrise versuri pentru melodii, pentru a ajuta la exprimarea emotiilor; alteori, anumite cantece cunoscute sunt sunt fredonate sau cantate pentru atenuarea anxietatii. Sunt folosite de asemena, melodii pentru miscare, dans, desen, arta, scris, vorbit si orice improvizatie poate fi la fel de binevenita.
Daca iti doresti sa practici terapia pentru sanatatea mentala prin muzica, dar nu prea te incanta sa o faci singur, mergi pe o sesiune de terapie in grup. Intr-o astfel de sesiune, membrii grupului vor auzi muzica, vor fi conectati cu ceilalti membrii sa faca muzica. Impartasirea experientei, ii poate ajuta de asemenea pe membrii grupului, sa se conecteze cu provocarile celorlalti, fiecare avand un background diferit.
Multe persoane asculta muzica, danseaza sau canta, cand se simt intr-un anumit fel, cand au o anumita stare. De exemplu, cand o persoana este suparata/furioasa, asculta o melodie care o linisteste si o face sa se simta bine. Majoritatea celor dintre noi, pot beneficia zilnic de muzica in timp ce avem activitati care sa ne calmeze, indiferent ca meditam, ne relaxam, sau pur si simplu o ascultam, dansam pe ea, scriem sau citim; permitand muzicii sa ne inconjoare, avem parte de energie mai multa, noi idei sau motivatii. In cazul in care cantam la un instrument, ne putem ‘descarca’ supararea si frustrarea, folosindu-le (tobele, de exemplu).
Pentru promovarea relaxarii, trebuie ascultata muzica linistitoare, in timp ce practici respiratia profunda. Daca ai nevoie de a gestiona si indeparta durerea, asculta muzica care ajuta mintea sa se concentreze spre alte lucruri, decat confortul pe care il resimti. Si nu te judeca daca abilitatile tale de a folosi un instrument muzical nu sunt cele mai bune sau daca faci greseli in timp ce canti; ideea este sa lasi ca totul sa mearga natural.